Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Οι δράσεις του ΕΛΙΔΕΚ: Ένα αντίδοτο στο brain drain
Οι δράσεις του ΕΛΙΔΕΚ: Ένα αντίδοτο στο brain drain

Οι δράσεις του ΕΛΙΔΕΚ: Ένα αντίδοτο στο brain drain

Ύψος χρημτοδότησης της επιστημονικής Έρευνς από το ΕΛΙΔΕΚ σε λιγότερο από δύο χρόνια:112,5 εκ. σε 5 προκηρύξεις

Χωρίς προηγούμενο για τα ελληνικά δεδομένα ο μέχρι σήμερα απολογισμός χρηματοδότησης της Έρευνας από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) με αποτελέσματα που αποτελούν τις πρώτες απτές ενδείξεις ανάσχεσης της μονόπλευρης φυγής των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, δηλαδή του brain drain.

Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία, ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ ανακοινώνει:

Σε προκηρύξεις δόθηκαν ήδη κατά την περίοδο 2017-2018:

  •              13,5 εκ. σε 582 για υποψήφιους διδάκτορες
  •              34 εκ. ευρώ σε 192 ερευνητικά έργα μεταδιδακτόρων

Ταυτόχρονα, έχουν προκηρυχθεί μέσα στο 2018:

  •              54 εκ. ευρώ για την ενίσχυση ερευνητικών έργων σε και Ερευνητές και την προμήθεια εξοπλισμού μεγάλης αξίας
  •              10 εκ. ευρώ για υποψήφιων διδακτόρων
  •              1 εκ. ευρώ για τη δράση « και Κοινωνία – 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση»

Πριν το τέλος του 2018, επίκειται η 2η προκήρυξη ερευνητικών έργων για την ενίσχυση μεταδιδακτόρων ερευνητών/τριών με προϋπολογισμό 16.580.000 ευρώ.

Για πρώτη φορά οι μεταδιδάκτορες, δηλαδή οι νέοι επιστήμονες, μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση για πρόταση ερευνητικού υ που υποβάλουν με αυτούς τους ίδιους ως επιστημονικούς υπεύθυνους για την υλοποίησή του σε ΑΕΙ ή Ερευνητικό Κέντρο της επιλογής τους.

Αυτό το στοιχείο αποδείχτηκε ιδιαίτερα ελκυστικό και αποτελεσματικό για μια πρώτη ανάσχεση του brain drain: Στη σχετική δράση του ΕΛΙΔΕΚ ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν έφτασε τις 1.671 εκ των οποίων, μετά από αξιολόγηση από καταξιωμένους επιστήμονες υψηλού κύρους σε όλες τις θεματικές περιοχές, εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση οι 192. Από αυτές οι 37 προέρχονται από νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό για την πραγματο της έρευνάς τους. Ο φαινομενικά μικρός αυτός αριθμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αν ληφθεί υπόψη ότι αφορά επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης που είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη χώρα και επιπλέον να απασχολήσουν στις ερευνητικές τους ομάδες και άλλους νέους επιστήμονες διαφόρων βαθμίδων.

Μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του εξωτερικού από τα οποία επιστρέφουν συγκαταλέγονται κορυφαία Πανεπιστήμια στη διεθνή κατάταξη όπως το MIT, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ και το Pierre and Marie Curie University – Paris 6. Αντίστοιχα, επιστήμονες που σχεδίαζαν να φύγουν στο εξωτερικό παρέμειναν στη χώρα χάρη σε αυτή τη χρηματοδότηση από το ΕΛΙΔΕΚ.

Αναλυτικά, τα επιστημονικά πεδία και ο αντίστοιχος αριθμός των έργων που θα χρηματοδοτηθούν έχουν ως εξής: Φυσικές Επιστήμες (24), Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογικές Επιστήμες (41), Επιστήμες Ζωής (44), Γεωπονικές Επιστήμες (14), Μαθηματικά και Επιστήμες της Πληροφορίας (11), Κοινωνικές Επιστήμες (29), Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες (15), Περιβάλλον και Ενέργεια (14).

Το ΕΛΙΔΕΚ όχι μόνο λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα προγράμματα του ΕΣΠΑ για την Έρευνα με επιπρόσθετους πόρους, αλλά ενισχύει τους τομείς των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών που δεν στηρίζονται από τα ΕΣΠΑ. Το γεγονός αυτό επιτρέπει τη διαμόρφωση μιας πραγματικά εθνικής στρατηγικής που περιλαμβάνει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση