Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Συλλογή έργων χαρακτικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Συλλογή  έργων χαρακτικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Συλλογή έργων χαρακτικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Υπογράφηκε σήμερα,  η δωρεά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Συλλογής έργων χαρακτικής τέχνης, διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων χαρακτών, όπως ο Giorgio De Chirico, ο Τσαρούχης και ο Φασιανός.

Η συλλογή αποτελείται από διακόσια ένα (201) έργα τέχνης σε χαρτί και συνοδεύεται από 13 τέχνης που περιλαμβάνουν κάποια από τα παραπάνω χαρακτικά, καθώς και 2500, περίπου, ιστορίας της τέχνης και βιογραφίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Η αρχή έγινε τον Αύγουστο , σε των Πιέτρο Μπελλάζι, ομότιμου καθηγητή Κοινωνιολογίας της Τέχνης, του Πανεπιστημίου της Μπολόνια & της συζ. Κατερίνας Παπαγεωργίου-Μπελλάζι, με τον τότε πρύτανη . Πετράκο.

Στις 24/1/2018 υπογράφεται το Προσύμφωνο και ξεκινούν οι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες μεταφοράς των έργων από την Ιταλία στην και αντιμετώπισης όλων των τεχνικών, νομικών και διαδικαστικών προβλημάτων για την πραγματοποίηση της δωρεάς.

Τον Αύγουστο 2018, ο Pietro Bellasi απεβίωσε, χωρίς να ευτυχήσει να δει την αίσια κατάληξη της επιθυμίας του για τη δωρεά.

Η σύζυγός του Κατερίνα Παπαγεωργίου Bellasi, σε στενή και διαρκή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και κυρίως με την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας, συνέχισαν με ζήλο τις προσπάθειες που κατέληξαν στο σημερινό αποτέλεσμα.

Η ΣΥΛΛΟΗ θα φιλοξενείται στον 1ο όροφο του κτηρίου Τσικρίκη και θα φυλάσσεται σε ασφαλή χώρο που έχει διαμορφωθεί, ειδικά, για τον σκοπό αυτό. Στη μεγάλη αίθουσα του 1ου ορόφου θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος εκθεσιακός χώρος, όπου θα εναλλάσσονται έργα της ΣΥΛΛΟΓΗΣ.

Το αναλαμβάνει την υποχρέωση να διαχειρίζεται, να προβάλει και να αξιοποιεί τη ΣΥΛΛΟΓΗ με σειρά δράσεων, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει σε τμήματα με συναφές περιεχόμενο (Αρχιτεκτονική, Ιστορίας, Κοινωνιολογίας, Υπολογιστών, κ.λπ.), καθώς και ειδικούς επιστήμονες με τους οποίους θα συνεργαστεί.

Στην προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει με τις εισηγήσεις και τις προτάσεις της η Επιτροπή Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Συλλογής που αποτελείται από καθηγητές και στελέχη του και του ΕΚΠΑ, (Πετράκος, Ζουμπουλάκης, Ψυχούλης, Τζιρτζιλάκης, Παυλόπουλος) την κα Παπαγεωργίου-Μπελλάζι, καθώς και διακεκριμένους επιστήμονες και γνώστες της χαρακτικής τέχνης (Μιχαηλίδου). Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο Πρύτανης Π.Θ., υπογραμμίζοντας, έτσι, τη μεγάλη σημασία που δίνουμε στο εγχείρημα.

Η  διοικητική και τεχνική υποστήριξη όλης της προσπάθειας έχει ανατεθεί στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Π.Θ. (Ζουμπουλάκης, Δερβένης).

Στόχος   και επιθυμία των δωρητών είναι να συμβάλουν στην ανάπτυξη του πολιτισμού και των τεχνών στον τόπο μας και σε ολόκληρη την και ειδικότερα καθιστώντας το Π.Θ., κέντρο προβολής και ανάπτυξης της τέχνης της χαρακτικής.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση