Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Διάλεξη στο Π.Θ. “Ο Νέος Κβαντικός Κόσμος: Από τα Φυσικά Θεμέλια στις Κβαντικές Τεχνολογίες”
Διάλεξη στο Π.Θ. “Ο Νέος Κβαντικός Κόσμος: Από τα Φυσικά Θεμέλια στις Κβαντικές Τεχνολογίες”

Διάλεξη στο Π.Θ. “Ο Νέος Κβαντικός Κόσμος: Από τα Φυσικά Θεμέλια στις Κβαντικές Τεχνολογίες”

Η Κοσμητεί της Πολυτεχνικής Σχολής του διοργνώνει τη διάλεξη του Χάρη Αναστόπουλου με τίτλο “Ο έος : Από τα Φυσικά Θεμέλια στις Κβαντικές Τεχνολογίες” την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, 18:00,  στο αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης.

 

Η σύγχρονη φυσική περιγράφει τον μικρόκοσμο μέσω της κβαντικής θεωρίας. Η κβαντική θεωρία  δε μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις έννοιες της καθημερινότητας που θεωρούμε δεδομένες, για να περιγράψουμε φαινόμενα στην ατομική κλίμακα. Οδηγεί έτσι σε μια ριζοσπαστική για τη φύση και τη θέση του ανθρώπου σ' αυτή. Παρόλα αυτά, εμείς πλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την παραδοξότητα για να πραγματοποιήσουμε διεργασίες υψηλής χρησιμότητας στον μακρόκοσμο που δεν είναι εφικτές στα πλαίσια της κλασικής φυσικής. Έτσι έχουμε οδηγηθεί στις νέες κβαντικές τεχνολογίες, οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, και αναμένονται να φέρουν επανάσταση με τη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών, την κβαντική τηλεμεταφορά και την κβαντική κρυπτογραφία.

Βιογραφικό ομιλητή

Ο Χάρης Αναστόπουλος είναι επίκουρος στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει διδακτορικό σε θεωρητική φυσικής από το Imperial College και έχει εργαστεί ως στα πανεπιστήμια της Βαρκελώνης, του Μαίρυλαντ και της Ουτρέχτης.

Ο κύριος ερευνητικός τομέας του είναι η θεμελίωση της κβαντικής θεωρίας.

Είναι συγγραφέας του υ “Particle of Wave: the Evolution of the Concept of Matter in Modern Physics” (Princeton 2008).

 

 

 

 

"Αλιεύοντας" την είδηση