Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Έναρξη Νέου Ευρωπαϊκού Έργου ERASMUS+ στον Τομέα των Έξυπνων Πόλεων
Έναρξη Νέου Ευρωπαϊκού Έργου ERASMUS+ στον Τομέα των Έξυπνων Πόλεων

Έναρξη Νέου Ευρωπαϊκού Έργου ERASMUS+ στον Τομέα των Έξυπνων Πόλεων

Υλοποιεί το , με υπεύθυνο τον καθηγητή Παναγιώτη Φιτσιλή

Στις 11-12 Φεβρουαρίου 2019, εκπρόσωποι 13 οργανισμών από πέντε χώρες συναντήθηκαν στην Αθήνα για την εναρκτήρια συνάντηση ενός νέου Ευρωπαϊκού ανταγωνιστικού προγράμματος με τίτλο DevOps Competences for Smart Cities (“DevOps Ανάπτυξη Ικανοτήτων για Έξυπνες Πόλεις”).

Πρόκειται για ένα τριετές έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2, συνολικού προϋπολογισμού 980.000€, συντονιστής εταίρος του οποίου είναι το και ο Kαθηγητής Δρ. Παναγιώτης Φιτσιλής (pfitsilis@gmail.com). Το έργο ανήκει στις Τομεακές Συμμαχίες Δεξιοτήτων (Sector Skills Alliances), όπου πανεπιστήμια, πάροχοι υπηρεσιών ς και κατάρτισης, εταιρείες και εθνικοί οργανισμοί τυποποίησης δημιουργούν ένα δίκτυο, συνεργάζονται για να καθορίσουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται σε έναν αναδυόμενο και πολύ δυναμικό τομέα, εν προκειμένω, αυτό των Έξυπνων Πόλεων (Smart Cities). Πόλεων δηλαδή, που χρησιμοποιούν ψηφιακή τεχνολογία για να συνδέσουν, να προστατεύσουν και να βελτιώσουν τη των πολιτών.

Σκοπός του προγράμματος είναι να αντιμετωπίσει την έλλειψη ψηφιακών και μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων στελεχών των Δήμων στον τομέα της ανάπτυξης Έξυπνων Πόλεων (Smart Cities) και απευθύνεται σε όσους εργάζονται στην κατάρτιση στρατηγικών καθώς και στην εφαρμογή και ανάπτυξη εργαλείων και εφαρμογών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Βασικό χαρακτηριστικό του έργου είναι ότι έχει ως σκοπό τη διδασκαλία εφαρμογής της προσέγγισης DevOps στο έργο τους.

Η προσέγγιση DevOps είναι μια μοντέρνα μεθοδολογία που συνδυάζει την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος (DEVelopment) με τη λειτουργία του (OPerations) με σκοπό τη συντόμευση του χρόνου που απαιτείται μεταξύ της λήψης απόφασης για αλλαγή σε ένα σύστημα/διαδικασία/παρεχόμενη υπηρεσία και του χρόνου όπου αυτή η αλλαγή μπαίνει σε πλήρη λειτουργία, διασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα τελικού προϊόντος/υπηρεσίας.

Στόχοι του έργου Το έργο:

 Θα χαρτογραφήσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για την υλοποίηση της στρατηγικής των έξυπνων πόλεων (στελέχη ΟΤΑ, διαχειριστές έργων ΤΠΕ, μηχανικοί λογισμικού, προγραμματιστές, web-σχεδιαστές, διαχειριστές πληροφοριακών συστημάτων, κ.α.) βάσει της προσέγγισης DevOps.

 Θα περιγράψει αυτό το νέο προφίλ εργασίας για τους επαγγελματίες στο πεδίο της εφαρμογής της προσέγγισης αυτής στις έξυπνες πόλεις βάσει του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Ψηφιακών Προσόντων eCF (European e-Competence Framework).

 Θα σχεδιάσει προγράμματα σπουδών επαγγελματικής ς και κατάρτισης, που θα συνδυάζουν ψηφιακές και μεταβιβάσιμες δεξιότητες και θα συμπεριλαμβάνουν ανάπτυξη MOOC (Massive open online course, μαζικό ανοικτό διαδικτυακό μάθημα), ανοικτού εκπαιδευτικού υλικού (OER) σε συνδυασμό με τεχνικές ηλεκτρονικής μάθησης, προσωπικής κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας. Τα προγράμματα εκπαίδευσης θα αναπτυχθούν με βάση το Ευρωπαϊκό σύστημα ποιότητας για επαγγελματική κατάρτιση (EQAVET).

 Θα φροντίσει για τη διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου σε φορείς όπως δήμους, περιφέρειες, κ.α.

Στόχος είναι να αναπτυχθεί στην αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ένα δίκτυο συνεργασίας που θα υποστηρίζει τα στελέχη των Έξυπνων Πόλεων και ειδικά σε ΟΤΑ μικρού μεγέθους, στην εισαγωγή των νέων αυτών τεχνολογιών ώστε να είναι αποτελεσματικές, αποδοτικές και στην υπηρεσία του πολίτη. Εταίροι του έργου είναι οι εξής: Από την : Πανεπιστήμιο ς, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (DAΙSSy Research Group), Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας, ΕΛΟΤ.

Από τη Hochschule der Wirtschaft für Management, Bundesverband der Träger beruflicher Bildung e.V, Europaischer Verband Beruflicher Bildungstrager (EVBB). Από την Ιταλία: Associazione Centro Studi Citta Di Foligno, Associazione Stati Generali dell'Innovazione, K-DIGITALE SRL. Από την Κύπρο: University of Nicosia και Nicosia Development Agency (ANEL) LTD. Από το Βέλγιο: ALL DIGITAL AISBL.

Επίσης στο έργο συμμετέχουν ως συνδεδεμένοι εταίροι ο Δήμος Λαρισαίων και ο Μητροπολιτικός .

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://devops.teilar.gr ή επικοινωνήστε με τους διαχειριστές του έργου στα τηλέφωνα 2410684588, 2410684685 ή στα e-mail fitsilis@teilar.gr, kyriatzis@teilar.gr .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση