Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Διάλεξη “Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο” στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ.
Διάλεξη “Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο” στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ.

Διάλεξη “Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο” στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ.

Τη διάλεξη θα δώσει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωσήφ Σηφάκης.

Ο διακρίνεται από την ικανότητα του να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί την γνώση για να κατανοήσει και να αλλάξει τον κόσμο σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Σε αυτή την διάλεξη θα εξηγηθεί όσο γίνεται πιο απλά, πως ορίζεται η γνώση ως πληροφορία και θα συζητήσει βασικά προβλήματα που θέτει η ανάπτυξη της και η χρήση της. Θα εξηγήσει ότι υπάρχουν όρια στην κατάκτηση και ενιαιο της γνώσης που καθορίζονται από τρεις παράγοντες:
• Ο πρώτος είναι συνυφασμένος με το γεγονός ότι τα φυσικά φαινόμενα είναι εγγενώς πολύπλοκα και «πολυκλιμακωτά».
• Ο δεύτερος απορρέει από την αδυναμία των μαθηματικών και της λογικής να λύσουν ακριβώς μεγάλες κατηγορίες επιστημονικών και τεχνικών προβλημάτων.
• Ο τρίτος παράγοντας έχει σχέση με την αδυναμία μας να τυποποιήσουμε τις φυσικές γλώσσες που καθορίζουν και τα όρια του νοητού.

Θα εξηγηθεί πως η ανάπτυξη της επιστήμης της πληροφορικής συνδυασμένη με την χρήση υπολογιστών, ανοίγουν νέους ορίζοντες για την περαιτέρω ανάπτυξη και χρήση της γνώσης. Θα συζητήσει την σχέση μεταξύ φυσικής και τεχνητής νοημοσύνης τονίζοντας την συμπληρωματικότητα μεταξύ τους. Οι υπολογιστές επιτρέπουν ταχείς και ακριβείς υπολογισμούς, ενώ ο ανθρώπινος νους έχει
μοναδικές ικανότητες ερμηνείας και κατανόησης καταστάσεων καθώς και δημιουργικότητας.

Τελειώνοντας θα συζητηθεί συνοπτικά το προδιαγραφόμενο «ψηφιακό μέλλον». Αφενός, τις επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις που αφορούν την βέλτιστη χρήση κρίσιμων πόρων και την ποιότητα ς με εξατομικευμένες και έξυπνες υπηρεσίες.
Αφετέρου, τις κοινωνικές προκλήσεις σχετικές με τον αποτελεσματικό έλεγχο των τεχνοδομών στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

Οργανώνεται από το , με την συνδιοργάνωση της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών και του Πανεπιστημίου ς.

Ο καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και Διδάκτωρ Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου της Grenoble. Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι ο ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στην Grenoble. Το Verimag είναι διεθνώς αναγνωρισμένο στον τομέα της σχεδίασης κρίσιμων συστημάτων. Αρχές των ετών 90 ανέπτυξε σε συνεργασία με την βιομηχανια και ιδιατερα την Airbus, την τεχνολογία fly-by-wire που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε επιβατικά αεροπλάνα (Airbus320) για τον αυτόματο έλεγχο πτήσεων.

Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές εργασίες του στον τομέα της σχεδίασης και επαλήθευσης συστημάτων. Είναι από τους θεμελιωτές του Model-Checking που είναι η κύρια βιομηχανική μέθοδος επαλήθευσης πληροφορικών συστημάτων σήμερα χρησιμοποιούμενη από εταιρείες όπως Intel, Microsoft και . ια την συμβολή του στην θεωρία και την εφαρμογή μεθόδων επαλήθευσης, του απονεμήθηκε το βραβείο Turing 2007, το αντίστοιχο του βραβείου στην Πληροφορική. Σήμερα, τα ενδιαφέροντα του επικεντρώνονται στην μελέτη μεθόδων κατασκευής ενσωματωμένων συστημάτων υψηλής ασφάλειας και πιστότητας.

Ο Ιωσήφ Σηφάκης είναι μέλος της αλλικής Ακαδημίας Επιστήμων, της Γαλλικής Ακαδημίας Τεχνολογιών και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και της American Academy of Arts and Sciences και της Naitional Academy of Engineering. Το γαλλικό κράτος του απένειμε το 2009 τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Άξίας (Grand Officier de l'Ordre du Mérite) και τον τίτλο του διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής (Commandant de la Légion d'Honneur) το 2011. To 2009, του απενεμήθη το Βραβείο του Ίδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. To 2013 του απενεμήθη ο Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος. Το 2012, του απενεμήθη το Leonardo Da Vinci Medal. Ο Ιωσήφ Σηφάκης διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας κατά την περίοδο Φεβρουάριος 2014-Απρίλιος 2016.

"Αλιεύοντας" την είδηση