Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Σιάτρα «Κοινωνία και Δίκαιο»
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Σιάτρα «Κοινωνία και Δίκαιο»

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Σιάτρα «Κοινωνία και Δίκαιο»

Παρουσιάζεται το νέο του νομικού-ερευνητή, Δημήτρη Σιάτρα με τίτλο «» (εκδόσεις Παρισιάνου ΑΕ – Πανεπιστημιακές εκδόσεις), την Δευτέρα 22 Μαΐου και ώρα 8 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο κτήριο Ματσάγγου ( είσοδος: – πρώην Αλεξάνδρας 78 ).

Την εκδήλωση διοργανώνουν το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα Γ.Α.Κ. – Αρχεία . Μαγνησίας. Για το , θα μιλήσουν οι: Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αννίτα Πρασσά, δρ .Ιστορίας, Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. – Αρχείων . Μαγνησίας και Θανάσης Σαμαράς, δημοσιογράφος. Συντονίζει η Μαρία Σπανού, , ΜSc Ιστορίας.

Στη νέα αυτή μελέτη του Δ. Σιάτρα, οι έννοιες της Κοινωνίας και του Δικαίου αποδίδουν δύο συστατικούς όρους της συλλογικής ανθρώπινης ζωής. Είναι πρόδηλο ότι η οργάνωση και η ποιότητα αυτής της συλλογικής ζωής εξαρτώνται από τις αντίστοιχες στάθμες των αναφερόμενων συστατικών της στοιχείων.

Με αυτή την αφετηρία ς και με δεδομένη την αδιάκοπη εξέλιξη των συνθηκών (οικονομικών, τεχνολογικών, κοινωνικών, πολιτικών, πολιτιστικών) της συλλογικής μας ζωής, η Κοινωνία και το Δίκαιο πρέπει να θεωρούνται και αντικείμενα διαρκούς πραγμάτευσης και πολλαπλών θεωρήσεων. Σ' αυτόν τον επιστημονικό προορισμό στρατεύονται και οι εκδοχές της παρούσας διατριβής

Λίγα λόγια για το έργο του συγγραφέα: Ο Δημήτρης Σιάτρας έχει σπουδάσει νομικά και πολιτικές επιστήμες. Στο ογκώδες και πολυσήμαντο πνευματικό του έργο και στα αντικείμενα των μελετών του συγκαταλέγονται ιδίως: δικαιϊκοί, δικαιοδοτικοί και κοινοτικοί θεσμοί της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας.

Έργα του είναι:

 Oι αγοραπωλησίες ακινήτων στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα (1992). Το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών και εισήχθη ως διδακτικό βοήθημα στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 Ελληνικά Κοινοτικά Δικαστήρια κατά την Τουρκοκρατία (1997)

 Η φιλοσοφία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ιστορική διαδρομή του στον ελλαδικό χώρο (2006)  Ο κοινοτικός πολιτισμός της τουρκοκρατούμενης νησιωτικής Ελλάδας (2007)

 Η περιπέτεια της γυναίκας μέσα στους αιώνες (2009)

(2016)

 Δέκα κοινωνιολογικές και πολιτικές επιστάσεις (Συλλογή Δοκιμίων,2001)

 Πλαίσιο-επίπεδα-τομές ζωής (Δοκίμια, 2014).

 Ο Δήμος Παγασών (Βόλου), 1881-1954 (ανάτυπο, 2005).

 Ο Νικόλαος Πανταζόπουλος και το «Ίδιον δίκαιον» των Ελλήνων (μελέτη που δημοσιεύτηκε στον αφιερωματικό τόμο: Δίκαιο, Ιστορία και Θεσμοί, Θεσσαλονίκη 2000).

 Γιάννης Σακελλίων-Ένα πορτραίτο από μνήμης (ανάτυπο 2004).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση