Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Ο Τσίπρας ίδρυσε πανεπιστήμιο που υπάρχει ήδη
Ο Τσίπρας ίδρυσε πανεπιστήμιο που υπάρχει ήδη

Ο Τσίπρας ίδρυσε πανεπιστήμιο που υπάρχει ήδη

Παραίτηση-χαστούκι από τον πρόεδρό του 

Την ίδρυση ενός νέου, Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας ανακοίνωσε ξαφνικά ο Αλέξης ς, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, λίγο πρίν «επιθεωρήσει» το Μετρό, το οποίο θα ολοκληρωθεί τελικά το …2020.

Εκλογές έρχονται, η των Πρεσπών έχει ρίξει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Βόρεια Ελλάδα «στα τάρταρα» και κάθε υπόσχεση με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη- όπως η επιθεώρηση του «μετρό μουσαμά»- είναι κρίσιμη πολιτικά.

Μόνο που δεν είχαν καν περάσει μερικές ώρες από τις ανακοινώσεις …. και μια παραίτηση έκανε πάταγο, και όπως σημειώνουν Ελληνες , έκανε το μεγάλο εγχείρημα να μοιάζει με αυτό που πραγματικά είναι. Μια προεκλογική ρουκέτα.

Ιδρύθηκε Πανεπιστήμιο που ήδη υπάρχει…

Κατ αρχήν γιατί το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (International Hellenic University, IHU) υπάρχει ήδη. Είναι δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 2005. Είναι το μόνο ελληνικό πανεπιστήμιο στο οποίο όλα τα προγράμματα σπουδών διδάσκονται αποκλειστικά στα αγγλικά. Εχει 68 μέλη προσωπικό, ενώ τα χρόνια της λειτουργίας του κάλεσε 174 καθηγητές από το εξωτερικό να διδάξουν. Οι που έχουν συνεργαστεί με διδάσκοντες του Διεθνούς Πανεπιστημίου είναι από την Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Φινλανδία, την και την Γαλλία. Το ίδρυμα αναπτύχθηκε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του με ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ σήμερα χρηματοδοτείται κατά 78,% από δίδακτρα και χορηγίες, ενώ συμβολή έχει και ο κρατικός προϋπολογισμός. Ενδεικτικά, έχει συνεργασίες με ιδρύματα, όπως το Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, για χρηματοδότηση της διδασκαλίας και της έρευνάς του.

Τα βρόντηξε ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος

Και η παραίτηση ήταν αυτή του Κώστα Γραμμένου, του Ελληνα πανεπιστημιακού που ήταν πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του πανεπιστημίου από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Του εμβληματικού καθηγητή του City University που το 1994 η βασίλισσα Ελισάβετ του απένειμε τον τίτλο του «Officer» της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την «προσφορά του στη διδασκαλία και την προώθηση των ελληνοβρετανικών σχέσεων». Του καθηγητή που το 1998 ανακηρύχθηκε Προσωπικότητα του Θαλάσσιου Εμπορίου, ενώ το 1999 τιμήθηκε με τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο στην Βρετανία, αυτό του «δόκτορα των επιστημών». Το 2009 του απονεμήθηκε και πάλι από τη βασίλισσα Ελισάβετ ο τίτλος του «Commander» της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις «υπηρεσίες του στη διδασκαλία και την έρευνα», ενώ τον Δεκέμβριο του 2011 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της βρετανικής ναυτιλιακής εφημερίδας Lloyds List με τις 100 προσωπικότητες που άσκησαν στη διάρκεια του 2011 τη μεγαλύτερη επιρροή στις εξελίξεις στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Ο Κώστας Γραμμένος παραιτήθηκε γιατί διαφωνεί με τα σχέδια Γαβρόγλου- Τσίπρα για το νέο, Διεθνές Πεπιστήμιο.

Τι είναι το νέο στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

Αυτό που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, και είναι το «νέο» στο Πανεπιστήμιο, είναι η συνένωση του ήδη υπάρχοντος Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.Ποιό είναι το νόημα, ποιά εκπαιδευτική ανάγκη εξυπηρετεί η συνένωση ενός ξενόγλωσσου, διεθνούς πανεπιστημίου με 3 περιφερειακά ΤΕΙ, διερωτώνται έμπειροι .

Υπάρχει κάποια αξιολόγηση των 3 ΤΕΙ, στο ένα εκ των οποίων πρόσφατα ξέσπασε σκάνδαλο με διδάσκοντα που χρηματιζόταν από φοιτητές του για να τους «περνάει» στις εξετάσεις; Μήπως, ρωτούν οι ίδιοι καθηγητές, η μόνη απάντηση για το νόημα και την στόχευση των υποσχέσεων Τσίπρα, είναι απλά και μόνο η «τεχνητή, fake αναβάθμιση» των σπουδών στα περιφερειακά ΤΕΙ που μετατρέπονται αυτομάτως και χωρίς τις ανάλογες υποδομές, σε δήθεν πανεπιστημιακές σχολές;

: Η ΝΔ δεν θα ανεχθεί την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων της χς

Το μήνυμα ότι η ΝΔ δεν θα ανεχθεί την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας στέλνει με αφορμή την παραίτηση του προέδρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου και την απόπειρα μετατροπής του σε ινστιτούτο, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

«Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να γκρεμίζει και ό,τι είναι ξένο με τις ιδεοληψίες της. Τώρα βάλθηκε να διαλύσει το μοναδικό Διεθνές Πανεπιστήμιο της χώρας μας που λειτουργεί υποδειγματικά από το 2008 στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Θα ήταν ευτύχημα αν η επίσκεψη της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη άφηνε πίσω της μόνον τα εγκαίνια των μουσαμάδων του κ. Τσίπρα. Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να γκρεμίζει και ό,τι είναι ξένο με τις ιδεοληψίες της. Τώρα βάλθηκε να διαλύσει το μοναδικό Διεθνές Πανεπιστήμιο της χώρας μας που λειτουργεί υποδειγματικά από το 2008 στη Θεσσαλονίκη. Το μόνο πανεπιστήμιο που παρέχει μαθήματα στα αγγλικά σε εκατοντάδες Έλληνες και ξένους φοιτητές προσελκύοντας καθηγητές διεθνούς φήμης απ' όλον τον κόσμο. Το κατήγγειλε παραιτούμενος ο ίδιος ο πρόεδρός του, ο διακεκριμένος καθηγητής Κώστας Γραμμένος ο οποίος αρνείται να μετατραπεί το πανεπιστήμιο σε ινστιτούτο, ενσωματώνοντας τμήματα ΤΕΙ χωρίς καμία αξιολόγηση, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

Θέλω να στείλω ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους: Η ΝΔ δεν θα ανεχθεί την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας. Οι αλλαγές που προωθούνται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπως και σε άλλα ιδρύματα χωρίς καμία επεξεργασία, αξιολόγηση και , απλά δεν θα υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Πηγή: iefimerida.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση