Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » ΠΑΜΕ: «Με παιδαγωγικό «φερετζέ» προσπαθούν να κρύψουν τη μείωση εκπαιδευτικών»
ΠΑΜΕ: «Με παιδαγωγικό «φερετζέ» προσπαθούν να κρύψουν τη μείωση εκπαιδευτικών»

ΠΑΜΕ: «Με παιδαγωγικό «φερετζέ» προσπαθούν να κρύψουν τη μείωση εκπαιδευτικών»

Οι αλλαγές στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία από Σεπτέμβρη, θα σημάνουν δραστική μείωση των εκπαιδευτικών στα σχολεία και κατά συνέπεια απολύσεις (μη ) χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τα τεράστια κενά στην εκπαίδευση αξιοποιώντας την κινητικότητα στον υπάρχον μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, προσλαμβάνοντας πολύ λιγότερους .

Αναφορικά με τα δημοτικά σχολεία, θα λειτουργούν πλέον έως τη 1.15 μ.μ., περικόπτοντας πολλές διδακτικές ώρες από τα δημοτικά σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε), όπου φοιτούν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές της χώρας.

Παράλληλα, περικόπτονται τα ολοήμερα, τα οποία θα δέχονται μόνο μαθητές που και οι δυο γονείς είναι εργαζόμενοι, αποκλείοντας πολλά παιδιά, ενώ επίσης δεν θα υπάρχει μόνιμος δάσκαλος στα ολοήμερα και πρόγραμμα τους θα καλύπτεται εκ περιτροπής από εκπαιδευτικούς του σχολείου. Σε σχέση με τα νηπιαγωγεία ως προϋπόθεση για τη λειτουργία τμήματος αυξάνει τον αριθμό από 7 σε τουλάχιστον 14 νήπια.

Αυτή η ρύθμιση θα οδηγήσει σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις (από τα 1.466 διθέσια νηπιαγωγεία που λειτουργούν σήμερα στη χώρα, τα 744 μετατρέπονται με τη ρύθμιση αυτή σε μονοθέσια – κλείνει άμεσα το ένα τμήμα τους), ενώ μέχρι στιγμής το υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει τον αριθμό νηπίων για τη λειτουργία ολοήμερου τμήματος νηπιαγωγείου, βάζοντας σε βάσιμες υποψίες τις – τους νηπιαγωγούς για την κατάργησή τους. Στο Ν. Μαγνησίας στην Α/θμια οι μειώσεις των θέσεων εκπαιδευτικών ενδέχεται να φτάσουν και τις 150.

Επίσης καταργούνται οι υπεύθυνοι εργαστηρίων φυσικών επιστημών και πληροφορικής στη Β/θμια Εκπαίδευση. Χάνονται έτσι χιλιάδες ώρες, από τις οποίες στη Μαγνησία περίπου 400 ώρες την εβδομάδα, που αντιστοιχούν σε 20 θέσεις εκπαιδευτικών.

Ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εκπ/κών Α/βάθμιας Εκπ/σης, την Παρασκευή 13/5, ήταν αποκαλυπτικός.

Διαβεβαίωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να παραμείνουν εντός Ν. Μαγνησίας οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, χωρίς ωστόσο να υπάρχει δέσμευση από το Υπουργείο Παιδείας. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκπαιδευτικοί, που κατέχουν οργανική θέση στο Ν. Μαγνησίας να μετακινηθούν ακόμη και εκτός νομού. Διαφάνηκε καθαρά ότι για την επόμενη οι αναπληρωτών, οι μεταθέσεις και αποσπάσεις θα είναι πολύ λίγες, αφού σε σχέση με το κονδύλι των 270.000.000 € που διατέθηκε πέρυσι από το ΥΠΕΠΘ για , για το 2016 -17 υπάρχουν διαθέσιμα 38.000.000 € από τον κρατικό προϋπολογισμό, 32.000.000 € για παράλληλη στήριξη, ενώ σχεδιάζεται να δοθούν άλλα 80.000.000 € (θα δοθούν;), δηλαδή τα μισά.

Το υπουργείο Παιδείας, που σαν τον κλέφτη, δημοσίευσε την υπουργική απόφαση μέσα στις διακοπές του Πάσχα, προσπαθεί να κρύψει τις περικοπές στην εκπαίδευση, που γίνονται στα πλαίσια του 3ου μνημονίου, που συνυπέγραψαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ (ΔΗΜ. ΣΥΜΠ.) και το ΠΟΤΑΜΙ, με παιδαγωγικό «φερετζέ». Ότι δήθεν προχωρά σε «ένα ενιαίο τύπο – ίσων ευκαιριών σχολείο», ότι τάχα «το επτάωρο του ΕΑΕΠ … έχει επικριθεί, διότι … παιδιά πολύ μικρής ηλικίας ήταν για πολλές ώρες σε μη λειτουργικά κτίρια εγκλωβισμένα», ότι «δεν πρέπει να οδηγηθούμε στη γυμνασιοποίηση του δημοτικού σχολείου», ότι «η απομόνωση του δασκάλου στο ολοήμερο, δηλαδή εκτός διδακτικής πράξης, είναι αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική», κ.ά.

Στο ίδιο μήκος κύματος με το υπουργείο και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Αντίσταση – Αλληλεγγύη – Αξιοπρέπεια» (3 Α), που δια του εκπροσώπου της Β.., τόσο κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλ. Εκπ/κών Α/βάθμιας Εκπ/σης όσο και με άρθρο στον τοπικό τύπο έχει ανακηρυχθεί σε δεκανίκι της κυβερνητικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Αντιγράφουν τα άθλια ψευδοπαιδαγωγικά επιχειρήματα της κυβέρνησης και με κουτοπονηριά παρουσιάζουν τις αποφάσεις του υπουργείου ως υλοποίηση δήθεν των αιτημάτων του κινήματος των εκπαιδευτικών και των γονιών, με βάση την κριτική που είχαν ασκήσει στην εφαρμογή των σχολείων ΕΑΕΠ και του ολοήμερου σχολείου.

Προσφέρουν άριστες ως νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός. Φαίνεται ότι από τότε που, οι δήθεν ακομμάτιστοι (όπως ισχυρίζονταν) «έγιναν κυβέρνηση» απώλεσαν την «αντίσταση». Την «αλληλεγγύη» τους θα την κρίνουν οι συνάδελφοι αναπληρωτές που απολύονται, όπως και αυτοί που θα υποχρεωθούν σε κινητικότητα. Η «αξιοπρέπεια» όμως που πήγε;

Το Π.Α.ΜΕ. συνεχίζει να ασκεί δριμύτατη κριτική στο σχολείο της αγοράς («έξυπνο», «ανοιχτό», «νέο») που με μεθοδικότητα προωθείται και από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες. Είναι το ανταγωνιστικό σχολείο, το σχολείο των πρόχειρων δεξιοτήτων, το σχολείο που βάζει τις επιχειρήσεις και τους χορηγούς να διαμορφώνουν τα προγράμματά τους, το αποκεντρωμένο – κατηγοριοποιημένο σχολείο, που ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς και προετοιμάζει το αυριανό φθηνό, ευέλικτο, «δια βίου εκπαιδευόμενο», χειραγωγημένο εργατικό δυναμικό για τα συμφέροντα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Τα ωρολόγια προγράμματα, μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά δεν αλλάζουν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

Η κριτική που ασκείται στην εκπαιδευτική πολιτική από το Π.Α.ΜΕ. έχει ορμητήριο τις μορφωτικές και ψυχοπαιδαγωγικές ανάγκες του παιδιού. ι' αυτό και προτείνεται το 12χρονο Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, που θα ακολουθεί τη 2χρονη Δημόσια Δωρεάν Προσχολική Αγωγή. Ένα σχολείο που ενιαία θα διασφαλίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, που θα αίρει τις ταξικές και κοινωνικές ανισότητες, που προϋπάρχουν όταν το παιδί «περνά την πόρτα του σχολείου», που θα αξιοποιεί τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις των μαθητών. Σε καμιά περίπτωση δε υπερασπίζουμε το σημερινό σχολείο γιατί δεν είναι διαφορετικό απ' αυτό του κ. Φίλη. Και χρειάζεται προσοχή! Γιατί όσοι το κάνουν προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να στηρίξουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, της «Διαμαντοπούλου» του ΠΑΣΟΚ και του «Στυλιανίδη» της Ν.Δ.

Οι αποφάσεις και οι σχεδιασμοί του Υπουργείου παιδείας πρέπει να σημάνουν συναγερμό! Γονείς, εκπαιδευτικοί, μόνιμοι, αναπληρωτές, άνεργοι και αδιόριστοι, των παιδαγωγικών τμημάτων, που ύστερα και από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, η εύρεση δουλειάς θα είναι αδύνατη στη δημόσια εκπαίδευση. Πρέπει να ξεσηκωθούμε, να αναγκάσουμε το υπουργείο να πάρει πίσω τα σχέδιά του, και να διεκδικήσουμε να διασφαλιστούν τα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών όλων και την κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση