Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Παρουσίαση βιβλίων των Ν.Κυριαζή – Μ.Οικονόμου από το Π.Θ. και τα ΓΑΚ
Παρουσίαση βιβλίων των Ν.Κυριαζή – Μ.Οικονόμου από το Π.Θ. και τα ΓΑΚ

Παρουσίαση βιβλίων των Ν.Κυριαζή – Μ.Οικονόμου από το Π.Θ. και τα ΓΑΚ

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 7.30 μ.μ. στο κτήριο Ματσάγγου

Τα βιβλία ιστορικού, οικονομικού και κοινωνιολογικού περιεχομένου αλλά και εξαιρετικού ενδιαφέροντος «Οικονομία, πόλεμος, στρατηγική και θεσμοί. Η Ελλάδα και η Αχαϊκή Συμπολιτεία (389 – 146 π.Χ.)» των Νίκου Κ. Κυριαζή και Εμμανουήλ – Μάριου Οικονόμου και «Οικονομία, πόλεμος και θεσμοί. Η Αρχαία Αθήνα από την Αρχαϊκή ως την Κλασική Περίοδο (750- 323 π.Χ.)» του Εμμανουήλ – Μάριου Οικονόμου θα παρουσιαστούν την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 στις 7.30 το απόγευμα στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου ς (κτήριο Ματσάγγου – αμφιθέατρο 2ος όροφος) 28ης Οκτωβρίου 78 με Π.Μελά.

 

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου ς και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. ς. Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι: Μιχάλης Ζουμπουλάκης, και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Π.Θ., Χρήστος Κόλλιας, Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Π.Θ., κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών  και Δημήτρης Κυρτάτας, καθηγητής Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Π.Θ.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Το νέο βιβλίο των Νίκου Κ. Κυριαζή και Εμμανουήλ-Μάριου Οικονόμου με τίτλο: «Οικονομία, Πόλεμος, Στρατηγική και Θεσμοί: Η Ελλάδα και η Αχαϊκή Συμπολιτεία (389-146 π.Χ.)» (Αθήνα: Εκδόσεις «Πληθώρα») αναδεικνύει την συσχέτιση της ς, του πολέμου, της στρατηγικής και των θεσμών, και τη σημασία τους στην τελική διαμόρφωση της πορείας των κοινωνιών, εστιάζοντας στην περίπτωση της Αχαϊκής Συμπολιτείας και της Ελλάδας της περιόδου 389-146 π.Χ.

Στο βιβλίο αναφέρονται οι λόγοι δημιουργίας μιας από τις πρώτες οργανωμένες αρχαίες συμπολιτείες – ομοσπονδίες, της Αχαϊκής καθώς και ο σημαντικός ρόλος που διαδρασε στα δρώμενα της εποχή παράλληλα με την εξέλιξη των πολιτικών και οικονομικών της θεσμών σε σχέση με θέματα που αφορούν στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητήματα της σύγχρονης Ελλάδας, όπως η πολιτική άμυνας και ς και οικονομική κρίση στο πλαίσιο της υπερεθνικής δομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και του Brexit.

Το βιβλίο του Εμμανουήλ-Μάριου Οικονόμου (Διδάκτορα Οικονομικών και διδάσκοντος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) με τίτλο «Οικονομία, πόλεμος και θεσμοί: Η αρχαία Αθήνα από την Αρχαϊκή ως την Κλασική Περίοδο (750-323 π.Χ.)» από τις εκδόσεις «Ενάλιος» αναδεικνύει τη συσχέτιση της ς, του πολέμου και των θεσμών, και την σημασία τους στην τελική διαμόρφωση της πορείας των κοινωνιών, εστιάζοντας στην περίπτωση της αρχαίας Αθήνας της Αρχαϊκής και της Κλασικής Περιόδου (750-323 π.Χ.).

Παρουσιάζεται με τρόπο άμεσο και περιγραφικό η εξέλιξη της ιστορίας της αρχαίας δημοκρατίας με επίκεντρο την αρχαία Αθήνα. Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση θεμάτων που αφορούν σε θέματα απόλυτα επίκαιρα όπως οι θεσμοί που αφορούν στη λειτουργία τραπεζών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, σε ναυτικά δάνεια, εμπορικές συμβάσεις. Ο συγγραφέας δεν περιορίζεται στην περιγραφή της Αθηναϊκής δημοκρατίας, επιχειρεί συγκρίσεις με σύγχρονες δημοκρατίες εστιάζοντας σε θέματα και σημεία που εντοπίζονται προβλήματα.

Το βιβλίο απευθύνεται στο ευρύ κοινό καθώς με επιστημονική βάση παρέχει νοήματα και σχόλια, ιδέες και δεδομένα με γλώσσα κατανοητή και άμεση. Προσφέρει γνώση και αναπτύσσει την κριτική σκέψη ενώ παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις για διεύρυνση της σκέψης και γόνιμο δι.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση