Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Ημερίδα για τους ΡΟΜΑ στο Π.Θ.
Ημερίδα για τους ΡΟΜΑ στο Π.Θ.

Ημερίδα για τους ΡΟΜΑ στο Π.Θ.

Hμερίδα με θέμα «Δημιουργώντας χώρους ισότιμης συμμετοχής για την συμπερίληψη των Ρομά» σχετικά με την έναρξη του διετούς προγράμματος Cospirom (Horizon) πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα Βέμη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Την έναρξη της ημερίδας έκανε η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου, ενώ υπεύθυνη του προγράμματος είναι η καθηγήτρια του , Χαρούλα Σταθοπούλου.

Oμιλητές της ημερίδας η συντονίστρια- καθηγήτρια του προγράμματος Χαρούλα Σταθοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στους στόχους και στα προσδοκώμενα , ο προϊστάμενος Προγραμματισμού ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ ίκος Αντωνάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο των τοπικών δικτύων στην υποστήριξη της συμπερίληψης των Ρομά, ο διευθυντής του 2ου ΣΔΕ Λάρισας – δημοσιογράφος Γιώργος Τράντας, που ανέπτυξε την θεματική των ΜΜΕ και τη διαχείριση της ς αναφορικά με τους Ρομά, ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας Βασίλης Καραϊσκος, ο οποίος ανέλυσε το ρόλο της Αστυνομίας και τέλος ο καθηγητής του ΠΘ Χρήστος Γκόβαρης, που ανέλυσε τη διαδρομή από την ένταξη των παιδιών Ρομά στη δημιουργία κοινών χώρο αλληλεπίδρασης.

α σημειωθεί ότι στα δύο χρόνια που θα διαρκέσει το πρόγραμμα και γίνουν δράσεις και ενημερώσεις για την άμβλυνση των ανισοτήτων, αλλά και της άρσης του κοινωνικού στιγματισμού.

Πριν την έναρξη της ημερίδας, οργανώθηκε ένα τραπέζι διαλόγου μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενήλικων παιδιών Ρομά και δημοσιογράφων, με στόχο να αναζητηθούν εκείνοι οι δρόμοι επις που στηρίζονται στον σεβασμό και που θα μειώνουν τις αντιθέσεις της ανισότητας.

Αντίστοιχες συναντήσεις θα επαναληφθούν, προκειμένου να προκύψει ένας κώδικας «δεοντολογίας», ένας κώδικας επις μεταξύ τοπικής κοινωνίας- τοπικών ΜΜΕ και κοινότητας των Ρομά, ο οποίος θα άρει τις προσβλητικές ή υποτιμητικές και ρατσιστικές εκφράσεις και χαρακτηρισμούς.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη του ευρωπαϊκού προγράμματος CoSpIRom, το οποίο συντονίζει το Π.Θ. με θέμα τη συμπερίληψη των Ρομά σε βασικές κοινωνικές διαδικασίες και δομές, και συμμετέχει και η δομή του δήμου Βόλου ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ.

Στο πλαίσιο της ημερίδας συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με το ρόλο της εκπαίδευσης, των ΜΜΕ και της Αστυνομίας στην κοινωνική ένταξη του πληθυσμού Ρομά.

Στις βασικές στοχεύσεις του Προγράμματος, στο οποίο εντάσσεται και η συγκεκριμένη ημερίδα, συμπεριλαμβάνονται:
-Δημιουργία κοινών χώρων (commonspaces)αλληλεπίδρασης και συνέργειας των δύο κοινοτήτων.
-Αμφισβήτηση συμβολικών συνόρων, αντιμετώπιση στερεοτύπων και πρακτικών διάκρισης
-Ενδυνάμωση της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας των Ρομά. Αναγνώριση καιέκφραση πολιτειακών τους δικαιωμάτων και υποχρεώσεων
-Συμβολή στη βελτίωση των ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών για την κοινωνική ένταξη των Ρομά
-Ανταλλαγή πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων ευρωπαϊκών χωρών

Το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, το οποίο συντονίζει το Π.Θ. έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς ένας πολύ μικρός αριθμός των προγραμμάτων αυτής της κατηγορίας εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από διαδικασίες αυστηρής ς. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου), Ιταλία (University of , UNIPI), (WestUniversityofTimisoara, WUT).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση