Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Νέο δωρεάν εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα για τους Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω
Νέο δωρεάν εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα για τους Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω

Νέο δωρεάν εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα για τους Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω

Συνομιλώντας με τα αρχεία μέσα από την οπτική των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας μετά την έναρξη του τριετούς εξ’ αποστάσεως προγράμματος (e-learning) σπουδών με αντικείμενο την επιστήμη της Λαογραφίας ξεκινά ένα νέο ετήσιο εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα με τίτλο «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου» υλοποιώντας δράσεις επιμόρφωσης και στον άξονα της τοπικής ιστορίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας της Σχολής Κλασσικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης.

Οι εγγραφές στο πρόγραμμα πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω της ειδικής ιστοσελίδας – πλατφόρμας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης «moodle» του προγράμματος στην διεύθυνση: http://learn.cultureacademy.gr ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Εκεί υπάρχει το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων.

Στο εξειδικευμένο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχει περιορισμένος αριθμός σπουδαστών/στριών γι’ αυτό όσοι/ες ενδιαφέρονται θα πρέπει έγκαιρα να διαβάσουν προσεκτικά το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Επιστημονικοί υπεύθυνοι του προγράμματος είναι ο Μανώλης Βαρβούνης, καθηγητής Λαογραφίας, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Το πρόγραμμα «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου» θα ξεκινήσει το Χειμερινό εξάμηνο 2018-2019, στις αρχές Οκτωβρίου 2018 και θα ολοκληρωθεί το Εαρινό Εξάμηνο στα τέλη Ιουνίου 2019.

Οι ενδεικτικές διδακτικές ενότητες που θα παρακολουθήσουν οι σπουδαστές/τριες είναι : 1) Εισαγωγή στην εθνογραφία, 2) Ψηφιακή εθνογραφία, 3) Βασικές αρχές αρχειακής εθνογραφίας, 4) Η συνέντευξη ως εργαλείο εθνογραφικής έρευνας 5) Ψηφιακή αφήγηση και συλλογική μνήμη, 6) Εργαστήριο ψηφιοποίησης και διαχείρισης τεκμηρίων και πηγών, 7) Εργαλεία Κοινωνικής Δικτύωσης και συλλογική μνήμη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα προσπαθήσει να προσεγγίσει την αρχειακή εθνογραφία επιχειρώντας ένα διεπιστημονικό διάλογο στα αντικείμενα της Ιστορίας, της Λαογραφίας και της Ανθρωπολογίας. Παράλληλα θα διερευνήσει τις σχέσεις αυτών των επιστημών με την αρχειακή εθνογραφία, καθώς και τη σχέση της τεχνολογίας με τις διαφορετικές ψηφιακές αναγνώσεις που μπορεί να προσφέρει. Το πεδίο εφαρμογής της αρχειακής εθνογραφίας θα αποτελέσουν τα αρχεία των «Πηλιορειτών Εν Αιγύπτω», σημαντικά αρχεία με δυνατότητες πολλαπλών αναγνώσεων.

Οι εκπαιδευόμενοι/ες εκτός του υλικού που θα μελετήσουν ανά δεκαπενθήμερο από την πλατφόρμα στα δύο εξάμηνα του προγράμματος θα πρέπει να ολοκληρώσουν στο τέλος του προγράμματος: α) μια σύντομη εθνογραφία συνοδευόμενη από αντίστοιχο αρχειακό υλικό για μια οικογένεια ή ένα πρόσωπο ή μια ομάδα ανθρώπων με θέμα τους Πηλιορείτες Αιγυπτιώτες μέσα από αρχειακό υλικό το οποίο θα πρέπει να αναζητήσουν στην περιοχή του Πηλίου και β) μια ψηφιακή αφήγηση (διάρκειας 5 λεπτών).

Για να ανταποκριθούν οι συμμετέχοντες/ουσες στο πρόγραμμα και ειδικότερα στα τελικά παραδοτέα θα πρέπει να παρακολουθήσουν δια ζώσης στο β’ εξάμηνο (Εαρινό Εξάμηνο 2018-19) τα υποχρεωτικά εργαστήρια: α) Ψηφιακή αφήγηση και συλλογική μνήμη (διάρκειας 12 ωρών), β) Εργαστήριο ψηφιοποίησης και διαχείρισης τεκμηρίων και πηγών (διαρκείας 5 ωρών), γ) Εργαλεία Κοινωνικής Δικτύωσης και συλλογική μνήμη (διάρκειας 3 ώρες).

Ειδικότερα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση: α) οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με συναφές αντικείμενο ή εργασιακή εμπειρία ή προσωπικό ενδιαφέρον για το αντικείμενο, β) οι απόφοιτοι και ΑΤΕΙ, μεταπτυχιακοί, διδάκτορες της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

Οι παραπάνω κατηγορίες συμμετεχόντων/σων θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επιτόπιας έρευνας σε αρχεία που αφορούν τους Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω στο Πήλιο ή στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας ή σε άλλη περιοχή ή σε αρχεία που τους ανήκουν (ιδιόκτητα ή συγγενών) ή αρχεία που θα τους υποδειχθούν ώστε να ερευνηθούν ή σε αρχεία που θα αναζητήσουν οι ίδιοι/ες για έρευνα από δημόσιες υπηρεσίες και ιδιώτες (Γ.Α.Κ., Βιβλιοθήκες, Συλλόγους, Ενώσεις, Διαδίκτυο, ΕΛΙΑ, Ιδιώτες συλλέκτες, κ.ά.) και επίσης να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης εργαστηρίων (εργαστήριο ψηφιακής αφήγησης) στο Βόλο ή υπό προϋποθέσεις εξ’ αποστάσεως.

 

 

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση