Βρίσκεστε εδώ:  / Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Στο Ανώτατο Συμβούλιο Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της Ε.Ε. ο Δημ. Κουρέτας
Στο Ανώτατο Συμβούλιο Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της Ε.Ε. ο Δημ. Κουρέτας

Στο Ανώτατο Συμβούλιο Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της Ε.Ε. ο Δημ. Κουρέτας

Στο Ανώτατο Συμβούλιο Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συμμετέχει ο καθηγητής   Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών – Τοξικολογίας του Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Θεσσαλίας .

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων υπάγεται απευθείας στην Κομισιόν και συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο σε τακτά χρονικά διαστήματα (συνήθως 6 φορές το χρόνο) για να αποφασίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα ολίγων ημερών σε κρίσιμα θέματα που αφορούν την των καταναλωτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο ρόλος του  είναι  κρίσιμος αφού γνωμοδοτεί για έκτακτα και πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν το περιβάλλον καθώς και την των πολιτών. Η θητεία της επιτροπής είναι μέχρι το 2021.

Θέματα που γνωμοδότησε το 2016 αφορούσαν το ηλεκτρονικό , τη χρήση των σύγχρονων υλικών των σφραγισμάτων για τα δόντια, την εκτίμηση της σύστασης των υλικών για προσθετικά μέλη στον άνθρωπο που χρησιμοποιούνται για ορθοπαιδική χρήση, η χρήση των νανουλικών σε ιατρικά είδη, κανόνες στη χρήση της συνθετικής βιολογίας στην βιοιατρική έρευνα και σύσταση υλικών που χρησιμοποιούνται στα παιδικά παιχνίδια και σύσταση νέων γεωργικών φαρμάκων.

Μετά τη γνωμοδότηση κολουθεί για κάθε θέμα εισήγηση της Κομισιόν και απόφαση προκειμένου να γίνει ευρωπαϊκός νόμος για κάθε θέμα. Η επιλογή γίνεται κάθε 5 χρόνια με βάση την υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων απευθείας στη Κομισιόν.

Η προκήρυξη για τη θητεία 2016-2021 έγινε τον Ιούνιο του 2016 και η επιλογή τελείωσε πριν λίγες μέρες. Η επιλογή αυτή είναι σημαντική και για το συγκεκριμένο Ελληνικό Πανεπιστήμιο αλλά και για την Ελλάδα για συμμετοχή στην συγκεκριμένη αυτή που λειτουργεί από το 2013, επισημαίνεται από το .

«Είναι τιμητική για μένα αυτή η επιλογή», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουρέτας και προσθέτει: «Αλλά είναι περισσότερο σημαντική για τη χώρα μας, καθώς θα έχει έναν Έλληνα μέσα στο κέντρο των αποφάσεων, στην πρώτη γραμμή, να εκφράζει την της Ελλάδας, για σημαντικά ζητήματα».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Nέα βλάβη του "Ερατώ" στο λιμάνι του Βόλου #υδροπτέρυγοΕρατώ - https://t.co/RL97T60i0Y -

  • #φωτιά σε παράγκα στο Αλιβέρι #φωτιά - https://t.co/LiAaX7fSka -

  • Διαπλάτυνση δρόμου #Βένετο-Κουλούρι από την Περιφέρεια Θεσσαλίας #Βένετο #ΒένετοΚουλούρι - https://t.co/S6svdfXr7J -

"Αλιεύοντας" την είδηση