Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Ομιλία υφυπουργού Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη στο 3ο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Hydro MediT 2018»
Ομιλία υφυπουργού Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη στο 3ο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Hydro MediT 2018»

Ομιλία υφυπουργού Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη στο 3ο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Hydro MediT 2018»

Με καλεσμέ διακεκριμέ επιστήμονες από πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και Έλληνες με έδρες σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, πραγματοποιείται από 8 έως 11 Νοεμβρίου διεθνές συνέδριο με θέμα: «Γαλάζια Βιο στους Έμβιους Υδατικούς Πόρους» στο τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών στον Βόλο.

Στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου προσκλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό η υφυπουργός Εσωτερικών. Η κ. Μ. Χρυσοβελώνη στις 8|11 είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τον ρόλο της επιστημονικής γνώσης στην νέα εποχή που έχει εισαχθεί η χώρα: «Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι η χώρα μας, μετά από την ταλαιπωρία των τελευταίων ετών και την κρίση που ευτυχώς διήλθε, είναι υποχρεωμένη να επενδύσει επάνω στο ανθρώπινο δυναμικό της, στους επιστήμονές της και στις σχέσεις τους με την διεθνή επιστημονική κοινότητα [..]»

Το σύνολο της ομιλίας παρατίθεται ακολούθως: «Είναι μεγάλη και τιμή για τον Βόλο να υποδέχεται την διεξαγωγή ενός πολύ υψηλού επιπέδου διεθνές συνέδριο, το 3ο “HydroMediT ”.
Καλωσορίζουμε στην μας τους διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα αλλά και τις άλλες χώρες του κόσμου και εύχομαι να έχετε κατά τη διαμονή σας παραγωγικές ημέρες για το επιστημονικό σας έργο, αλλά και μία πολύ ευχάριστη διαμονή στην φιλόξενη και πανέμορφη περιοχή μας.

Βρίσκομαι μαζί σας σήμερα για να υπερτονίσω την σημασία που έχει για την Ελληνική Πολιτεία η επιστήμη, οι επιστήμονες και το επιστημονικό έργο.

Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι η χώρα μας, μετά από την ταλαιπωρία των τελευταίων ετών και την κρίση που ευτυχώς διήλθε, είναι υποχρεωμένη να επενδύσει επάνω στο ανθρώπινο δυναμικό της, στους επιστήμονες της και στις σχέσεις τους με την διεθνή επιστημονική κοινότητα, ώστε να χρησιμοποιήσει την γνώση για να θεμελιώσει σε όλους τους παραγωγικούς τομείς βαθιά θεμέλια για την νέα σταθερή ανάπτυξη που πρέπει να οικοδομήσει.

Στο ερώτημα, αν η Πολιτεία υπήρξε συνεπής στο χρέος της έναντι των ανθρώπων της επιστήμης μέχρι τώρα, δεν θα διστάσω να σας απαντήσω: “όχι”.

Σε προσωπικό επίπεδο, δεν θεωρώ ότι θα επιστρέψουμε ποτέ οριστικά στην ανάπτυξη, αν δεν κατορθώσουμε να επαναπατρίσουμε με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο τους Έλληνες ανθρώπους της επιστήμης που έφυγαν για το εξωτερικό τα χρόνια που μας πέρασαν. Αν δεν κατορθώσουμε να συνδεθούμε μόνιμα και δημιουργικά με τους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, όπως άριστα πέτυχαν οι διοργανωτές του συνεδρίου με περιπτώσεις, όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Αχιλλέας Καπανίδης.

Είμαι εδώ για να υποστηρίξω από κοντά, συμβολικά, το δύσκολο και επίπονο έργο όλων εσάς, των ανθρώπων που μοχθούν στα εργαστήρια, στα αμφιθέατρα και στις αίθουσες διδασκαλίας.

Συχνά η προσοχή της κοινωνίας, τα φώτα της δημοσιότητας, δεν εστιάζουν στην επιστημονική κοινότητα και έτσι, δίδεται η εντύπωση ότι αποδοκιμάζουμε κάθε τι που είναι δύσκολο και επίπονο.

Ξέρετε καλύτερα από εμένα, ότι για οτιδήποτε διευκολύνει την ζωή του ανθρώπου, έχει προηγηθεί ο ακούραστος επιστήμονας και η επιστήμη για να το εφεύρουν, να το προσαρμόσουν να το απλοποιήσουν και να το εξοικειώσουν. Στις ημέρες μας όμως, όπου οι φυσικοί πόροι φθίνουν, η επιστήμη δεν αφορά πια την ποιότητα της ζωής μας, αλλά κυρίως, την ασφάλεια της επιβίωσης μας με ποιότητα.

Η θεματική του συνεδρίου σας: “Γαλάζια Βιο στους Έμβιους Υδατικούς Πόρους” είναι ζωτικής σημασίας πεδίο. Η θάλασσα υπήρξε ανά τους αιώνες πηγή ζωής, προόδου και δύναμης για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Η πρώτη παγκοσμιότητα που συνέλαβε ο άνθρωπος ήταν ο γνωστός κόσμος της αρχαίας Μεσογείου, η πρώτη Ευρώπη των ιστορικών της αρχαιότητας ήταν νοητή μεταξύ των χωρών της Μεσογείου. Όχι μόνο η ζωή των ανθρώπων, αλλά και ο πολιτισμός τους, το εμπόριο, οι τέχνες, η φιλοσοφία, στηρίχθηκαν στην θάλασσα και τους πόρους της.

Ακόμη όμως και σήμερα, ο τομέας της ελληνικής οικονομίας που έχει σχέση με την θάλασσα είναι αναντικατάστατος για τις παράκτιες και νησιωτικές κοινωνίες, αλλά και δυναμικός, εξωστρεφής και προσοδοφόρος στο σκέλος της σχετικής σπουδαίας ελληνικής βιομηχανίας που αναπτύσσεται – παρά την κρίση – εδώ και χρόνια. Η εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας στον κλάδο, κατά τη μου, αποτελούν μονόδρομο ως προς την πολιτική επιλογή, αλλά συγχρόνως και πρόκληση.

Γι' αυτούς τους λόγους κρίνω ως σπουδαία ευκαιρία το συνέδριο και συγχαίρω καθεμία και καθέναν που εργάστηκαν για να γίνει.

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι καλή στις σας».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση