Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » “Έφυγε” από τη ζωή ο παλαιός πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Θ. Ιωάννης Γεωργάτσος
“Έφυγε” από τη ζωή ο παλαιός πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Θ. Ιωάννης Γεωργάτσος

“Έφυγε” από τη ζωή ο παλαιός πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Θ. Ιωάννης Γεωργάτσος

“Έφυγε” από τη ζωή ο Ομότιμος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Ιωάννης Γεωργάτσος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ς από τον Δεκέμβριο του 1993 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1998.

Μεταξύ των άλλων συνεισφορών του στο Πανεπιστήμιο ς, ο Ιωάννης Γεωργάτσος διαχειρίστηκε την ίδρυση και έναρξη λειτουργίας πολλών νέων Τμημάτων, ενώ υπήρξε ο κύριος εμπνευστής του Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας.

Η Διοίκηση και τα μέλη του Θεσσαλίας απευθύνουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο εκλιπών γεννήθηκε στα Γιαννιτσά Πέλλης το 1930 από πατέρα Πελλοπονήσιο και µητέρα Συρια­νή. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου τέλειωσε το Δηµοτικό και το Γυµνάσιο. Το 1948 πήγε στην Αµερική, όπου µε τη µέριµνα των αδελφών του πατέρα του, σπούδασε στο πανεπιστήµιο Marquette, της πολιτείας Wisconsin, από όπου το 1952 έλαβε το Bachelor of Science στη Χηµεία, και το 1954 το Master of Science στη Βιοχηµεία µε επιβλέποντα καθηγητή τον Armand J. Quick. Το ίδιο έτος επέστρεψε στην Ελλάδα και κατετάγη στο στρατό. Το 1956 πήρε το διδακτορικό δίπλωµα στη Χηµεία από το Πανεπιστήµιο Αθηνών,

Το 1958, µε του τότε Βασιλικού, σήµερα Εθνικού Ιδρύµατος Ερευνών, εργάστηκε ως συνερευνητής καθηγητή, στο εργαστήριο Βιολογικής Χηµείας του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, µε τον καθηγητή Αναστάσιο Χρηστοµάνο. Το 1959 παντρεύτηκε την Υβόννη Μιχαηλίδου, µε την οποία απέκτησε τα του Έλενα και Γρηγόρη. Από την Έλενα έχει δυο εγγόνια, τον Οδυσσέα και την Υβόννη.

Το 1960 πήγε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Marquette, ως µεταδιδακτορικός ερευνητής του καθηγητή Michael Laskowski, το δε 1961 έγινε υφηγητής (Assistant Professor) του ίδιου ιδρύµατος. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα ως ερευνητής του Εθνικού Ιδρύµατος Ερευνών, στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών µε διευθυντή τον καθηγητή Βασίλειο Μαλάµο.

Το 1964 ανέλαβε τη διεύθυνση του Ερευνητικού Βιοχηµικού Εργαστηρίου του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Ινστιτούτου, όπου και υπηρέτησε µέχρι το 1971.

Το 1965 εκλέχτηκε υφηγητής στην έδρα της Οργανικής Χηµείας της Φυσικοµαθηµατικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, το δε 1966 του δόθηκε εντολή διδασκαλίας του µαθήµατος της Βιοχηµείας στους φοιτητές του Φαρµακευτικού Τµήµατος της ίδιας Σχολής. Η εντολή αυτή ανανεώθηκε µέχρι και το 1971.

Το 1970 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Βιοχηµείας στη Φυσικοµαθηµατική Σχολή του Πανεπιστηµίου Πατρών, όπου και διορίστηκε το 1971. Το 1977 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Βιοχηµείας στη Φυσικοµαθηµατική Σχολή του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, το δε 1982, µετά το Νόµο-Πλαίσιο, εντάχθηκε, µαζί µε το εργαστήριο Βιοχηµείας, στο Τµήµα Χηµείας της ίδιας Σχολής.

Συνταξιοδοτήθηκε το 1997 και το επόµενο έτος του απονεµήθηκε ο τίτλος του Οµότιµου καθηγητή.
Το ακαδηµαϊκό έτος 1975-76 διετέλεσε συγκλητικός της Φυσικοµαθηµατικής Σχολής στη Σύγκλητο του Πανεπιστηµίου Πατρών. Κατά τα έτη 1982-86 διετέλεσε πρόεδρος του τµήµατος Χηµείας του ΑΠΘ, και το 1985-88 Κοσµήτορας της Σχολής Θετικών Επιστηµών του ΑΠΘ. Το έτος 1993 διορίστηκε της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, θέση στην οποία έµεινε µέχρι την αυτονόµηση αυτού του Πανεπιστηµίου το 1999.

Οι ερευνητικές του εργασίες δηµοσιεύτηκαν σε 75 περίπου άρθρα σε διεθνή επιστηµονικά περιοδικά.
Έχει συγγράψει έναν αριθµό βιβλίων βιοχηµικού περιεχοµένου σε πολλές εκ, ορισµένες από τις οποίες µε συνερ. Επίσης έχει συγγράψει και ένα βιβλίο αναφορικά µε τη φύση του ανθρώπου.

Ήταν µέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ), και είναι ή διετέλεσε µέλος διαφόρων ελληνικών και ξένων επιστηµονικών εταιρειών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση