Βρίσκεστε εδώ:  / Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Εκπαίδευση για την (Ψηφιακή;) Πολιτειότητα στην Ελλάδα
Εκπαίδευση για την (Ψηφιακή;)  Πολιτειότητα στην Ελλάδα

Εκπαίδευση για την (Ψηφιακή;) Πολιτειότητα στην Ελλάδα

Διάλεξη με ομιλήτρια τη δρ. Ιωάννα Νούλα επισκέπτρια ερευνήτρια

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης» διοργανώνει διάλεξη με ομιλήτρια τη δρ. Ιωάννα Νούλα επισκέπτρια ερευνήτρια, Department of Media and Communications, London School of Economics and Political Science και θέμα: «Εκπαίδευση για την (Ψηφιακή;) Πολιτειότητα στην Ελλάδα. Ψηφιακότητα και Προκλήσεις για Το Νέο Σχολείο».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, και ώρα 20:00 στο Αμφιθέατρο Κορδάτος (κτίριο Δελμούζου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).

Η διάλεξη θα εστιάσει στα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά διλήμματα που εγείρει η ανατρεπτική τεχνολογία της ψηφιακότητας και θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο μετασχηματίζονται η έννοια της πολιτειότητας και ο ρόλος του πολίτη.

Στο πλαίσιο της εισήγησης θα χρησιμοποιηθούν παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία για να τεθούν προβληματισμοί για την σημασία του σχολείου και της παιδαγωγικής σχέσης αναφορικά με την του σύγχρονου πολίτη, στο φόντο των σύγχρονων πολιτισμικών προκλήσεων και των υφιστάμενων κυρίαρχων παραδοχών και αντιλήψεων για την ψηφιακή ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, θα αναλυθούν κριτικά οι κυρίαρχοι λόγοι και ορισμοί για το νεολογισμό της «ψηφιακής πολιτειότητας».

Παράλληλα, θα συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο επικρατούσες προσεγγίσεις στη συγκεκριμένη έννοια συμβάλλουν στην απο-πολιτικοποίηση της ιδιότητας του πολίτη.

Τέλος, θα επιχειρήσει να αποκαλύψει πώς μέσω της «φυσικοποίησης» της τεχνολογίας και της οικειοποίησης προοδευτικών παιδαγωγικών λόγων, στο πλαίσιο του ορισμού της ψηφιακής πολιτειότητας, «κανονικοποιούνται» οι πρακτικές της επιτήρησης (surveillance) και οι τεχνολογίες της εξατομίκευσης των ψηφιακών υπηρεσιών (data profiling) υπονομεύοντας έτσι τις «ριψοκίνδυνες» δημιουργικές δυνάμεις της παιδαγωγικής σχέσης και τις κριτικές «συναντήσεις» των νέων με την ψηφιακή τεχνολογία.”

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στην Περιφερειακή Παράταξη του Κ. Αγοραστού προσχώρησε ο περιφερειακός σύμβουλος Αθ. Ακρίβος… - https://t.co/T1ozuf5kqn -

  • Αναστολή λειτουργίας σχολείων στο Δήμο Νοτίου Πηλίου #αναστολήλειτουργίαςσχολείων - https://t.co/PTFs4NZ0cs -

  • Στο Australian Open στη Μελβούρνη ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Καλαμπάκας - https://t.co/St4bjCvfbY… -

"Αλιεύοντας" την είδηση