Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βαγγέλη Παπαθανασίου
Το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βαγγέλη  Παπαθανασίου

Το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής 

 

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής αναγορεύτηκε  ο Βολιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, ενώ  του απονελμήθηκε και το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σήμερα το βράδυ στο  , σε μία τελετή στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα “ERGON SHOWGROUND” event hall του Συγκροτήματος Τσαλαπάτα.

Mε βάση τα παραπάνω   ο παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτης ανήκει πλέον στην ακαδημαϊκή κοινότητα  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς .

Η τελετή πραγματοποιήθηκε συγχρόνως σε ζωντανή  σύνδεση με την Ελληνική Πρεσβεία στο , όπου βρίσκονταν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο πρύτανης του , καθηγητής Γεώργιος Πετράκος, παρουσία Ελλήνων και Γάλλων που προσήλθαν να τιμήσουν το μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

Ο πρύτανης του Γιώργος Πετράκος, επισήμανε ότι ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είναι ένας παγκοσμίου φήμη και εμβέλειας δημιουργός ο οποίος με το έργο του συμβάλλει με μοναδικό τρόπο στην τέχνη και την επιστήμη της μουσικής και έχει τιμήσει την του κατακτώντας κορυφαίες θέσεις στο διεθνές πολιτιστικό στερέωμα. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γιορτάζοντας τα 30 χρόνια λειτουργίας του έχει ως στόχο τη σύνδεσή του με τη διεθνή κοινότητα των τεχνών και των επιστημών και τη στήριξη της αριστείας σε όλα τα επίπεδα. Για την αναγνώριση των υπηρεσιών του και τη συμβολή του στις τέχνες, ιδιαίτερα στη μουσική, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τιμά σήμερα το Βαγγέλη Παπαθανασίου με το χρυσό  μετάλλιο της συγκλήτου και του απονέμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής. Κύριε Παπαθανασίου έχω την ιδιαίτερη χαρά και τιμή εκ μέρους της κοινωνίας του Βόλου  και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να σας καλωσορίσω  και να σας απονείμω την ανώτατη αυτή διάκριση».

 

Η αναπληρωτής πρύτανης του Π.Θ.  Ιωάννα Λαλιώτου, στο χαιρετισμό της, παρουσία της συγκλήτου του Π.Θ.,  επισήμανε ότι ο κ. Παπαθανασίου είναι αναγνωρισμένος ως ως αυθεντία της ηλεκτρονικής μουσικής.

Μάλιστα στην ηλικία των 4 ετών δημιουργούσε μουσική με το οικογενειακό πιάνο ενώ στην ηλικία των 6 παρουσίαζε τις συνθέσεις του. «Το φυσικό χάρισμα προέρχεται από ένα μέρος που ο ίδιος αποκαλεί μνήμη. Από το οποίο όλοι μπορούμε να αντλήσουμε αν καταφέρουμε να θυμόμαστε. Με πάνω από 40 δισκογραφικά σε κυκλοφορία, με πάνω από 20 μουσικές επενδύσεις ταινιών, μπαλέτα, θεατρικά και πολυάριθμες τιμές, βραβεία και τίτλους στο ενεργητικό του ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είναι πιο γνωστός στο ευρύ κοινό για τις κινηματογραφικές του ταινίες. Καλωσορίζουμε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στην δική μας κοινότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μία επιστροφή στον τόπο του, ένα νόστο μία επιστροφή όχι στο παρελθόν αλλά ελπίζοντας στο κοινό μας μέλλον».

Ο μουσικοσυνθέτης φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε. «Ό,τι έρχεται από τη χώρα μου είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα. Δεν είχα ποτέ την ευκολία να λέω πολλά πράγματα, αλλά ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις χάνω τα λόγια μου. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι μια κατάσταση που είναι δύσκολο να αφομοιώσω, γιατί είναι σαν όνειρο όταν πρόκειται για τον τόπο που γεννήθηκα, όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν και τώρα βρίσκομαι εδώ και ακούω όλα αυτά τα απίθανα πράγματα που λένε για μένα, με κάνουν να νιώθω όχι πολύ βολικά. Χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχει όλη αυτή η προσπάθεια του Πανεπιστημίου, γιατί εγώ όταν ήμουν στο Βόλο σε παιδική ηλικία, δεν υπήρχαν όλα αυτά τα πράγματα. Σας στέλνω αγάπη και ελπίζω όταν θα έρθω ξανά να τα πούμε από κοντά. Αν συνεχίσω να μιλάω θα πω πράγματα μάλλον άσχετα, σας ευχαριστώ και εύχομαι το να σας δίνει ενέργεια και αρετή».

Η εκδήλωση περιελάμε και ένα μουσικό αφιέρωμα, από ενορχηστρωτικές προσεγγίσεις έργων του συνθέτη, συνδυασμένες με βιντεοσκοπήσεις, video art, φωνητικούς και οργανικούς αυτοσχεδιασμούς, καθώς και γνώριμα ακούσματα από την ελληνική έντεχνη και παραδοσιακή μουσική.

Ερμήνευσαν τέλεια και καταχειροκροτήθηκαν τα Μουσικά Σύνολα του Π.Θ. όπως και η Θεατρική Ομάδα του Π.Θ. (Υπεύθυνη Μαρία Καραζάνου), καθώς και μέλη της Χορωδίας του Π.Θ. (Υπεύθυνος Νίκος Χιώτογλου).

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των Μ.Σ. με άλλους φορείς της πόλης και με αφορμή το εξαιρετικό αυτό γεγονός, έγινε σύμπραξη με το Μουσικό Σχολείο του Βόλου (Διευθύντρια Αρετή Τζανετοπούλου) με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Νεανικών Χρωμάτων (Διεύθυνση Κωνσταντίνος Γράβος) και της Χορωδίας Ομοίων Φωνών (Διδασκαλία Χορωδίας Ρωξάνη Γιαρέντη).

Στη σκηνή φιλοξενήθηκαν πάνω από 100 νέοι και έφηβοι. Επίσης προβλήθηκε υλικό από εκπαιδευτικές δράσεις νηπίων πάνω σε μουσική του συνθέτη .

Μαζί με τις ομάδες των φοιτητών και των , στην εκδήλωση συμμετείχαν τέσσερις από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικούς: Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης στην κιθάρα και ενορχήστρωση, ο Θόδωρος Κοτεπάνος στην ενορχήστρωση, ο Αντώνης Ανισέγκος στο πιάνο και τους ηλεκτρονικούς ήχους καθώς και στη διεύθυνση αυτοσχεδιασμών με ορχήστρα και φωνητικά σύνολα, και ο Κώστας στα τύμπανα. Ο Αντρέας Καραουλάνης υποστηρίζει τη μουσική πρωτοβουλία με video art.

 

Πηγή: volos.ert.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση