Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης
Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης

Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης

Την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης (Columbia Global Center) του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης στην Αθήνα ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Columbia, Λι Μπόλιντζερ (Lee Bollinger), στο πλαίσιο της επίσκεψης εκπροσώπων από 30 κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τη συμμετοχή τους στη Σύνοδο «Φάρος : Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης / Pharos Summit : Greek -US Collaboration in Higher Education».

Το Κέντρο αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους φοιτητές το 2023, με στόχο να εμπλουτίσει το διδακτικό, επιστημονικό και ερευνητικό που εξελίσσεται στη χώρα μας, σε ώσμωση με τα ελληνικά ΑΕΙ και την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα.

Πρόκειται, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, για το επιστέγασμα μιας εντατικής προσπάθειας που ξεκίνησε στα τέλη του 2019 και ανακοινώνεται σήμερα, πρώτη ημέρα της αποστολής 30 αμερικανικών ΑΕΙ στη χώρα μας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέπτυξε το υπουργείο Παιδείας και η υπουργός ήδη από το 2019 για τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια της ανώτατης εκπαίδευσης και των ελληνικών ΑΕΙ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η προσπάθεια ενίσχυσης της στροφής των ελληνικών Ιδρυμάτων σε διεθνείς συνεργασίες δομείται σε τρεις άξονες:

1. Θέσπιση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο παρέχει:

περαιτέρω ελευθερία στα ελληνικά πανεπιστήμια να καθιερώσουν ένα ευρύτερο φάσμα συνεργασιών (π.χ. κοινά/διπλά πτυχία, κοινά ερευνητικά κέντρα, θερινά και χειμερινά προγράμματα σπουδών) και

αυτόματη ακαδημαϊκή τίτλων σπουδών από το , καταργώντας τις ατομικές αιτήσεις στον ΔΟΑΤΑΠ για κατόχους τίτλων από αναγνωρισμένα ιδρύματα.

2. Παροχή εκτεταμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των πανεπιστημίων σε αυτή την προσπάθεια, για παράδειγμα:

20 εκατ. ευρώ για δράσεις διεθνοποίησης για τα Ελληνικά ΑΕΙ

60 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα επισκεπτών καθηγητών

3. Καλλιέργεια στρατηγικών ακαδημαϊκών σχέσεων με κομβικούς παίκτες, όπως η , οι Ηνωμένες Πολιτείες, το , μεταξύ άλλων.

Όπως έγραφε ο Απόστολος Λακασάς στην «Κ» τον Δεκέμβριο του 2020, «…Columbia Global Centers υπάρχουν στο Παρίσι, στο Πεκίνο, στην Κωνσταντινούπολη, στο Αμμάν, στο Ναϊρόμπι, στο Σαντιάγκο, στο , στη Βομβάη και στην Τύνιδα. Ιδρύθηκαν με στόχο οι φοιτητές να έχουν χώρο να μελετούν, να συνεργάζονται και να αξιοποιούν τα προγράμματα του Columbia. Παράλληλα, σκοπός είναι τα κέντρα αυτά να βοηθούν φοιτητές αλλά και νέους να κατανοούν τις διεθνείς προκλήσεις. Χαρακτηριστικά, τα Columbia Global Centers, όπως είναι το όραμα του Λι Μπόλιντζερ, ιδρύθηκαν με στόχο “να συνδέσουν το τοπικό με το παγκόσμιο, να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τη διάχυση της γνώσης και την ενίσχυση του παγκόσμιου διαλόγου”. Το έδαφος για την πρόταση του κ. Μπόλιντζερ είχε στρωθεί τον χειμώνα του 2019 στο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, στο οποίο τον συνόδευσε η υπουργός …»

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση