Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Παρουσίαση τόμου των Πρακτικών «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά»
Παρουσίαση τόμου των Πρακτικών «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά»

Παρουσίαση τόμου των Πρακτικών «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά»

Παρουσίαση τόμου των Πρακτικών «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά» θα γίνει την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 ώρα 6.30 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αμφιθέατρο Γ. Κορδάτος στο Βόλο.

Ομιλητές θα είναι οι : Προκόπης Παπαστράτης, ομ. Ιστορίας, Πανεπιστήμιο, Λη Σαράφη, διδάκτωρ Ιστορίας Sussex UniversityΑντώνης Αντωνίου, διδάκτωρ Ιστορίας, διδάσκων στο Τμήμα , Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συντονίζει η Βασιλική Λάζου, διδάκτωρ Ιστορίας, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικής ς Α.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του υ Πανεπιστημίου διοργανώθηκε το 2ο συνέδριο με θέμα «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά: μια τομή στην νεότερη πολιτική ιστορία της ς».

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για την και τον ευρωπαϊκό χώρο το 1944, καθοριστική χρονιά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε από του Γερμανούς και Βούλγαρους κατακτητές και πριν συμπληρωθούν δύο μήνες, εκδηλώθηκε μια σύγκρουση, τα Δεκεμβριανά, που προσδιόρισε το είδος του κράτους που διαδέχθηκε τις κατοχικές κυβερνήσεις.

Σκοπός του 2ου συνεδρίου ήταν να αναλύσει, στη βάση των δύο θεματικών αξόνων Απελευθέρωση-Δεκεμβριανά, μια σειρά ζητημάτων και ερωτημάτων που παραμένουν ανοικτά και απαιτούν ενδελεχέστερη ιστορική προσέγγιση. Με το συνέδριο αυτό συνεχίζεται η εξέταση καίριων ζητημάτων της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας που είχαν παρουσιαστεί στο αντίστοιχο 1ο Συνέδριου που είχε οργανωθεί στο Πάντειο.

Οι ανακοινώσεις αυτού του τόμου εντάσσονται στο ευρύτερο φαινόμενο της απελευθέρωσης που εκείνη την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη.

Η περίοδος που εξετάζεται είναι χρονικά περιορισμένη, αλλά εξαιρετικά πυκνή σε γεγονότα, επειδή η αποκατάσταση της ς και των κρατικών δομών είχε υπονομευθεί εκ των προτέρων από πολιτικούς σχεδιασμούς που επέβαλαν απόλυτη προτεραιότητα στην αποκατάσταση του προπολεμικού πολιτικού συστήματος ερήμην του ελληνικού λαού.

Στο πλαίσιο αυτό οι ανακοινώσεις του συνεδρίου φιλοδοξούν να εξετάσουν μία περίοδο όπου η ελληνική κοινωνία καλείται να διαχειριστεί την ελευθερία της σύμφωνα με τις αρχές που έχει θεσπίσει η Χάρτα του Ατλαντικού μέσα όμως σε συνθήκες που ουσιαστικά της άφηναν περιορισμένα περιθώρια πρωτοβουλιών.
Οι ανακοινώσεις αυτού του συνεδρίου εμπλουτισμένες με χαρακτηριστικές φωτογραφίες της περιόδου, εκδόθηκαν σε 2η έκδοση από την Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας σε ένα προσεγμένο τόμο 723 σελίδων.

Επιμελητές, Π.Παπαστράτης, Μ.Λυμπεράτος, Λη Σαράφη.

Συνδιοργανωτές Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΣΙΜΕΑ Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης, Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση