Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Πρέπει να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί το “πειραματόζωο” της Ευρώπης
Πρέπει να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί το “πειραματόζωο” της Ευρώπης

Πρέπει να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί το “πειραματόζωο” της Ευρώπης

Διαφωτιστική η Ημερίδα -Στρογγυλή Τράπεζα Ευρωπαϊκού πολιτικού προβληματισμού στο Βόλο

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για την επίκαιρη ανοικτή Ημερίδα-Στρογγυλή Τράπεζα Ευρωπαϊκού πολιτικού προβληματισμού, για την πορεία και το Μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017, στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Θεσσαλίας (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου), με τίτλο: “Το Μέλλον της Ευρώπης: Μια δίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη! Ναι, αλλά πως;»

Ήταν μια πρωτοβουλία του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας και του 2/βάθμιου Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο “” , με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να διερευνηθεί ποιό μπορεί να είναι το της Ευρώπης και να διαμορφωθούν πολιτικές για μια πιο Δίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη , που να υπηρετεί πρώτα απ' όλα άνθρωπο και όχι τους αριθμούς.

Χαιρετισμό στη σημαντική αυτή εκδήλωση έκανε εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της -Βορείων Σποράδων ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γ.Καλτσογιάννης, ενώ ο διευθυντής του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας Βασ. Χατζηκαμαγιάννης, στην εισήγησή του παρουσίασε αναλυτικά το πολύπλευρο έργο που επιτελεί το παράρτημα Θεσσαλίας, για την ενημέρωση των Θεσσαλών πολιτών πάνω στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ΕΕ και επηρεάζουν την Ελλάδα και την οικονομία της.

Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι «πειραματόζωο», αλλά να αποκτήσει τη δική της αυτοτελή, αυτόνομη και κυρίαρχη πολιτική, σε μια Ευρώπη της συνοχής, της αλληλεγγύης, των ισότιμων κρατών, υπογραμμίστηκε-μεταξύ άλλων-στην εκδήλωση.

Ισότιμες ευκαιρίες

Ο ανεξάρτητος ευρως, Νότης Μαριάς, πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα ο άλλος δρόμος» και τίτλο εισήγησης “ΕΛΛΑΔΑ-ΕΥΡΩΠΗ: Ο Άλλος Δρόμος” ανέφερε από την πλευρά του, ότι το της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τον συσχετισμό δυνάμεων.

Ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του απέναντι στην προοπτική της «νεοαποικιακής πολιτικής στην Ευρώπη», ενώ τόνισε ότι «επιθυμούμε να υπάρξει μια Ευρώπη ισότιμων κρατών, μια Ευρώπη στην οποία τα κράτη δεν θα χωρίζονται σε δανειστές και οφειλέτες». Παράλληλα επεσήμανε ότι πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα τις γερμανικές αποζημιώσεις, «διότι εμείς είμαστε οι δανειστές απέναντι στη Γερμανία» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαισιόδοξος ο Νίκος Χουντής

«Προσχηματικές συζητήσεις μιας δημοκρατίας που δεν υπάρχει» χαρακτήρισε τον διάλογο για τα θέματα της Ευρώπης ο ευρως Νίκος Χουντής ο οποίος διατέλεσε αρμόδιος υφ Εξωτερικών, με τίτλο εισήγησης :”Η δημοκρατία στην ”, ενώ εξήγησε ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, τόνισε ότι «το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την έννοια της υπόσχεσης για μια Ευρώπη της συνοχής, της αλληλεγγύης, των ισότιμων κρατών, δεν θα υπάρξει».

Ευρωπαϊκή κρίση

Ο καθηγητής Χρήστος Κόλλιας, με τίτλο εισήγησης : “Από την Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση; Η οπτική των οικονομικών της άμυνας” ανέλυσε το θέμα της Αμυντικής Πολιτικής σε επίπεδο Ε.Ε. και τόνισε ότι:: «Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει, κρίση ταυτότητας και αμφισβήτησης. Πιστεύω όμως, ότι έχει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες να ανταπεξέλθει σε αυτή την κρίση και να ξαναδώσει όραμα και προοπτική για το μέσο Ευρωπαίο πολίτη».

Τοπική και Περιφερειακή ανάπτυξη:η απάντηση στην παγκοσμιοποίηση

Ο επίκουρος καθηγητής Θεόδωρος Μεταξάς με τίτλο εισήγησης “Σχεδιάζοντας στρατηγικά την ανάπτυξη στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον: Από την παγκόσμια γενίκευση στην τοπική ιδιαιτερότητα”, αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανάγκη της τοπικής ανάπτυξης και στη δημιουργία τοπικών στρατηγικών σχεδίων ,ως απάντηση της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης . Τόνισε ,επίσης, ότι ο κάθε τόπος ή ακόμα και η κάθε χώρα, οφείλει να αναδείξει και να εκμεταλλευτεί τα δυνατά της σημεία , να παράγει πλούτο τοπικά και να αναδεικνύει τον πολιτισμό της. Μόνο με επιστημονικό σχεδιασμό και στρατηγική μπορείς να μπεις στον παγκόσμιο τουριστικό και οικονομικό χάρτη.”

Ο επίκουρος καθηγητής Ανδρέας Στεργίου με τίτλο εισήγησης : “Η ενεργειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο” παρουσίασε το μεγάλο θέμα της ενεργειακής αυτάρκειας και αυτοτέλειας της Ε.Ε. και της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την γεωστρατηγική της θέση. Ανέλυσε , επίσης, το διεθνές σκηνικό και τις διακρατικές ή και διηπειρωτικές ισορροπίες στο μεγάλο θέμα της μεταφοράς ενέργειας και των διεθνών ισορροπιών Ανατολής και Δύσης στον ενεργειακό τομέα.

To μέλος της “Ομάδας Ευρώπη” της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ελευθέριος Αντωνόπουλος, PhD, παρουσίασε τις πολιτικές για την επίτευξη της Συνοχής μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια και την άμβλυνση των ανισοτήτων που παρατηρούνται στις χώρες της Ε.Ε., οι οποίες και λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση των πολιτικών.

Ο πρόεδρος του «Δικτύου » Κώστας Σκριάπας, που είχε την οργανωτική ευθύνη της σημαντικής αυτής εκδήλωσης, επεσήμανε ότι “είναι απαραίτητη περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πορεία και το μέλλον της Ευρώπης και του διεθνή της ρόλου, που μπορεί να έχει. Και σε αυτό το έργο το Πανεπιστήμιο πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση