Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αύξηση κατά 20% της χρηματοδότησης για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Αύξηση κατά 20% της χρηματοδότησης για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αύξηση κατά 20% της χρηματοδότησης για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πραγματικότητα αποτελεί από χθες το βράδυ η νέα μορφή του Πανεπιστημίου ς, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Βουλή, και πλέον μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ θα τρέξουν οι διαδικασίες ώστε τα νέα τμήματα που δημιουργούνται να ενταχθούν στο φετινό μηχανογραφικό. Παράλληλα υπάρχει δέσμευση πως τα χρήματα που θα δοθούν στο ίδρυμα θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 20%.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ς Ζήσης Μαμούρης σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που διήρκεσε 18 μήνες, μέσα από διαπραγματεύσεις, διαβουλεύσεις, συζητήσεις, συγκλίσεις, αποκλίσεις.

Η κατάληξη ήταν να δημιουργηθεί ένα πανεπιστήμιο με νέα δομή, το οποίο είναι διπλάσιο από το προηγούμενο με νέες απαιτήσεις και νέα προτα που καλούνται λύσουν για να μπορέσουν να δώσουν στην Θεσσαλία και στην χώρα ένα ίδρυμα, το οποίο θα μπορέσει να εκπληρώσει όλες τις επιθυμίες και των νέων ανθρώπων για να έχουν πρόσβαση σε μια τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα είναι αξιοπρεπής, ολοκληρωμένη και να τους δώσει πρόσβαση σε εργασία, γνώση και .

Τα παλιά τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας καταργούνται και στη θέση τους τα νέα τμήματα που θα είναι πανεπιστημιακού επιπέδου.

Όπως ανέφερε ο πρύτανης δημιουργείται ένα συμβούλιο μετάβασης που θα αποτελείται από τρία μέλη του γενικού τμήματος της Λαμίας και τρία μέλη του γενικού τμήματος της Λάρισας, στο οποίο θα προεδρεύει ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων Γιάννης Θεοδωράκης και το συμβούλιο θα είναι υπεύθυνο ώστε να επιλύει, να οργανώνει και να προχωρήσει σε ότι έχει να κάνει με τις σπουδές των φοιτητών τμημάτων των ΤΕΙ που καταργούνται.

Το συμβούλιο θα λειτουργεί για τα επόμενα τουλάχιστον έξι χρόνια, ενώ η σύγκλητος του ιδρύματος θα ορίσει πενταμελείς επιτροπές που θα αποτελέσουν τις προσωρινές Γενικές Συνελεύσεις των νέων τμημάτων που δημιουργούνται και αυτές οι συνελεύσεις με τη βοήθεια επιτροπών και από τα ΤΕΙ θα προσπαθήσουν να συνθέσουν νέα προγράμματα σπουδών, τα οποία πρέπει να είναι έτοιμα μέσα σε ένα τρίμηνο από την υπογραφή του ΦΕΚ.

Κατόπιν θα πρέπει να αρχίσουν οι μετακινήσεις των μελών του διδακτικού προσωπικού των πρώην ΤΕΙ από τα γενικά τμήματα στα νέα ή στα υπάρχοντα, για να γίνει κατορθωτό τα τμήματα αυτά να εγγραφούν στο μηχανογραφικό του 2019.

Αναφορικά με την των καθηγητών που δίδασκαν μέχρι τώρα στα ΤΕΙ ο πρύτανης επισήμανε πως υπάρχουν επιτροπές που θα προχωρήσουν σε ένα είδος αξιολόγησης.

Ικανοί να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα 

Ο κ. Μαμούρης αναφορικά με το γνωστικό υπόβαθρο των καθηγητών που διδάσκουν τα ΤΕΙ που καταργούνται, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι συγκεκριμένοι έχουν ήδη κριθεί από επιτροπές και εκλεκτορικά στα οποία συμμετείχαν και καθηγητές του

“Το να λέμε για κάποιον ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις χωρίς να ξέρουμε και να χωρίς να έχουμε ελέγξει το βιογραφικό του είναι λίγο άτοπο και άστοχο.

Εκτιμώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών στα ΤΕΙ είναι αξιόλογοι. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι ο ρόλος των ΤΕΙ δεν ήταν αυτός μέχρι τώρα όπως των ΑΕΙ, υπήρχαν άλλα καθήκοντα και δραστηριότητες.

Δε μπορούμε να απαιτούμε από ανθρώπους που μέχρι τώρα είχαν άλλες δράσεις να έχουνε τα δεδομένα που διαθέτει ένας πανεπιστημιακός που δουλεύει για χρόνια σ' ένα ίδρυμα.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι είναι ικανοί να διδάξουν σε αξιοπρεπές επίπεδο, να παρακολουθήσουν και να δώσουν διπλωματικές εργασίες, να συμμετέχουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Τώρα αν κάποιων το ερευνητικό τους έργο δεν προσιδιάζει στα διεθνή στάνταρτς θα το δούμε στον έλεγχο των βιογραφικών τους” τόνισε χαρακτηριστικά.

Αύξηση τουλάχιστον 20% της χρηματοδότησης 

Σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης ο κ. Μαμούρης διευκρίνισε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει τη διαβεβαίωση ότι θα διατεθούν οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων που συγχωνεύτηκαν, και επιπλέον θα δοθεί ένα 20%.

Ήδη το υπουργείο Παιδείας, όπως είπε, μέσα στο έδωσε ποσό της τάξης των 700.000€ στον τακτικό προϋπολογισμό για να μπορέσει το ίδρυμα να ανταπεξέλθει σε επείγουσες ανάγκες. Τα χρήματα αυτά εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό του , και θα διατεθούν για το 2019.

Παράλληλα ο ανέφερε χθες στη Βουλή, πως επιπλέον 600.000€ θα δοθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και στη συνέχεια μπορούν να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις από αδιάθετα κονδύλια που θα προσφερθούν σε πανεπιστήμια που συμμετείχαν στη διαδικασία των συγχωνεύσεων.

Επιπλέον θέσεις μελών ΔΕΠ 

Ακόμα θα δημιουργηθούν 65 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ, επιπλέον της κανονικής κατανομής που δικαιούται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από τις θέσεις που θα μοιραστούν το 2019.

Σημειώνεται πως το 2018 και το το υπουργείο ενέκρινε 20 θέσεις νέων μελών ΔΕΠ, και έτσι το 2019 θα υπάρξουν περίπου 85-90 θέσεις πανεπιστημιακών.

Ο πρύτανης υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν καλό αριθμό νέων μελών ΔΕΠ, αλλά ακόμα είναι άγνωστο εάν θα φτάσουν για να καλύψουν τις ανάγκες του πανεπιστημίου, καθώς παρουσιάζονται αρκετές ελλείψεις και στα ήδη υπάρχοντα τμήματα του ιδρύματος.

“Υπάρχουν τμήματα τα οποία αποδεκατίζονται σιγά σιγά από μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και βρίσκονται σε δυσχερή θέση, καθώς επίκεινται συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις μελών ΔΕΠ. Εδώ και επτά χρόνια δεν είχε γίνει κάποια πρόσληψη, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα.

Το ίδρυμα λειτουργεί στα κόκκινα από την ημέρα που δημιουργήθηκε και είμαι περήφανος γιατί παρόλες αυτές τις συνθήκες βρέθηκε να είναι στα καλύτερα της Ελλάδος και να καταλαμβάνει μια καλή θέση στο διεθνές στερέωμα και σύντομο χρονικό διάστημα θα απορροφήσουμε τους κραδασμούς που συνεπάγεται αυτή η συγχώνευση” κατέληξε ο κ. Μαμούρης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση