Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Παρουσίαση βιβλίου από τα Γ.Α.Κ.
Παρουσίαση βιβλίου από τα Γ.Α.Κ.

Παρουσίαση βιβλίου από τα Γ.Α.Κ.

Για ποιούς λόγους και υπό ποιες συνθήκες ένα σχολικό εγχειρίδιο γίνεται αντικείμενο δημόσιας διαμάχης; Και γιατί κάθε φορά που ξεσπά μια τέτοια διαμάχη καταλήγει σε απόσυρση του επίμαχου εγχειριδίου;

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο νομό ς και οι «Αλεξάνδρεια» παρουσιάζουν το πολυσυζητημένο βιβλίο του αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Χάρη Αθανασιάδη «Τα αποσυρθέντα βιβλία. Έθνος και Σχολική Ιστορία στην Ελλάδα, 1858-2008» την Τρίτη 2017 και ώρα 8 μ.μ. στην La Petite Cantine (Πυράσσου 12, έναντι Καμάρων στα ). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας και Προϊσταμένη στα , Αντώνης Αντωνίου, Δρ Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ο συγγραφέας.

Με αφετηρία την ιδεολογική και πολιτική για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού (2006-2008), τούτη η μελέτη ανατέμνει τέσσερις συμβολικούς πολέμους για ισάριθμα «αιρετικά» εγχειρίδια. Η αφήγηση ξετυλίγεται ανάστροφα, από το στο παρελθόν, αποτυπώνοντας την πορεία που ακολούθησε η ιστορική έρευνα. Κάθε διαμάχη και ένα βήμα, κάθε βήμα και ένα κεφάλαιο, ωσότου από την Ελλάδα της παγκοσμιος επιστρέψουμε στις αρχές του 20ού αιώνα στην Ελλάδα του μαχητικού εθνικισμού.

Σε όλες τις περιπτώσεις, το κεντρικό διακύβευμα ήταν ο εθνοποιητικός ρόλος της ς μας Ιστορίας – το περιεχόμενο, εντέλει, της εθνικής μας ταυτότητας. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα «αιρετικά» (και τελικώς αποσυρθέντα) βιβλία απέκλιναν ουσιωδώς από τον ιστορικό κανόνα όπως αυτός είχε διαμορφωθεί και εμπεδωθεί στα τέλη του 19ου αιώνα. Ξεχώρισαν και προκάλεσαν διότι ήταν κάτι περισσότερο ή κάτι διαφορετικό από ένα άσμα ηρωϊκό και πένθιμο για το αρχέγονο, ανάδελφο ελληνικό έθνος.

Η μελέτη ολοκληρώνεται με μια αντίστιξη: αναλύεται το δημοφιλέστερο και μακροβιότερο αναγνωστικό του 19ου αιώνα ως ιστορικό αφήγημα, που αποκλίνει σημαντικά από τον κανόνα, ακριβώς επειδή γράφτηκε και διδάχτηκε πριν αυτός κατισχύσει ολοκληρωτικά. Καταδεικνύεται έτσι πως η μας Ιστορία έχει κι αυτή την ιστορία της.

"Αλιεύοντας" την είδηση