Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Τι φέρνει το πολυνομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Τι φέρνει το πολυνομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τι φέρνει το πολυνομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σε διαβούλευση αναμένεται να αναρτηθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο του , Έρευνας και Θρησκευμάτων, για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, στα Ιουνίου θα παρουσιαστεί το σχέδιο για το νέο τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την αναβάθμιση του Λυκείου.

 Το σχέδιο νόμου, αφορά σε θέματα λειτουργίας και οργάνωσης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) και διδακτορικών σπουδών, σε αλλαγές στις λειτουργίες διοίκησης και αντιπροσώπευσης στα ΑΕΙ, αλλά και στη θεσμοθέτηση περιφερειακών Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας (ΑΣΑΕΕ).

Τι προβλέπεται για τα

Ειδικότερα, σχετικά με τα ΠΜΣ, στόχος της νομοθετικής παρέμβασης είναι να περιγραφούν «οι ακαδημαϊκοί όροι και οι λειτουργικές προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν υψηλής ποιότητας μεταπτυχιακές σπουδές» και ταυτόχρονα λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών στα Π.Μ.Σ. ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

Έτσι, τα ΑΕΙ έχουν την ευθύνη για την ίδρυση, τη λειτουργία και την οικονομική διαχείριση των μεταπτυχιακών, ωστόσο, ο υπουργός έχει δικαίωμα αναπομπής της απόφασης της Συγκλήτου περί ίδρυσης ΠΜΣ αν διαπιστώσει ότι υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ των τελών φοίτησης και των παροχών προς τους φοιτητές ή ότι το ύψος των τελών φοίτησης είναι τέτοιο που καθιστά αδύνατη ή δυσχερή τη συμμετοχή φοιτητών περιορισμένης εισοδηματικής ικανότητας ή ότι δεν είναι επαρκώς δικαιολογημένο το λειτουργικό κόστος του ΠΜΣ. Στον υπουργό παραμένει, επίσης, και η τελική απόφαση έγκρισης των διακρατικών ΠΜΣ.

Επίσης, για λόγους «διασφάλισης της ποιότητας», καθιερώνεται εσωτερική και εξωτερική ακαδημαϊκή αξιολόγηση.

Αλλαγές στις λειτουργίες διοίκησης και αντιπροσώπευσης στα ΑΕΙ

Στο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν στη και τις εκλογές στα ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι στη Σύγκλητο συμμετέχουν οι πρόεδροι όλων των τμημάτων και ταυτόχρονα θα θεσμοθετηθεί Πρυτανικό Συμβούλιο για τη διευκόλυνση της καθημερινής διοίκησης των ΑΕΙ.

Στο πλαίσιο της προώθησης του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, θεσμοθετούνται τα περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, τα οποία αναμένεται να συγκροτηθούν το Μάιο.

Τα ΑΣΑΕΕ θα αποτελούνται από εκπροσώπους όλων των πανεπιστημίων, ΤΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων (ΕK), οι οποίοι θα είναι μέλη ΔΕΠ ή της οικείας ή άλλης περιφέρειας ή από το εξωτερικό, με τετραετή θητεία. Επίσης, θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της κάθε περιφέρειας.

Δια-τμηματικές συνεργασίες

Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν, οι φοιτητές που το επιθυμούν, επιπλέον των μαθημάτων του τμήματος εισαγωγής τους, στο 25% των μαθημάτων ενός άλλου συνεργαζόμενου τμήματος, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου.

Η συνεργασία αυτή, θα πραγματοποιείται μέσω συμφωνιών των Τμημάτων. Η στις των μαθημάτων θα συνοδεύεται από αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Με ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη τριετία, το σχέδιο για το νέο τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την αναβάθμιση του Λυκείου θα ανακοινωθεί στα Ιουνίου.

Ο κ. Γαβρόγλου, επανέλαβε τα όσα έχει κατά καιρούς δηλώσει και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής: Ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του μεταρρυθμιστικού σχεδίου, θα είναι η ανασυγκρότηση των τελευταίων δύο τάξεων του Λυκείου (μέσω της μείωσης μαθημάτων, αύξησης ωρών ανά μάθημα και περισσότερων επιλογών μαθημάτων), η αναβάθμιση του απολυτηρίου, η κατάργηση του σημερινού τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια, η δημιουργία ενός πιο ευέλικτου πρώτου έτους στα ΑΕΙ και η δημιουργία διετών δομών που θα δίνουν επαγγελματικές πιστοποιήσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών, υπό τη σκέπη των ΑΕΙ και στις οποίες θα έχουν προνομιακή πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ.

ΑΠΕ-

Πηγή: ert.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ματαιώνεται λόγω COVID-19 το παζάρι Βελεστίνου  - https://t.co/Kj7qcgeLzS -

  • Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση καλυμμάτων στα δίκτυα ύδατος και ρεύματος στον κυματοθραύστη - https://t.co/VTnlCs8jkX… -

  • Εκπαίδευση τεσσάρων μαθητευόμενων ατόμων των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στην ΠΕΜΣ #ΕΠΑΣΟΑΕΔ - https://t.co/6Z2P4ViCoS -

"Αλιεύοντας" την είδηση