Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Ο Νίκος Φίλης για τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία
Ο Νίκος Φίλης για τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία

Ο Νίκος Φίλης για τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία

Για τις αλλαγές στα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία τοποθετείται ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, σε γραπτή του απάντηση στη Βουλή.

Ο Νίκος αναφέρει ότι το ΥΠ.ΠΕ.Θ. διατηρεί αμετάβλητη την οργανικότητα των νηπιαγωγείων, η οποία προσδιορίζεται από την αντιστοιχία ενός (1) νηπιαγωγού για κάθε είκοσι πέντε (25) νήπια, ακριβώς όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζονται, αφενός, οι των νηπιαγωγών και, αφετέρου, δεν διαταράσσεται το παιδαγωγικό και κοινωνικό περιβάλλον των νηπιαγωγείων.

Επιπροσθέτως, το ΥΠ.Π.Ε.Θ. μειώνει τον ελάχιστο αριθμό παιδιών ανά μία νηπιαγωγό από επτά (7) σε πέντε (5) νήπια για τις σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης δημιουργώντας έτσι ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την ίδρυση νέων νηπιαγωγείων στις περιοχές αυτές. Οι σχολικές μονάδες των περιοχών αυτών θα μπορούν να εγγράφουν νήπια πρώτης και δεύτερης ηλικίας δημιουργώντας νέα τμήματα νηπιαγωγείων και εξασφαλίζοντας το δικαίωμα στη δημόσια εκπαίδευση από την προσχολική ηλικία για τα παιδιά των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών. Ως αποτέλεσμα της μείωσης του ελάχιστου αριθμού παιδιών ανά νηπιαγωγό στις παραπάνω περιπτώσεις είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και όχι η κατάργηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας για τις νηπιαγωγούς.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σημειώνει ότι η αύξηση του ελάχιστου αριθμού νηπίων σε δεκατέσσερα (14) για τη σύσταση τάξης νηπιαγωγείου στις αστικές περιοχές προσφέρει τη δυνατότητα εγγραφής και φοίτησης προνηπίων, τα οποία μέχρι σήμερα δεν γίνονταν δεκτά, ως ένα μεγάλο βαθμό, στα νηπιαγωγεία των μεγάλων αστικών κέντρων.

Για την πρωινή ζώνη ο Υπουργός αναφέρει ότι στα νηπιαγωγεία όπου διαπιστώνεται η ανάγκη πρόωρης υποδοχής νηπίων/προνηπίων δύναται να συγκροτείται τμήμα Πρωινής-Προαιρετικής Ζώνης (7:00-8:00). Στο τμήμα αυτό δικαίωμα συμμετοχής έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα και των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής-Προαιρετικής Ζώνης είναι τα 5 νήπια πρώτης ηλικίας.

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7 του Π.Δ 200/98 στο Νηπιαγωγείο φοιτούν δύο ηλικίες νηπίων. Η πρώτη ηλικία (νήπια) περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών. Η δεύτερη ηλικία (προνήπια) περιλαμβάνει τα νήπια, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, για το σχολικό έτος 2016-17 εγγράφονται μαθητές/τριες γεννημένοι-ες το 2011 και το 2012.

Στην περίπτωση αδυναμίας εξεύρεσης αιθουσών για τη φοίτηση όλων των προνηπίων, τότε την 21η Ιουνίου διενεργείται κλήρωση μεταξύ των προνηπίων. Μετά την κλήρωση, την ίδια ημέρα, συντάσσεται πίνακας εγγεγραμμένων νηπίων/προνηπίων, αναρτάται σε εμφανές σημείο του σχολείου και αποστέλλεται κατάσταση με τους εγγεγραμμένους και μη εγγεγραμμένους μαθητές στη Διεύθυνση Π.Ε.

Έως τις 30 Ιουνίου 2016 η Διεύθυνση Π.Ε αποστέλλει στην αντίστοιχη Περιφερειακή Διεύθυνση πίνακα Νηπιαγωγείων ανά δήμο και δημοτική ενότητα/διαμέρισμα με τα στοιχεία των προνηπίων που δεν έγιναν δεκτά για εγγραφή, συνοδευόμενη από έκθεση των ενεργειών που προηγήθηκαν προκειμένου να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα για εγγραφή των προνηπίων.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση