Βρίσκεστε εδώ:  / Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Επιστημονικές διαλέξεις στο Π.Θ.
Επιστημονικές διαλέξεις στο Π.Θ.

Επιστημονικές διαλέξεις στο Π.Θ.

Ο Δεσμός (Nexus) του Νερού-Γης-Τροφής-Ενέργειας-Κλίματος και η Βιώσιμη Διαχείρισή τους για την Αποδοτική Χρήση Πόρων: Η Περίπτωση Μελέτης της Ελλάδας είναι το θέμα επιστημονικής διάλεξης της καθηγήτριας Χρυσής Λασπίδου, που θα αναπτυχθεί την Τετάρτη 213 Οκτωβρίου στις 2.00 μ.μ., στην αίθουσα A2, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020 (Horizon 2020),το έργο SIM4NEXUS «Ο δεσμός—Nexus—του νερού-γής-τροφής-ενέργειας-κλίματος και η βιώσιμη διαχείρισή τους υπό την επίδραση της κλιματικής αλλαγής για την αποτελεσματική χρήση πόρων» εστιάζει στη διαχείριση
μελλοντικών προκλήσεων που σχετίζονται με την αντίστοιχη εξέλιξη των στοιχείων: νερό, γη, , ενέργεια και , μέσα από την υιοθέτηση μίας ολοκληρωμένης προσέγγισης όπου τα εν λόγω στοιχεία συνιστούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα/σύνδεσμο (nexus) και συνδέονται μεταξύ τους με ισχυρές, δυναμικές και πολύπλοκες σχέσεις αλληλεπίδρασης.

Για το σκοπό αυτό, πρόκειται να δομηθεί ένα SeriousGame (Παίγνιο Σοβαρού Στόχου) –διαδικτυακή πλατφόρμα – που θα καθιστά δυνατή την πρόβλεψη της μελλοντικής εικόνας μιας περιοχής μελέτης σύμφωνα με την αντίστοιχη μελλοντική εξέλιξη των στοιχείων του συστήματος/συνδέσμου.

Έτσι, θα επιτυγχάνεται η υποστήριξη της διαδικασίας λήψης απόφασης και χάραξης πολιτικών σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των πόρων και την εκτίμηση νέων κατευθύνσεων πολιτικής.

Στη διάλεξη παρουσιάζεται η περίπτωση μελέτης της Ελλάδας, στην οποία εξετάζονται μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την αλληλεπίδραση της κλιματικής αλλαγής με τη χρήση πόρων (νερό, ενέργεια, παραγωγή τροφής), πλημμυρικά φαινόμενα και φαινόμενα ερημοποίησης και ξηρασίας που παρατηρούνται στις αγροτικές περιοχές, υδατικών πόρων για , πιθανή αναδιοργάνωση των καλλιεργειών και ανταγωνιστικές χρήσεις πόρων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εμπλοκή ενός αριθμού φορέων (stakeholders) οι οποίοι δύνανται αφενός να προσφέρουν σημαντική γνώση και εμπειρία κατά τη διαδικασία δόμησης του παιγνίου και αφετέρου, να το αξιοποιήσουν ως εργαλείο για την πρόβλεψη και την οργάνωση των μελλοντικών τους δραστηριοτήτων και σχεδίων.

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΜΧΠΠΑ

Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΜΧΠΠΑ διοργανώνουν διάλεξη του Κώστα Αδαμάκη, καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
του Θεσσαλίας με θέμα: , Ένα Πετυχημένο Πείραμα Αξιοποίησης της Βιομηχανικής Κληρονομιάς.

Η διάλεξη θα δοθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, ώρα 18:00 στην αίθουσα 2 του ΤΜΧΠΠΑ

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/HKjdqTX0sp… -

  • Θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/K27VDcMyfX -

  • «Σχεδιάζοντας με τα παιδιά το μέλλον για την ισότητα των φύλων» - https://t.co/0KD8zMzMo9… -

"Αλιεύοντας" την είδηση