Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Χρηματοδότηση του Υπουργείο στο Π.Θ.
Χρηματοδότηση του Υπουργείο στο Π.Θ.

Χρηματοδότηση του Υπουργείο στο Π.Θ.

H κατανομή χρηματοδότησης, στη βάση της εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), ανακοινώθηκε σήμερα με Υπουργική Απόφαση της υπουργού Παιδείας ς Κεραμέως, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να λαμβάνει 6,7 περίπου εκ. .

Η της χρηματοδότησης έγινε στο πλαίσιο της δέσμευσης της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τακτική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως προβλέπει ο νόμος 4653/2020 που ψηφίστηκε νωρίτερα φέτος από τη Βουλή.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μέσω της νέας διαδικασίας αξιολόγησης, διασφαλίζεται η διαφάνεια αλλά και η ποιότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δυνάμει του νόμου, φέτος το 100% και από το επόμενο έτος το 80% της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ θα κατανέμεται βάσει αντικειμενικών, μετρήσιμων κριτηρίων, όπως ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά πρόγραμμα σπουδών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή για κάθε πρόγραμμα σπουδών, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό και άλλα.

Το υιπο 20% της επιχορήγησης θα κατανέμεται με ποιοτικά κριτήρια, στη βάση αξόνων που τα ίδια τα Ιδρύματα επιλέγουν, π.χ. η ερευνητική δραστηριότητα, η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση, και η επίδοση των οποίων, στους άξονες αυτούς, θα αξιολογείται από την ΕΘΑΑΕ.

ια τον υπολογισμό του συνολικού δείκτη κατανομής για κάθε ΑΕΙ, το κάθε κριτήριο λαμβάνεται υπόψη με ένα συντελεστή βαρύτητας, ενώ ο συνολικός δείκτης κατανομής για το κάθε ΑΕΙ υπολογίζεται ως ποσοστό του συνολικού ποσού που θα κατανεμηθεί στα Ιδρύματα, βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου.

Οι χρηματοδοτήσεις των Πανεπιστημίων  είναι οι εξής:

Έρευνα του Π.Θ. για τις επιπτώσεις κλεισίματος των σχολείων

Οι επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων και της συνακόλουθης εκτεταμένης παραμονής των μαθητών/ριών στο σπίτι, όσον αφορά στην ψυχική ευεξία και στην έκθεση των μαθητών/ριών σε ενδεχόμενες επιθετικές συμπεριφορές, μελετάται σε 28 χώρες σε 4 ηπείρους υπό τον συντονισμό του Student Wellbeing and Prevention of Violence Research Centre (SWAPv) του Πανεπιστημίου Flinders της ς.

Στην μεγάλη αυτή παγκόσμια έρευνα θα συμμετάσχει και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζητά την συμμετοχή των γονιών.

Ειδικότερα, τα ελληνικά δεδομένα θα προέλθουν από τα σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας είναι η κ. Χριστίνα Ρούση, επίκ. καθ. Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής (ΠΤΕΑ) και βρίσκεται σε συνεργασία με τις καθηγήτριες Ελένη Διδασκάλου (Αναπ. Καθ. στο ΠΤΕΑ) και Ελένη Ανδρέου (Καθ. στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης).

Η έρευνα έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας (Φ15/114047/ΖΧ/130161/Δ1) και το σχετικό υλικό έχει ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Αφορά στους μαθητές και στις μαθήτριες Στ' Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Για την συμμετοχή των μαθητών/ριών είναι απαραίτητη η γονεϊκή συναίνεση. Οι μαθητές/ριες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην έρευνα (και με την προϋπόθεση ότι έχουν την έγκριση των γονέων τους), μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο https://research-all.org/covid-19-lock-down-questionnaire-for-students.php και να συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο ηλεκτρονικά.

Οι μαθητές/ριες θα κληθούν να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν εμπειρίες έκθεσης σε επιθετικότητα (συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού) καθώς και σε ερωτήσεις που αφορούν την ψυχική τους ευημερία και ανθεκτικότητα, την αυτοαντίληψή τους και κάποιες γενικότερες ερωτήσεις που αφορούν στο πώς βίωσαν την περίοδο της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι.

Η συμπλήρωση διαρκεί 12-15 λεπτά περίπου και γίνεται ανώνυμα, χωρίς να αποτυπώνεται κανένα προσωπικό στοιχείο των μαθητών/ριών που να επιτρέπει την οποιαδήποτε ταύτισή τους. Οι μαθητές/ριες που έχουν τη γονεϊκή συναίνεση να συμμετάσχουν στην έρευνα, διατηρούν το δικαίωμά τους να μην συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο ή και να αποχωρήσουν από την έρευνα όποτε το επιθυμούν.
ια πληροφορίες ή και για να αποσταλεί ο σύνδεσμος της έρευνας ηλεκτρονικά, οι μπορούν να αποστέλλουν σχετικό αίτημα στο research.roussi@gmail.com .

Στην διαδικτυακή διεύθυνση https://research-all.org/Greece.php βρίσκονται διαθέσιμες ενδιαφέρουσες πληροφορίες τόσο για την έρευνα αυτή όσο και για άλλα θέματα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται με τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση του ο COVID-19 ενδεχομένως να έχουν φέρει στην επιφάνεια δύσκολα συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος, η απόγνωση και η θλίψη τα οποία ίσως να νιώθουν ότι δεν μπορούν να τα διαχειριστούν οι μαθητές/ριες μόνοι/ες.

Παρατίθενται οι κάτωθι τηλεφωνικές γραμμές στήριξης στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν: α) Η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας 10-306, β) η Ευρωπαϊκή γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων «Το Χαμόγελο του Παιδιού» 116-111 και γ) σε περίπτωση κινδύνου η εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα SOS 1056.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση