Βρίσκεστε εδώ:  / Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Χρηματοδότηση δύο καινοτόμων ερευνητικών έργων του Εργαστηρίου Συστημάτων Υπολογιστών του Π.Θ.
Χρηματοδότηση δύο καινοτόμων ερευνητικών έργων του Εργαστηρίου Συστημάτων Υπολογιστών του Π.Θ.

Χρηματοδότηση δύο καινοτόμων ερευνητικών έργων του Εργαστηρίου Συστημάτων Υπολογιστών του Π.Θ.

Το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών (Computer Systems Lab) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έλαβε σημαντική χρηματοδότηση από την ανταγωνιστική δράση ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, μέσω δύο ερευνητικών έργων για ένα σύστημα αυτοματοποιημένου ελέγχου φωτοβολταϊκών πάρκων από αυτόνομα εναέρια οχήματα (drones), και  για τον σχεδιασμό του υλικού και λογισμικού μίας νέας πλατφόρμας επεξεργαστών γραφικών (GPUs).

H δράση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ),

Αντικείμενο του έργου PV-Auto-Scout είναι η ανάπτυξη και η αξιολόγηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος αυτοματοποιημένου ελέγχου των φωτοβολταϊκών στοιχείων μέσω εναέριας υπέρυθρης θερμογραφίας που θα διεξάγεται από αυτόνομα πολυκόπτερα εξοπλισμένα με κατάλληλους αισθητήρες, ώστε να μειωθεί ο χρόνος ελέγχου των φωτοβολταϊκών συστημάτων, να αναβαθμιστεί η ποιότητα και ακρίβεια του ελέγχου, και να επιτευχθεί αμεσότερη εκτίμηση βλαβών των φωτοβολταϊκών στοιχείων.

Το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών θα αναλάβει τον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής του συστήματος και την ανάπτυξη του λογισμικού διαχείρισης/ελέγχου των drones. Επιστημονικός υπεύθυνος του PV-Auto-Scout είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Σπύρος Λάλης.

Αντικείμενο του έργου vipGPU είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής και του λογισμικού συστήματος νέων GPUs πολύ χαμηλής ισχύος. Οι επεξεργαστές αυτοί θα χρησιμοποιηθούν σε νέες εφαρμογές όπως κινητά ρομποτικά συστήματα (για λειτουργίες όπως μηχανική όραση) και συστήματα εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) για εφαρμογές ιατρικής εκπαίδευσης.

Το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών θα αναλάβει την δημιουργία του κατάλληλου λογισμικού υποστήριξης των νέων επεξεργαστών καθώς και την δημιουργία επιταχυντών υλικού για εφαρμογές ρομποτικής και εικονικής πραγματικότητας. Επιστημονικός υπεύθυνος του vipGPU είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Νικόλαος Μπέλλας.

Και τα δύο έργα ξεκίνησαν τον Ιούνιο 2018 και έχουν διάρκεια τριών ετών.

Θα δώσουν σε υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις πάνω σε τεχνολογίες αιχμής, και θα παρέχουν σημαντική οικονομική στήριξη της έρευνας που διεξάγεται στο Εργαστήριο.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Μέχρι 1η Σεπτεμβρίου υπογραφή συμφωνίας για χρήση του σταδίου Νεάπολης από Ολυμπιακό και Νίκη… - https://t.co/aiY83cJ7Gh -

  • Τελετή ορκωμοσίας στο Δήμο Ρήγα Φεραίου - https://t.co/MQtTh63RlF -

  • Στο αναπτυξιακό εργαλείο της ΟΧΕ  Β. Σποράδων αναφέρθηκε ο πpεριφερειάρχης Θεσσαλίας από την Αλόννησο… - https://t.co/x2phQPS8wI -

"Αλιεύοντας" την είδηση