Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΠΑΙΔΕΙΑ / «Οδηγίες» για τις Πανελλαδικές
«Οδηγίες» για τις Πανελλαδικές

«Οδηγίες» για τις Πανελλαδικές

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Ο χειρότερος σύμμαχος των παιδιών κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι οι αγχωμένοι και πιεστικοί γονείς. Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της εξεταστικής δοκιμασίας έχει ιδιαίτερη σημασία η «αποσυμφόρηση» της οικογένειας από το εξεταστικό άγχος και η κυριαρχία του τρίπτυχου: σεβασμός – αγάπη – υποστήριξη στο .

Να ορισμένες βασικές συντεταγμένες από όσα καλό είναι να πράξουν και από όσα πρέπει να αποφύγουν οι γονείς για να στηρίξουν τα παιδιά τους.

1. «Ψυχραιμία, κατ’ αρχάς των γονιών για να περάσει και στα παιδιά, που είναι αντικειμενικά πολύ πιεσμένα», λέει η παιδοψυχολόγος κ. Αλεξάνδρα Καππάτου. «Στην υπάρχει υπερεπένδυση και υπερεκτίμηση των εισαγωγικών εξετάσεων και αυτό προέρχεται κυρίως από τους γονείς. Ας συνειδητοποιήσουμε έστω και την τελευταία στιγμή πως η εισαγωγή ή όχι σε μια πανεπιστημιακή σχολή είναι κάτι σημαντικό, αλλά δεν είναι η μοναδική ευκαιρία στη ζωή. Εξάλλου, τα παιδιά καλούνται να γράψουν αυτά που γνωρίζουν, άρα χρειάζονται ψυχραιμία και συγκέντρωση», τονίζει.

2. Οι είναι μια υποχρέωση των μαθητών. Είναι λάθος των γονιών να λένε “δίνουμε ” και να εννοούν ότι δίνει όλη η ή να συνοδεύουν τα παιδιά στα », σημειώνει η κ. Καππάτου. Αντί να μοιραζόμαστε το βάρος των παιδιών, μάλλον τα φορτώνουμε επιπλέον.«Είναι επίσης σημαντικό να περιφρουρηθεί το από τον μαζικό πανικό της σχολικής παρέας, όπου κυκλοφορούν ιστορίες για παιδιά που ξενυχτούν διαβάζοντας μέχρι το ξημέρωμα».

3. Σταμάτησα να πιέζω το παιδί μου να διαβάσει. Εξάλλου, μου ξεκαθάρισε πως ό,τι κάνει θα είναι δική του απόφαση».«Η πίεση μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα. Πήγα το παιδί μου στον γιατρό γιατί πονούσε το χέρι του και βρέθηκε πως δεν υπήρχε τίποτα παθολογικό, αλλά ήταν αποτέλεσμα άγχους!»,λέει ο κ. Νικηφοράκης,πατέρας υποψηφίου.

4. Η ξεκούραση της κόρης μου, ειδικά αυτό το τελευταίο διάστημα, αποτελεί ζητούμενο. Είναι πολύ σημαντικό να συμπληρώνουν ώρες ύπνου τα παιδιά, γιατί είναι πολύ κουρασμένα. Να τα βοηθάμε να χαλαρώνουν στο σπίτι ή με κάποια έξοδο», λέει η κ. Κερεστετζή μητέρα υποψήφιας. Η κόρη της κράτησε ακόμη και το μπαλέτο που έκανε, καθώς την χαλαρώνει.

5. Οχι σε υλικά κίνητρα επιβράβευσης ή σε απειλές τιμωρίας. Δεν μπορώ να καταλάβω τους γονείς που λένε πως εάν περάσεις θα σου αγοράσουμε αυτοκίνητο, εάν όχι, θα πας ή δεν θα κάνεις διακοπές. Με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνουν το άγχος των παιδιών.

6. Οχι στο σπίτι-νοσοκομείο. Διαμόρφωση συνθηκών για να μπορεί το παιδί να διαβάσει απρόσκοπτα, αλλά όχι υπερβολές, που τελικά επιτείνουν το άγχος.

7. Διατροφή πολύπλευρη, που δίνει ενέργεια, πλούσια σε και λαχανικά, με μικρά και συχνά γεύματα. Ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες.

8.Αγάπη, εκτίμηση, υποστήριξη σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι το κλειδί. Ο γονιός δεν είναι ούτε κριτής ούτε τιμωρός, αγαπάει το παιδί του ό,τι κι αν συμβεί και του παρέχει ασφάλεια. Τα παιδιά πάσχουν από έντονη ανασφάλεια. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως έχουν τη στήριξή μας.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πήρε πιστοποιητικό από την ΕΕΑ η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου1937 - https://t.co/dp9rCldPn4 -

  • #ΓΣΒΗΝΙΚΗ - https://t.co/BtayFpxZcm -

  • Συνταγματικός ο Νόμος Χατζηδάκη 4865/20 για την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών - https://t.co/1kZCRb35kQ… -

"Αλιεύοντας" την είδηση