Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Φοιτητές Π.Θ.: Ευνοεί την καταστολή η αντιπαράθεση Πρυτανικής Αρχής -ΤΕΡΜΙΤΑ
Φοιτητές Π.Θ.: Ευνοεί την καταστολή η αντιπαράθεση Πρυτανικής Αρχής -ΤΕΡΜΙΤΑ

Φοιτητές Π.Θ.: Ευνοεί την καταστολή η αντιπαράθεση Πρυτανικής Αρχής -ΤΕΡΜΙΤΑ

Κοινή ανακοίνωση με αφορμή την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Πρυτανικής Αρχής και της ομάδας “ΤΕΡΜΙΤΑ” που έχει καταλάβει συγκεκριμένο χώρο του Πανεπιστημίου, εξέδωσαν οι πρόεδροι των Φοιτητικών Συλλόγων Φυτικής Παρς, Ειδικής Αγωγής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών, στην οποία αναφέρουν ότι η αντιπαράθεση με τον τρόπο που γίνεται σκεπάζει την ουσία, είναι ξένη προς τους φοιτητές και τις ανάγκες τους, ενώ αξιοποιείται το συγκεκριμένο γεγονός για να ενισχυθούν τα της καταστολής μέσα στο Πανεπιστήμιο ως μέρος της συνολικής επίθεσης στους αγώνες όπως με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση “το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει ένα ζήτημα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσον αφορά την ανέγερση κτιρίων στα Πολυτεχνεία. Πάνω σε αυτό το ζήτημα έχει ξεκινήσει μια αντιπαράθεση μεταξύ της Πρυτανικής Αρχής και μιας ομάδας που έχει καταλάβει συγκεκριμένο χώρο του Πανεπιστημίου.Θεωρούμε ότι η αντιπαράθεση με τον τρόπο που γίνεται σκεπάζει την ουσία, είναι ξένη προς τους φοιτητές και τις ανάγκες τους. Αξιοποιείται το συγκεκριμένο γεγονός για να ενισχυθούν τα της καταστολής μέσα στο Πανεπιστήμιο ως μέρος της συνολικής επίθεσης στους αγώνες όπως με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση. Η συζήτηση σε σχέση με το άσυλο, την ενίσχυση της καταστολής στα ιδρύματα το τελευταίο διάστημα, φουντώνει και σε άλλα ιδρύματα, αξιοποιώντας διάφορες αφορμές και προβοκατόρικες ενέργειες. Η καινούργια εξέλιξη που έχουμε με την μήνυση που θα ασκήσει η Πρυτανική Αρχή απέναντι στην ομάδα αυτή κάνει ακόμα πιο ανησυχητική την κατάσταση. Η πρόσκληση προς τον αστυνομικό διευθυντή Μαγνησίας να παραβρεθεί στην τελευταία Σύγκλητο είναι απαράδεκτη. Όλοι γνωρίζουν ότι οι ομάδες για τις οποίες γίνεται λόγος δεν έχουν καμιά σχέση με το φοιτητικό κίνημα. Επίσης είναι πανελλαδικά γνωστό, ότι με τις μεθόδους τους και με τις πράξεις τους έχουν σαφή στόχο απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα», αναφέρουν οι πρόεδροι των Φοιτητικών Συλλόγων.

Όπως τονίζουν, είναι προκλητικό να διαμαρτύρονται για την ‘'ανομία'' μέσα στα πανεπιστήμια αυτοί που τόσα χρόνια έδειχναν ανοχή και σε κάποιες περιπτώσεις συμπόρευση με αυτές τις ομάδες. Επίσης προκλητικό είναι να μιλάνε για την δήθεν διασφάλιση του ασύλου, εκείνοι που πρωτοστατούν στην κατάργησή του, που έχουν κάνει χώρους του Πανεπιστημίου ‘'άβατο ‘' για τους φοιτητές επειδή τους έχουν παραδώσει σε εταιρίες για . Το άσυλο για αυτούς είναι ότι ευνοεί το επιχειρηματικό συμφέρον.

Η αναβάθμιση των υποδομών (ανάπτυξη) για την οποία κάνει λόγω η Πρυτανεία, έχει να κάνει με τις υποδομές που θα ικανοποιούν μεγαλύτερα και πιο αποτελεσματικά σχέδια του ιδρύματος με εταιρίες του κλάδου των κατασκευών. Δεν αφορά τις ανάγκες των φοιτητών. Για τον λόγο αυτό ο Πρύτανη βρήκε εύκολα 55 εκατομμύρια ευρώ. Όταν όμως απαιτούμε (υπάρχουν μόνο 70 για 8000 φοιτητές του ιδρύματος), σίτιση, αναλώσιμα, μεταφορές, δωρεάν μεταπτυχιακά, κατάργηση των διδάκτρων, τότε όλος περιέργως δεν υπάρχουν χρήματα.

«Η Πρυτανική Αρχή έχει λάβει το ποσό των 55 εκατομμυρίων Ευρώ για την κατασκευή των δυο κτιρίων από την Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων, η κατασκευή αυτή θα δοθεί σε εργολάβους. Διαφημίζουν συνεχώς ότι με το έργο αυτό θα αναπτυχθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με επιχειρηματολογία που θυμίζει πάρα πολύ όλη την προπαγάνδα της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη. Η Πρυτανεία ακολουθεί πιστά τις κατευθύνσεις της Κυβέρνησης και της , όπου έχουν καταντήσει τα μαγαζάκια των επιχειρήσεων, όπου βγάζουν από εκεί μέσα φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμε αλλά και καθαρά κέρδη από τα διάφορα ερευνητικά προγράμματα και τα εργαστήρια. Ταυτόχρονα οι φοιτητές βάζουν ολοένα και περισσότερο το χέρι στην τσέπη για τις βασικές τους ανάγκες όπως, η σίτιση, η στέγαση, οι μεταφορές, ο εργαστηριακός εξοπλισμός, τα βιβλία κτλ», καταγγέλλουν οι φοιτητές.

Σύμφωνα με τους προέδρους, στην τελευταία Σύγκλητο που πραγματοποιήθηκε στην Γεωπονία στις 4 Σεπτεμβρίου, πήραν τον λόγο και ανέφεραν ότι η αντιπαράθεση αυτή μεταξύ Πρυτανείας και της ομάδας αυτής είναι μακριά από τους φοιτητές και τις ανάγκες τους. Κάλεσαν δε για μαζικοποίηση των Συλλόγους τους και να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες τους όπως η σίτιση, η στέγαση, οι μεταφορές, ο εργαστηριακός εξοπλισμός, το επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό και η κατάλληλη κτιριακή υποδομή, που παλεύουμε να είναι στην ευθύνη του κράτους και του πανεπιστημίου, με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα και ιδιώτες. Ακόμη, ανέφεραν ότι η γνώση που παράγεται από τα εργαστήρια να αξιοποιείται για να ικανοποιούνται οι ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Οι φοιτητές δηλώνουν ότι το επόμενο διάστημα θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε να μαζικοποιηθούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, να παλεύουν οι φοιτητές για τις πραγματικές τους ανάγκες μέσα από τους Συλλόγους τους, κόντρα στον εκφυλισμό. Θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε να δυναμώσει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το μόνο που μπορεί να αντιπαλέψει αυτήν την κατάσταση, να αποτρέψει την κατάργηση του ασύλου το οποίο κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες τις προηγούμενες δεκαετίες και να ανοίξει τον δρόμο για την ικανοποίηση των αναγκών μας στην μόρφωση και στη ζωή.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση