Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Στο Βόλο το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
Στο Βόλο το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Στο Βόλο το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Όλα έτοιμα για τη διεξαγωγή του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Τμήματος  Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του τμήματος στο Βόλο () την Πέμπτη 27 έως και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Σε συνέχεια των προηγούμενων 4 συνεδρίων Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώθηκαν από το ΤΜΧΠΠΑ, σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη, συζήτηση και επιστημονική διερεύνηση του συνολικού εύρους των θεμάτων που άπτονται του χωρικού σχεδιασμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό με κεντρικούς άξονες όπως η , η χωροταξία, η αστική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων, κεντρικές θεματικές ενότητες στις 250 εργασίες & Posters που θα παρουσιαστούν, είναι:

 • Χωρική ανάπτυξη, Διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς
 • Τουρισμός, Marketing & Branding Τόπου
 • Περιφερειακή ανάλυση, Δημογραφικές εξελίξεις, Γαλάζια Οικονομία
 • Περιβαλλοντικός σχεδιασμός, Αστικό πράσινο
 • Ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων περιοχών και θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός
 • Κλιματική αλλαγή, Ενεργειακός Σχεδιασμός
 • Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα
 • Βιώσιμη αστική κινητικότητα, Μεταφορές
 • Αστική ανθεκτικότητα, Αστική αναγέννηση & ανάπτυξη, Έξυπνες

Το συνέδριο απευθύνεται στα άτομα που δραστηριοποιούνται στα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα: μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ακαδημαϊκούς και , στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους, καθώς και φοιτητές.

Το Συνέδριο τιμούν με την παρουσία τους και θα απευθύνουν Κεντρικές ομιλίες η Αναστασία Λουκαΐτου-Σιδέρη, καθηγήτρια Πολεοδομίας στο UCLA, αναπληρωτής κοσμήτορας στο UCLA Luskin School of Public Affairs  και υποπρύτανης  Ακαδημαϊκού Σχεδιασμού στο UCLA, ο δρ. Εμμανουήλ Τρανός, λέκτορας Ανθρωπογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και ο  Αριστείδης Ρωμανός, αρχιτέκτων ΕΜΠ, Πολεοδόμος M.Phil. University of London.

Στο Συνέδριο θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις:

 • Το 5ο Διεθνές Σεμινάριο Πειραματικού Φωτισμού (ΔΣΠΦ) που διεξαγόταν τα τέσσερα τελευταία χρόνια με τον τίτλο «Αναστοχάσου τη ύχτα! – Rethink the Night!» θα συνοδεύσει φέτος το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, μεταφέροντας τις δημιουργικές δραστηριότητές του στο μπαλκόνι του Πηλίου, την Μακρινίτσα. Οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο εφήμερο ανάπλασης του νυκτερινού τοπίου της Μακρινίτσας το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου που το ΔΣΠΦ θα ολοκληρώνει τις εργασίες του.
 • Στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Συνέδριου Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, προκηρύχθηκε από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διαγωνισμός για το σχεδιασμό λογότυπου του Τμήματος ΜΧΠΠΑ. Έπειτα από αξιολόγηση, το 1ο και 2ο καλύτερο λογότυπο θα βραβευθεί σε ειδική τελετή κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.
 • Στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του, το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης διοργανώνουν εκδήλωση, στις 28 Σεπτεμβρίου, µε θέμα «Μηχανικοί Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης: 30 χρόνια μετά». Σκοπός της εκδήλωσης είναι να παρέχει μια συνοπτική αποτίμηση για τη θέση του Μηχανικού Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης στην αγορά εργασίας από τα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν οι πρώτοι απόφοιτοι ξεκίνησαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, μέχρι σήμερα. Επίσης, η εκδήλωση φιλοδοξεί να αποτελέσει μια αφορμή για την ανταλλαγή εμπειριών από την αγορά εργασίας, να παρουσιάσει τις ευκαιρίες και τις πιθανές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι της ς και να ενημερώσει τους σημερινούς φοιτητές και τους νέους απόφοιτους για τις πιθανές διαδρομές στον επαγγελματικό στίβο.
 • Δωρεάν Ξενάγηση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας . & Σ. Τσαλαπάτα μετά το πέρας του Συνεδρίου στις 30 Σεπτεμβρίου.

 Περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του συνεδρίου http://conferenceprd5.prd.uth.gr .

 

"Αλιεύοντας" την είδηση