Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες»
Παρουσίαση  του  μυθιστορήματος «Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες»

Παρουσίαση του μυθιστορήματος «Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες»

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μυθιστόρημα με τίτλο «Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες» της γνωστής συμπολίτισσας Χαρούλας Ηλία-Φράγκου, ποιήτριας και συγγραφέως, παρουσιάζεται την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 και ώρα 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Γ. Κορδάτος», του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την εκδήλωση οργανώνουν τα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. , το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου και οι εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Συνεργαζόμενοι φορείς η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚεΒιΜαΣυ), η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «ΙΩΝΕΣ», ο Αποφοίτων Γυμνασίου Θηλέων Βόλου, ο Αποφοίτων Παιδοπόλεων, ο Σύλλογος Προσωπικού ΟΤΕ και η ΧΕΝ Βόλου.

Την εκδήλωση υποστηρίζει επίσης ο Όμιλος για την Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Για το βιβλίο, το οποίο αποτελεί πολύτιμη ψηφίδα της τοπικής μας ιστορίας, εκτός από τους σύντομους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των συνδιοργανωτών Φορέων, θα μιλήσουν οι: Αννίτα Πρασσά, Δρ. Ιστορικός, Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. – Αρχείων Ν. Μαγνησίας, Μαρία Σπανού, Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, ερευνήτρια τοπικής Ιστορίας, Βασίλης Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας, Πρόεδρος του ΚεΒιΜαΣυ, Κατερίνα Πέτρου, τ. Πρόεδρος του Ασύλου Παιδιού Βόλου και η συγγραφέας Χαρούλα Ηλία- Φράγκου.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Κατερίνα Αντωνακάκη.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Νίκος Τσούκας, Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων. Περίληψη του μυθιστορήματος «Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες» Κύκλοι ζωής επιχειρούν τροχιές. Κρίκοι πολύκμητοι άλλοτε και άλλοτε ευτελείς σμίγουν ομόνοα στην αλυσίδα του χρόνου, το τώρα, το πριν, το μετά. Την ανάδεψε προστατευτικά στην παλάμη της η Μυρσίνη….Κάποιες παλιές σημειώσεις, μια πρόσφατη αντάμωση με πρόσωπα και γεγονότα, μα περισσότερο η ανάγκη ν' αναβαπτισθούν στο παρελθόν οι χαμένες της αντοχές, την ωθούν σε περισυλλογή. Ηδύαλγο άγγιγμα οι μνήμες, ανακυκλώνουν μιαν εποχή, ασύλητη ακόμη στην καρδιά, καμπύλη ζωής πέραν της συμβατής, που φόρτισε την εύθραυστη ευαισθησία της, και κέντρισε την έμφυτη λογοτεχνική της ροπή. Εποχή της δεκαετίας του ΄50 και συγκεκριμένα καλοκαίρι του 1957.

Οι Έλληνες στροβιλίζονται στην κόλαση της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής δίνης. Η δωδεκάχρονη Μυρσίνη μοναχοπαίδι εύπορης αστικής οικογένειας, αναγκάζεται ν' ακολουθήσει τη μητέρα στην εργασία της, εσώκλειστη σε φιλανθρωπικό ίδρυμα ορφανών κοριτσιών, μετά το θάνατο του πατέρα και την καθολική οικονομική τους καταστροφή. Αθέλητη πρωταγωνίστρια σ' ένα παρ αίφνης της μοίρας, θα κλιθεί να βιώσει στην ιδρυματική καθημερινότητα, την έννοια της συντροφικότητας και της φιλίας, το δυσβάστακτον του πόνου, το αχ…της αναπηρίας, το γιατί του θανάτου και της ορφάνιας, τον προβληματισμό και την εναντίωση σε αποφάσεις και σχέσεις ζωής, υποκλινόμενη συνάλληλα και στο αλληλέγγυο πρόσωπο της κοινωνίας, στην αξία της ανθρώπινης
προσφοράς, στην αγάπη και την καλοσύνη των ξένων. Εγκλωβισμένη σε συνεχείς συναισθηματικές ανατροπές η Μυρσίνη του τότε, καταφεύγει στο κρησφύγετο της γραφής. Κρατά σημειώσεις δίκην ημερολογίου, με το τρυφερό φιλτράρισμα της παιδικής αθωότητας, αλλά και το φρέσκο αυθορμητισμό της εφηβικής πένας, λυτρωτικό δι όπως θ' αποδειχτεί, πενήντα χρόνια μετά, με το κουρασμένο πλην γενναίο πρόσωπο της ενήλικης σκέψης της Μυρσίνης του τώρα. Οι ψηφίδες της μυθιστορηματικής ψυχογραφίας αθροίζονται στο Βόλο, μια πόλη καταμεσής της Ελλάδας, και στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του «Ασύλου».

Πλούτος στοιχείων από την ιστορία του ιδρύματος και των πολύπαθων παιδιών, παράλληλα με την ιστορία της πόλης, την πολιτιστική και κοινωνική της δομή, (πρόσωπα, γειτονιές, μαγαζιά, επαγγέλματα) ήθη και έθιμα της εποχής, αλλά και τις φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες) που της κόστισαν το ρομαντικό νεοκλασικό της προφίλ, συνθέτουν την εικόνα που με αχνά ή με έντονα χρώματα επιμελώς τεχνουργείται. Πολιτικά επίσης γεγονότα που συγκλόνισαν την εποχή μας θα βρουν χώρο στις σελίδες του πονήματος. Ο ένοπλος Απελευθερωτικός Αγώνας των Κυπρίων, ο Μακάριος, η θυσία των Κυπρίων αγωνιστών, τα γεγονότα του '55 στην Πόλη, η Μικρασιατικά καταστροφή του ΄22, η προσφυγιά και η συγκινητική επαφή της συγγραφέως μαζί τους.

Ένα βιβλίο γραμμένο καλειδοσκοπικά. Όπου η απλή όχι όμως και αφελής πρωτοπρόσωπη φωνή της Μυρσίνης, συναντά σταδιακά την επεξεργασμένη ενήλικη μορφή της, με την κατά δύναμη φιλοσοφική διάθεση. Θα καταφέρει η συγγραφέας προσεγγίζοντας το κοινωνικό στάτους μιας εποχής, να αποδείξει πως το «επέστρεφε» δεν είναι παράταιρη ανάγκη ψυχής, παρά βακτηρία για το παρόν και εφαλτήριο για το μέλλον; θα τύχει θετικής κρίσης η άποψη ότι η ανθρώπινη φύση ενδυναμώνεται και μπορεί να ευτυχίσει, μες από δυστυχίες και άφιλους καιρούς; «Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες» το τολμούν. Ποια είναι η Χαρούλα Ηλία Φράγκου H Χαρούλα Ηλία- Φράγκου γεννήθηκε και κατοικεί μόνιμα στο Βόλο. Τελευταία της πνευματική δημιουργία είναι το παρουσιαζόμενο μυθιστόρημά της «Τα κορίτσια με τις άσπρες κορδέλες».

Έχει γράψει εννέα ποιητικές συλλογές και μια για . Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται με την πεζογραφία, διήγημα και δοκίμιο. Δημοσίευσε τις ποιητικές ανθολογίες «Μελίρρυτοι Λόγοι» από τις εκδόσεις «Ώρες» το 1999 (β΄ανατύπωση το 2002) και το «…κατά δύναμιν» (εκδ. «Δωδώνη», 2011) καθώς επίσης και το βιβλίο «της παρεούλας» με ποιήματα για παιδιά (εκδ. «Δωδώνη», 2006). Στίχοι της από την ανέκδοτη ποιητική συλλογή «Ασμάτων Λέξεις» μελοποιήθηκαν από το συνθέτη Αλέξανδρο Καρκάλα και ερμηνεύονται από την Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου, τον Μανώλη Χατζημανώλη και την Ειρήνη Μπαρμπάκου σε πρώτη . Επίσης το ποίημα «όνειρο» της ίδιας συλλογής μελοποιήθηκε από το Γερμανό συνθέτη FelixLeopold στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης και ερμηνεύεται από την Αναστασία Leopold και τους «Ονειροβάτες».

Το τραγούδι με τίτλο «Τα χέρια σου λευκά πουλιά» έγινε videoclip και περιλαμβάνεται στο cd του τρίτου Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης.

Μετείχε κατά καιρούς σε πανελλήνια συνέδρια ως εισηγήτρια και με έργα της σε
λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, όπου και διακρίθηκε (πέντε Βραβεία και έξι έπαινοι). Το πρώτο της βραβείο με το ποίημά της «τούτο το πνεύμα» έλαβε σε ηλικία δεκαεπτά ετών από το Βρετανικό Συμβούλιο Αθηνών. Πρόσφατα διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης «Γιάννης Φάτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου απέσπασε το Α' Βραβείο (2007). Με Α΄Βραβείο επίσης τιμήθηκε η ποιητική της συλλογή «..κατά δύναμιν» από το διεθνή διαγωνισμό της («Σικελιανά 2011») ενώ έλαβε διάκριση στο 22ο Παγκόσμια Συνέδριο Ποιητών (Λάρισα, 2011). Συνεργάζεται με μια πλειάδα από λογοτεχνικά περιοδικά και τον τοπικό Τύπο.

Ποιήματά της περιλαμβάνονται στην Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια ποίησης, Εγκυκλοπαίδεια Βορειοελλαδιτών Λογοτεχνών, στην Ανθολογία Ποίησης και Διηγήματος (Γ΄τόμος, Σύγχρονοι Έλληνες Λογοτέχνες» και σε άλλες ποιητικές ανθολογίες. Την ποιητική της ανθολογία παρουσίασε ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός του Δήμου Βόλου (1996), οι Κρατικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί Βόλου και Κορίνθου με αφιερώματα στο έργο της, ενώ τιμητική πλακέτα και δίπλωμα της απένειμαν τοπικοί πνευματικοί φορείς και πολιτιστικά σωματεία ανά το πανελλήνιο.

Είναι διοικητικό μέλος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας, μέλος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, της ΧΕΝ Βόλου, του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων. Πριν από δυο χρόνια, επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, η Χ. Φράγκου τιμήθηκε από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου για το πολυσήμαντο έργο της σε εκδήλωση με τη συνεργασία του ΚεΒιΜαΣυ. Η μεγαλύτερη όμως τιμή που η ίδια αξιώθηκε, είναι της μητέρας. Τα τρία αγόρια της και οι οικογένειές τους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση