Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Σύγκλητος Π.Θ.: Καλή βάση διαβούλευσης το σχέδιο συνένωσης με τα ΤΕΙ
Σύγκλητος Π.Θ.: Καλή βάση διαβούλευσης το σχέδιο συνένωσης με τα ΤΕΙ

Σύγκλητος Π.Θ.: Καλή βάση διαβούλευσης το σχέδιο συνένωσης με τα ΤΕΙ

Πολύωρη  ήταν η σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τελικά αποφασίστηκε ότι το σχέδιο συνένωσης του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, αποτελεί μια καλή βάση διαβούλευσης η οποία θα αναπτυχθεί τις επόμενες 15 ημέρες.

Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου τέθηκαν και άλλα διεκδικητικά ζητήματα, όπως το θέμα του διοικητικού προσωπικού, που θα επισημανθούν στο ψήφισμα που αναμένεται να εκδοθεί αργά σήμερα ή αύριο Παρασκευή.

Ο απερχόμενος πρύτανης Γ.  Πετράκος τόνισε ότι σε γενικές γραμμές, το σχέδιο του Υπουργείου είναι θετικό και αποτελεί μια πολύ καλή βάση διαβούλευσης. Επίσης είπε  ότι στην υπόθεση αυτή, δεν πρέπει να κυριαρχήσουν τα τοπικιστικά οφέλη που μπορεί να αντλήσουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά η προοπτικές που διανοίγονται για ανάδειξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ένα από τα μεγαλύτερα σε εθνικό επίπεδο.

Το Π.Θ. θα εμμείνει στα σημεία της πρότασής του, όσον αφορά στο να γίνει ο Βόλος έδρα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, αλλά και να ιδρυθεί στην πόλη νέο Οικονομικό τμήμα, με κατεύθυνση τον τουρισμό. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στα μεγάλα ζητήματα όχι στα μικρά τοπικά προβλήματα που δημιουργούνται και ενοχλούν τους τοπικούς των τεσσάρων  Θεσσαλικών πόλεων. Σίγουρα θα γίνουν βελτιώσεις όμως σε τελική ανάλυση υπάρχει κάποιος που νομοθετεί και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες κατάθεσης του νομοσχεδίου», τόνισε  ο νέος πρύτανης, Ζήσης Μαμούρης.

Αιχμές της κατά της  κυβέρνησης 

Εν τω μεταξύ,με ανακοίνωσή της η  της ΝΔ καταγγέλλει την κυβέρνηση  ότι χρησιμοποιεί το Π.Θ. για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: “Με τον πιο τραγικό για τη χώρα τρόπο, η υπό προθεσμία κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί να ναρκοθετήσει το μέλλον και την προοπτική της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας ακόμη και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Μαγνησίας.

Το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και τα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, που δόθηκαν στη δημοσιότητα για διαβούλευση, δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες, σύμφωνα με τις οποίες η νέα αρχιτεκτονική του πανεπιστημιακού ιδρύματος πλήττει βάναυσα τον Νομό μας. Επί της ουσίας, το νομοσχέδιο βρίθει ζητημάτων, που ευτελίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ένα νομοσχέδιο-μαμούθ που αλλάζει ριζικά τη ραχοκοκαλιά της εκπαιδευτικής διοίκησης και αγγίζει σχεδόν το σύνολο του εκπαιδευτικού φάσματος. Όλοι γνωρίζουν τη δεινή πραγματικότητα. Έχουν γονατίσει την εκπαίδευση με τις ιδεοληψίες τους, και βαφτίζουν την ισοπέδωση επιτυχία. Προσπαθούν απλά να μας πείσουν για την ύπαρξη ενός παράλληλου σύμπαντος.

Ένα ακόμη νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο ευτελίζει και την κοινοβουλευτική διαδικασία με τον χειρότερο τρόπο. Η δημόσια διαβούλευση διήρκησε μόλις 10 ημέρες και αφορούσε μόλις 51 από τα 113 συνολικά άρθρα (586 σελίδες) του νομοσχεδίου, ενώ ακολούθως κατατέθηκε στη βουλή (και πάλι) με επείγουσα διαδικασία για ψήφιση εντός 3 ημερών. Μια διαδικασία παρωδία με προφανή σκοπό να περιοριστεί η ουσιαστική αξιολόγηση του νομοσχεδίου.

Ο Βόλος, η Μαγνησία, η Κεντρική Ελλάδα, η πατρίδα μας δεν ανέχονται άλλο την καταστροφική επιδρομή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακόμη και σε ακαδημαϊκούς .

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μεγαλουργεί σήμερα και γιορτάζει περήφανα 30χρόνια λειτουργίας, διεθνούς αναγνώρισης και συνεχούς ανοδικής ς ακριβώς γιατί βρέθηκε μακριά από ισοπεδωτικές ιδεοληψίες των κυβερνώντων.

Στον βωμό των πρόσκαιρων συμφερόντων τους, θυσιάζουν κι αυτή την κατάκτηση του ελληνικού λαού, ένα Πανεπιστήμιο δηλαδή που αναπτύχθηκε και ενίσχυσε την περιφερειακή συνείδηση.

Αυτόν τον συνεκτικό κρίκο, αυτούς τους δεσμούς που δημιουργεί η εκπαίδευση και η έρευνα, θέλουν με τρόπο σκληρό να καταλύσουν και να ανακαλέσουν από το παλιό παρελθόν τοπικιστικές διεκδικήσεις, αγωνίες και διαμοιρασμούς αντιλαμβανόμενοι την ως λάφυρο ακόμη και στον χώρο των ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Ζητούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Ενός νομοσχεδίου που προσβάλλει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και πλήττει βάναυσα την Παιδεία μας. Πιστεύουμε ότι ο Βόλος δικαιούται την ίδρυση τμημάτων, στο πλαίσιο της νέας οικονομικής σχολής, με κατεύθυνση τα τουριστικά και τα ναυτιλιακά επαγγέλματα. Τμήματα, τα οποία είναι εναρμονισμένα με τις ανάγκες της πραγματικής, παραγωγικής οικονομίας.

Καλούμε την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, όλους τους πολίτες της έρευνας και τον πνεύματος να καταδικάσουν την προσπάθεια ανακατανομής των σχολών και τμημάτων. Να καταγγείλουν την επιχειρούμενη ανάσχεση της ανοδικής ς του Π.Θ. στο όνομα της αναβάθμισης μέσα από τη συγχώνευση”.

H αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας

Σχετικά με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας επί του Σχεδίου Νόμου για την συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει και στους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα δήλωσε:«Ένα σχέδιο χωρίς διαβούλευση, χωρίς να ερωτηθούν οι συναρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς, με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών και προεκλογικών σκοπιμοτήτων, είναι αυτό που αφορά στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση! Το απόφθεγμα «διαίρει και βασίλευε» ως πολιτική ατραπός στο μεγαλείο του και ο τοπικός αυτή τη φορά αυτοματισμός το αποκύημα.

Επιβεβλημένο μέλημα μας η ποιοτική παροχή γνώσεων, έξω από ένα χρησιμοθηρικό εκπαιδευτικό σύστημα, που θα προάγει ανθρώπους κριτικά σκεπτόμε με παιδεία και πολιτισμό! Στόχος της κεντρικής πολιτικής σκηνής επιβάλλεται να είναι η ριζική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης από τα σπάργανα της και όχι τα κατ' επίφαση φτιασιδώματα που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη και δημιουργούν έριδες για θέματα άνευ ουσίας και άναρθρες κραυγές πάνω από ένα θνησιγενές σώμα.

Oι Θεσσαλοί οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να μην υποπέσουμε στην παγίδα ενός πολιτικού τεχνάσματος. Ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Ο κάθε Νομός έχει δείξει δείγματα γραφής και για τη δυναμική του και για την εν δυνάμει υποστήριξη της εκπαιδευτικής του ανέλιξης. Το άναρχο ανακάτεμα της τράπουλας μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει και ξεπούλημα ίσως του Ελ. Βενιζέλος σε χαμηλότερη ακόμη τιμή, την ώρα που εμείς κάνουμε focus στα από το πουθενά νεοδημιουργηθέντα ζητήματα που μόνο επιπρόσθετα προβλήματα δημιουργούν! Δωρεάν Παιδεία, κατάργηση της παραπαιδείας, αναδιάρθρωση του συστήματος εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, «έρευνα και καινοτομία», πτυχία αντίστοιχα με την αγορά ς…είναι θέματα που πρέπει να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων και όχι κάτω από το χαλί… Οι «μετακομίσεις» και το «κόψε ράψε» αποδείχτηκαν εν τοις πράγμασι παλαιοκομματικές τεχνικές που εμάς που εκπροσωπούμε ένα άλλο τρόπο και δίαυλο επικοινωνίας δε μας εκπροσωπούν!»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση