Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Βάση μετεγγραφής από ΑΕΙ σε ΑΕΙ
Βάση μετεγγραφής από ΑΕΙ σε ΑΕΙ

Βάση μετεγγραφής από ΑΕΙ σε ΑΕΙ

Ακδημϊκό τίθεται στις των φοιτητών από ΑΕΙ σε ΑΕΙ. Πρόκειται για τη λεγόμενη «βάση μετεγγραφής», η οποία ορίζεται στις 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής κάθε τμήματος. Ενδεικτικά, ο ενδιαφερόμενος για μετεγγραφή στο τμήμα ΕΜΠ, του οποίου η βάση το 2019 ήταν 18.314 μόρια, θα έπρεπε να έχει 15.564 μόρια.

Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 υποβλήθηκαν 14.636 αιτήσεις και πήραν μετεγγραφή 10.030 φοιτητές, χωρίς να υπολογίζονται οι ειδικές κατηγορίες (πάσχοντες, αδελφοί πασχόντων, κατ' εξαίρεση). Ηταν οι περισσότερες των τελευταίων ετών. Η «βάση μετεγγραφής» αναμένεται να περιορίσει τον αριθμό μετεγγραφών, ωστόσο, δίνεται η  δυνατότητα ς σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου, φτάνει ο ενδιαφερόμενος να έχει τη βάση του. Η βάση μετεγγραφής θα ισχύει και για εκείνους που ζητούν μετεγγραφή καθώς έχουν αδελφό φοιτητή σε διαφορετική πόλη και για εκείνους που επικαλούνται κοινωνικούς ή οικονομικούς λόγους.

Επίσης, θα γίνουν αλλαγές στα οικονομικά και κοινωνικά . Ενδεικτικά, για το οικογενειακό ποσό θα εξετάζεται ο μέσος όρος των εισοδημάτων των τριών τελευταίων ετών και όχι του τελευταίου, καθώς παρατηρήθηκαν περιπτώσεις καταδολίευσης της ρύθμισης. Παράλληλα θα αυξηθεί η μοριοδότηση των παιδιών τρίτεκνων (από ένα μόριο σε 2,5) και των πολύτεκνων (από 2,5 σε 4) οικογενειών.

Την ίδια στιγμή, θα υπάρξουν για την εξωστρέφεια των ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων αυτόνομα από κάθε ΑΕΙ (χωρίς υπογραφή υπουργού), για κατοίκους Ε.Ε. (πλην ς) και τρίτων χωρών με δυνατότητα για τέλη φοίτησης. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η θεσμοθέτηση κοινών (joint degrees) και διπλών (dual degrees) προγραμμάτων μεταξύ ελληνικών και ξένων ΑΕΙ.

Τέλος, οι πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις θα θέτουν υποψηφιότητα ως πρυτανικό σχήμα (και όχι μεμονωμένα) και η θα γίνεται ηλεκτρονικά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση