Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Μεταπτυχιακό στο Π.Θ. για επαναχρήσεις κτιρίων
Μεταπτυχιακό στο Π.Θ. για επαναχρήσεις κτιρίων

Μεταπτυχιακό στο Π.Θ. για επαναχρήσεις κτιρίων

Nέο  μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα υλοποιήσει  το , με θέμα  τις επαναχρήσεις κτιρίων και συνόλων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής.

Σκοπός του προγράμματος είναι να οργανώσει συγκροτημένη θεωρητική και έρευνα στο πεδίο της αξιοποίησης με νέες χρήσεις υφισταμένων εγκαταλειμμένων και απαξιωμένων από την αχρηστία κελυφών, συγκροτημάτων και περιοχών και της κατασκευαστικής, δομικής και ενεργειακής αναβάθμισής τους.

Όπως αναφέρεται, η αξιοποίηση και επανάχρηση της αρχιτεκτονικής του παρελθόντος ξεκινά από τα βάθη των αιώνων και από αρχαιοτάτων χρόνων συνέβαλλε στη διάσωση σημαντικών μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού μεταφέροντας παράλληλα πληροφορίες για τον τεχνικό πολιτισμό της περιόδου κατά την οποία κατασκευάσθηκαν.

Η επανάχρηση και εκ νέου αξιοποίηση των ιστορικών κατασκευών και όχι μόνον θεωρείται σε παγκόσμια κλίμακα ο πλέον ενδεδειγμένος περιβαλλοντικά τρόπος για τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη των πόλεων.

Η και η χωρίς κανένα άλλο επίπεδο αξιολόγησης-αξιοποίηση έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού και θεωρείται διεθνώς ως μη αποδεκτή λύση.

Κύρια αίτια για την παρακμή, την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη είτε μεμονωμένων κτιρίων, είτε οικιστικών συνόλων κατοίκησης, διοίκησης, βιομηχανικών περιοχών, στρατοπέδων, λιμενικών εγκαταστάσεων, σιδηροδρομικών σταθμών, αγορών, κ.λπ. είναι η παγκοσμιοποίηση και η συνεπακόλουθη αλλαγή των οικονομικών συνθηκών, η αλλαγή στο μοντέλο των μεταφορών, οι αλλαγές στις χρήσεις γης, η μετατόπιση του εμπορικού ενδιαφέροντος σε άλλες περιοχές, η και απαξίωση του κτιριακού αποθέματος και πολλά άλλα.

Η της αξιοποίησης με νέες χρήσεις υφισταμένων κτιρίων και περιοχών είναι μία δοκιμασμένη πρακτική ευρύτατα διαδεδομένη στις Ευρωπαϊκές πόλεις εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Στην Ελλάδα το ενδιαφέρον για τις αποκαταστάσεις και τις λειτουργικές επαναχρήσεις ξεκίνησε εδώ και είκοσι περίπου χρόνια αλλά αναζωπυρώθηκε σε ότι αφορά στα κτιριακά κελύφη την τελευταία δεκαετία κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στοχεύει στην ολοκληρωμένη διεπιστημονική διαχείριση των θεμάτων επανάχρησης και συνολικής οικοδομικής και ενεργειακής αναβάθμισης προτείνοντας συγκεκριμένη εκπαιδευτική, ερευνητική και μεθοδο προσέγγιση.

Το αντικείμενο αυτό είναι ένα πολύ επίκαιρο και σύγχρονο θέμα ενασχόλησης για τους μελετητές και αποτελεί κατασκευαστική, συνθετική και ερευνητική πρόκληση για όλες τις που ασχολούνται με τα τεχνικά έργα.

Καλούνται να σχεδιάσουν νέες χρήσεις ημεδαπής η ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και οι Δομικών έργων, Εσωτερικής Διακόσμησης και Αποκατάστασης Μνημείων των .

Το πρόγραμμα «Επαναχρήσεις κτιρίων και συνόλων» διαρθρώνεται σε 3 ακαδημαϊκά εξάμηνα, τα οποία περιλαμβάνουν 4 μαθήματα ανά εξάμηνο(1ο και 2ο) και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας στο 3ο εξάμηνο.

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι 1,5 έτος.

Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται κατά ανώτατο όριο σε είκοσι άτομα κατ' έτος.

Τα τέλη φοίτησης ανέρχονται στο των 2.500 ευρώ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση