Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Αιώνιοι φοιτητές, τέλος
Αιώνιοι φοιτητές, τέλος

Αιώνιοι φοιτητές, τέλος

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Τέλος οι αιώνιοι φοιτητές στα πανεπιστήμια. Αυτό εξήγγειλε χθες στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Κεραμέως, προκαλώντας «» στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου. «Δεν θα αιφνιδιάσουμε τους φοιτητές, θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις», διευκρίνισε μιλώντας χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στις προγραμματικές της δηλώσεις η νέα υπουργός Παιδείας, θα καθιερωθεί ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών, το οποίο θα προσδιοριστεί από τα ελάχιστα έτη σπουδών κάθε σχολής, προσαυξημένα κατά δύο (το γνωστό ν+2). Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, μελετάται η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που θα δοθεί στους φοιτητές για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, καθώς και οι εξαιρέσεις που θα τεθούν.

«Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της προσπάθειας για περικοπή της σπατάλης. Κυρίως, όμως, πρόθεσή μας είναι να υπάρχει ένα ξεκάθαρο, πειθαρχημένο πλαίσιο ολοκλήρωσης των σπουδών. Είναι δεδομένο ότι θα προβλεφθούν και εξαιρέσεις, όπως για λόγους υγείας, τις οποίες θα διερευνήσουμε διεξοδικά, καθώς και το μεταβατικό στάδιο εφαρμογής των ρυθμίσεων», ανέφερε στην «Κ» το υψηλόβαθμο στέλεχος. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, «η κρατική χρηματοδότηση προς τα ανώτατα ιδρύματα θα εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια, όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ΑΕΙ, αλλά θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, και με τα αποτελέσματα της ς». Γι' αυτό απαιτείται σαφές πλαίσιο σπουδών και διαγραφή των «λιμναζόντων» φοιτητών.

Η πρώτη ρύθμιση για τη διαγραφή των «αιωνίων» ελήφθη επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου. Υπήρξε βέβαια μέριμνα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσα σε εύλογο χρόνο. Κατόπιν δόθηκαν ευρέα περιθώρια στους «αιωνίους» για να πάρουν το τους (π.χ. καθιερώθηκαν οι εξεταστικές για όλα τα μαθήματα τόσο στη χειμερινή όσο και στη θερινή εξεταστική, εκτός από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου), ωστόσο επί ΣΥΡΙΖΑ η ρύθμιση καταργήθηκε. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ς Στατιστικής Αρχής, οι φοιτητές που το -2017 είχαν τελειώσει τον ελάχιστο χρόνο σπουδών της σχολής τους και όφειλαν μαθήματα ήταν 120.792. Βεβαίως, δεν είναι όλοι «αιώνιοι», δηλαδή δεν έχουν ξεπεράσει τη διάρκεια ν+2. Με βάση τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, το 2014 οι «λιμνάζοντες» φοιτητές ήταν 178.458 (139.175 στα πανεπιστήμια και 39.283 στα ).

Από την άλλη, η κ. Κεραμέως στις προγραμματικές δηλώσεις της εξήγγειλε μέτρα που χρήζουν διευκρίνισης, όπως το πού θα τεθεί η βάση εισαγωγής για τα ΑΕΙ, και εάν τα ΑΕΙ θα αποφασίζουν μόνα τους τον αριθμό των εισακτέων τους (και όχι όπως τ, που τα ιδρύματα γνωμοδοτούν προς το υπουργείο, το οποίο λαμβάνει την τελική απόφαση). Τέλος, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «ο ακαδημαϊκός χάρτης θα προκύπτει από την της Ανώτατης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, ώστε να μην επαναληφθεί το καταστροφικό φαινόμενο ίδρυσης νέων τμημάτων και συγχωνεύσεων τμημάτων για την εξυπηρέτηση καθαρά ψηφοθηρικών σχεδιασμών και μικροπολιτικών συμφερόντων».

Επανεξετάζονται οι «πράσινες» σχολές

Τον διαχωρισμό των τμημάτων ΑΕΙ σε «πράσινα» και «κόκκινα», όπως καθορίστηκαν από το νέο εξεταστικό σύστημα που ψηφίστηκε προ τριμήνου, επανεξετάζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Αυτό ανέφερε χθες η υπουργός Παιδείας Κεραμέως στο προεδρείο της ΟΛΜΕ. Πρόκειται για τις σχολές στις οποίες οι υποψήφιοι θα εισάγονται και με το απολυτήριό τους (οι λεγόμενες «πράσινες»), εάν η ζήτηση είναι μικρότερη των θέσεών τους, και για εκείνες στις οποίες οι υποψήφιοι θα εισάγονται μόνο μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος στην «Κ», εάν το υπουργείο καταργήσει τις «πράσινες» σχολές, το εθνικό απολυτήριο αποδεσμεύεται από την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Ταυτόχρονα, εξετάζεται ο χρόνος έναρξης ισχύος της κατάργησης.

Αμεσα πάντως το υπουργείο θα προχωρήσει σε μείωση της ύλης σε μαθήματα της Γ΄ Λυκείου, καθώς υπήρξαν παράπονα για υπερβολική αύξησή της σε μαθήματα όπως η Φυσική, τα Αρχαία, τα Νέα, η Χημεία.

Τέλος, χθες το απόγευμα η ΚΝΕ έκανε το πρώτο συλλαλητήριο επί των ημερών της νέας κυβέρνησης, κατά της κατάργησης του ασύλου στα ΑΕΙ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση