Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Το «5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης» στο Π.Θ.
Το «5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης» στο Π.Θ.

Το «5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης» στο Π.Θ.

Το «5ο  Πανελλήνιο  Συνέδριο  Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης» ξεκινά την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου , στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας στο Βόλο στο Πεδίο του Άρεως και θα διαρκέσει μέχρι την 30 του μηνός.

Με αφορμή την έναρξη του συνεδρίου σήμερα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής  έδωσαν  συνέντευξη Τύπου κι όπως είπαν  σε συνέχεια των προηγούμενων 4 συνεδρίων Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώθηκαν από το ΤΜΧΠΠΑ, σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη, συζήτηση και επιστημονική διερεύνηση του συνολικού εύρους των θεμάτων που άπτονται του χωρικού σχεδιασμού στην και το εξωτερικό,  με κεντρικούς άξονες όπως η πολεοδομία, η χωροταξία, η αστική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν μεταξύ  άλλων, κεντρικές θεματικές ενότητες στις 250 & Posters και αφορούν σε: Χωρική ανάπτυξη, Διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς Τουρισμό, Marketing & Branding Τόπου Περιφερειακή ανάλυση, Δημογραφικές εξελίξεις, Γαλάζια Οικονομία, Περιβαλλοντικό σχεδιασμό, Αστικό πράσινο Ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων περιοχών και θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό,  Κλιματική αλλαγή, Ενεργειακό  Σχεδιασμό, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, Βιώσιμη αστική κινητικότητα, Μεταφορές Αστική ανθεκτικότητα, Αστική αναγέννηση & ανάπτυξη, Έξυπνες πόλεις.

Όπως έγινε γνωστό,  το συνέδριο απευθύνεται στα άτομα που δραστηριοποιούνται στα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα: μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ακαδημαϊκούς και ερευνητές, στελέχη της δημόσιας ς και της τοπικής αυτος, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους, καθώς και φοιτητές.

Το Συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους και θα απευθύνουν κεντρικές ομιλίες η Αναστασία Λουκαΐτου-Σιδέρη, καθηγήτρια Πολεοδομίας στο UCLA, αναπληρωτής κοσμήτορας στο UCLA Luskin School of Public Affairs και υποπρύτανης Ακαδημαϊκού Σχεδιασμού στο UCLA, ο δρ. Εμμανουήλ Τρανός, λέκτορας Ανθρωπογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και ο Αριστείδης Ρωμανός, αρχιτέκτων ΕΜΠ, Πολεοδόμος M.Phil. University of London.

Στο Συνέδριο θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις όπως:

– Το 5ο Διεθνές Σεμινάριο Πειραματικού Φωτισμού (ΔΣΠΦ) που διεξαγόταν τα τέσσερα τελευταία χρόνια με τον τίτλο «Αναστοχάσου τη Νύχτα! – Rethink the Night!» θα συνοδεύσει φέτος το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, μεταφέροντας τις δημιουργικές δραστηριότητές του στο του Πηλίου, την Μακρινίτσα.

Οι θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο εφήμερο έργο ανάπλασης του νυκτερινού τοπίου της Μακρινίτσας το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου που το ΔΣΠΦ θα ολοκληρώνει τις του.

Επίσης στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, προκηρύχθηκε από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διαγωνισμός για το σχεδιασμό λογότυπου του Τμήματος ΜΧΠΠΑ.

Έπειτα από αξιολόγηση, το 1ο και 2ο καλύτερο λογότυπο θα βραβευθεί σε ειδική τελετή κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Ακόμη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του, το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης διοργανώνουν εκδήλωση, στις 28 Σεπτεμβρίου, µε θέμα «Μηχανικοί Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης: 30 χρόνια μετά».

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να παρέχει μια συνοπτική αποτίμηση για τη θέση του Μηχανικού Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης στην αγορά εργασίας από τα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν οι πρώτοι απόφοιτοι ξεκίνησαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, μέχρι σήμερα.

Επίσης, η εκδήλωση φιλοδοξεί να αποτελέσει μια αφορμή για την ανταλλαγή εμπειριών από την αγορά εργασίας, να παρουσιάσει τις ευκαιρίες και τις πιθανές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι της ειδικότητας και να ενημερώσει τους σημερινούς φοιτητές και τους νέους απόφοιτους για τις πιθανές διαδρομές στον επαγγελματικό στίβο.

Τέλος θα γίνει ν ξενάγηση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα μετά το πέρας του Συνεδρίου στις 30 Σεπτεμβρίου.

"Αλιεύοντας" την είδηση