Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Κινητοποίηση του ΜΑΣ στη Σύνοδο Πρυτάνεων
Κινητοποίηση του ΜΑΣ  στη Σύνοδο Πρυτάνεων

Κινητοποίηση του ΜΑΣ στη Σύνοδο Πρυτάνεων

Κινητοποίηση στη Σύνοδο Πρυτάνεων στην Αγριά θα πραγματοποιήσει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), το Σάββατο 21 Μάη στις 16:00, με αναχώρηση στις 15:00 από το Θόλο του .

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές “τις μέρες αυτές πραγματοποιείται η 81η Σύνοδος Πρυτάνεων στο Βόλο με αντικείμενο συζήτησης το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων και των επιτροπών ερευνών, την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, ενώ θα γίνει όπως λένε αποτίμηση του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε για την τριτοβάθμια .

Στη σύνοδο θα συμμετέχει η αναπληρώτρια υπουργός παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ αναμένεται να συμμετέχει και ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης “αν του το επιτρέπουν οι κοινοβουλευτικές του υποχρεώσεις”.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Φίλη: “ Η κυβέρνηση και οι πρυτάνεις έχουν μια κοινή αγωνία να βοηθήσουν το Πανεπιστήμιο.” Ποιος όμως μπορεί να ξεχάσει τις δηλώσεις του Φίλη πριν από κάτι μήνες για τα δίδακτρα στις σχολές και ότι αν θέλουμε χρηματοδότηση… να βγάλουμε “στο σφυρί” τις σχολές μας και την περιουσία τους, να ψάξουμε δηλαδή για εταιρείες χορηγούς.; Μπορεί κανείς να πιστέψει ότι η κυβέρνηση ήθελε να βοηθήσει το Πανεπιστήμιο όταν ξάφρισε τα ταμειακά διαθέσιμα των Πανεπιστημίων μέσα σε ένα βράδυ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πέρυσι;

Στην πραγματικότητα όμως όλο και περισσότερα είναι τα εμπόδια που συναντάμε στις σπουδές μας, δίνουμε ένα σκασμό λεφτά για σίτιση, ενοίκια, συγγράμματα αφού δικαιούμαστε 1 σε κάθε μάθημα, αναλώσιμα και μετακινήσεις. Όλα αυτά την ώρα που μειώνουν συνεχώς τους μισθούς των οικογενειών μας, τους φορτώνουν συνεχώς νέους φόρους, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να δουλεύουμε από το 1ο κιόλας έτος ώστε να ανταπεξέρθουμε στο τεράστιο κόστος σπουδών ή να παρατάνε τις σπουδές. Η αιτία για αυτή την εκρηκτική κατάσταση, βρίσκεται στην τεράστια υποχρηματοδότηση:

• Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεπεράσει το 80% η των χρημάτων για -ΤΕΙ.

• Το των αποθεματικών των σχολών που έγινε 2 φορές μία το 2012 και το 2015.

• Στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 προβλέπονται νέες μειώσεις 20% της χρηματοδότησης για την Παιδεία.

Αυτήν την συνεχίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ¬- ΑΝΕΛ, όπως φαίνεται από τα τελευταία πορίσματα του “Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία”. Καταργήσεις συγγραμμάτων, κατάργηση παιδαγωγικής επάρκειας, ξεπούλημα σε ιδιώτες, δίδακτρα στις σχολές, αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, συγχωνεύσεις τμημάτων!!

Δίνουμε μαχητική απάντηση στα σχέδιά τους!!! Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε την πραγματική μας !!!
Τη του συλλογικού οργανωμένου αγώνα, της συμμαχίας όλων όσοι πλήττονται απέναντι στον κοινό μας εχθρό, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ, το κεφάλαιο. Αυτή η δύναμη μπορεί να καθυστερεί μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις και κυρίως να ανοίγει δρόμους για συνολικότερες ανατροπές.
Σε αυτόν τον κοινό αγώνα έχει θέση κάθε νέος και νέα που θέλει να σπουδάζει και να ζει σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Διεκδικούμε:
• Να επιστραφούν τώρα τα αποθεματικά των σχολών!
• Επαρκής κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας!
• Ούτε 1€ για σίτιση--βιβλία-σημειώσεις-αναλώσιμα-μεταφορές!
• Ακίνητα των ιδρυμάτων και δημόσια κτήρια να μετατραπούν σε εστίες στην ευθύνη του κράτους!
• Επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμ σε ξενοδοχεία για όσους κάνουν αίτηση και δεν μπαίνουν σε εστία!
• Κανένας φοιτητής έξω από εργαστήριο ή θεωρία!
• Κανένα υπεράριθμο εργαστηριακό τμήμα ή θεωρία!
• Αποκλειστικά δωρεάν δημόσιες σπουδές!

Έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας!! Οι εκλεγμένοι αγωνιστές στα Δοιηκητικά Συμβούλια καλούμε όλους τους φοιτητές να διαδώσουν πλατιά το μήνυμα του αγώνα, να μη μείνει κανένας ανενημέρωτος, να σημάνει ξεσηκωμός!!”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση