Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Ιωάννα Λαλιώτη: Οι πολιτισμοί μετασχηματίζονται, δεν αλλοιώνονται
Ιωάννα Λαλιώτη: Οι πολιτισμοί μετασχηματίζονται, δεν αλλοιώνονται

Ιωάννα Λαλιώτη: Οι πολιτισμοί μετασχηματίζονται, δεν αλλοιώνονται

Η ιστορία είναι η μελέτη της χρονικότητας. Οι ιστορικοί μελετούν πως μετασχηματίζονται οι κοινωνίες οι άνθρωποι, οι πολιτισμοί, οι γλώσσες, τα πολιτικά συστήματα, στο πέρασμα του χρόνου. Το βασικό αντικείμενο μελέτης και στοχασμού με αφορμή τους εορτασμούς 2020-, είναι ο μετασχηματισμός και πως μπορεί να είναι αυτό ωφέλιμο για τους ανθρώπους αυτού του τόπου. Αυτό επισήμανε η Ιωάννα Λαλιώτου, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου ς με αφορμή την συμμετοχή της στην επιτροπή για του εορτασμούς της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Μιλώντας στην , εξέφρασε την ικανοποίησή της για την τιμητική πρόταση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «την πρόταση μου έκανε η πρόεδρος της επιτροπής . «Όταν μια επιτροπή συγκροτείται σε τόσο υψηλό επίπεδο εμείς που είμαστε ι λειτουργοί δεν μπορούμε παρά να αποδεχθούμε. Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή για τα 200 χρόνια του εορτασμού της επανάστασης του 1821. Είναι μια ευκαιρία που νομίζω ότι αν την αξιοποιήσουμε σωστά θα έχει πολύ θετικά πολιτισμικά αποτελέσματα για τη χώρα μας».

Σχολιάζοντας το αυτών των εορτασμών επισήμανε ότι η άποψή της δεν μπορεί παρά να είναι αυτή της ιστορικού. «Γνωρίζουμε ότι οι εορτασμοί των εθνικών επετείων, αυτού του κύρους, δηλαδή εθνικής και πολιτειακής συγκρότησης, είναι καλή αφορμή για δύο πράγματα: Πρώτον για να αναπτυχθεί ένα είδος κριτικού αναστοχασμού για το τι έχει συμβεί αυτά τα 200 χρόνια και δεύτερον για να δημιουργηθεί μια τάση για να σκεφθούμε με βάση αυτά που συνέβησαν και να φανταστούμε το μέλλον αυτής της κοινωνίας σε εθνικό επίπεδο και σε διεθνές πλαίσιο. Διπλή ευκαιρία λοιπόν για τον κριτικό αναστοχασμό του παρελθόντος και του παρόντος και της ενατένισης για το μέλλον».

«Οι πολιτισμοί μετασχηματίζονται δεν αλλοιώνονται»

Ερωτηθείσα για το γεγονός ότι πολλοί τελευταία εκφράζουν φόβους για «ισλαμοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας και «αλλοίωση» της ταυτότητάς τους, επισήμανε ότι «οι ιστορικοί δεν χρησιμοποιούν όρους όπως αλλοίωση ή συντήρηση, αυτοί ανήκουν σε άλλες επιστήμες. Οι ιστορικοί μιλούν για τις που συμβαίνουν σε μια κοινωνία στο πέρασμα του χρόνου. Η ιστορία είναι η μελέτη της χρονικότητας, πως δηλαδή μετασχηματίζονται οι κοινωνίες οι άνθρωποι, οι πολιτισμοί, οι γλώσσες, τα πολιτικά συστήματα, στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει και σε αυτό εστιάζουμε. Το βασικό αντικείμενο μελέτης και στοχασμού με αφορμή τους εορτασμούς 2020- είναι ο μετασχηματισμός και πως μπορεί να είναι ωφέλιμο για τους ανθρώπους αυτού του τόπου» επισήμανε.

Σημαντικός ο ρόλος των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων

Αναφορικά με το σχεδιασμό των εκδηλώσεων επισήμανε ότι «είμαστε στην αρχή και δεν έχουμε ένα προκαθορισμένο πλαίσιο ή κατεύθυνση για το εγχείρημα. ομίζω ότι αυτό είναι το μας,  να συμβάλλουμε δηλαδή στη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου. Η συμμετοχή πανεπιστημιακών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην επιτροπή αναδεικνύει ότι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα θα πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο και να συνεισφέρουν σε αυτό το κεφάλαιο γνώσης που θα αναπαραχθεί από σήμερα μέχρι και τον εορτασμό».

Η επιστημονική κοινότητα και η Εκκλησία έχουν κάνει προεργασία για το πλαίσιο των εκδηλώσεων. Όπως εξήγησε η κ. Λαλαιώτου, «το 1821 ειδικά για τους ιστορικούς είναι ένα αντικείμενο αρκετά μελετημένο, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα να μελετηθούν. Ήδη είχαν τρέξει αρκετά ερευνητικά προγράμματα και μία προκήρυξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας για ερευνητικά προγράμματα με θέμα το 1821. Οπότε υπάρχουν ερευνητικές εργασίας σε όλη την Ελλάδα και μπορούμε να δούμε τι μπορούμε να αντλήσουμε ως ιστορική γνώση. Έχουμε πολλές κατευθύνσεις για το που να προσανατολιστούμε».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση