Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Μειωμένα τα φαινομένα ρατσισμού και ξενοφοβίας στα σχολεία
Μειωμένα τα  φαινομένα ρατσισμού και ξενοφοβίας στα σχολεία

Μειωμένα τα φαινομένα ρατσισμού και ξενοφοβίας στα σχολεία

Στη δι συμμετέχουν καταξιωμένοι εμπειρογνώμονες από το χώρο της εκπαίδευσης καθώς και ακαδημαϊκοί από τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πατρών, Δυτικής Μακεδονίας και Ιωαννίνων και θα αναλυθούν φλέγοντα ζητήματα από το σύνολο του πεδίου της ελληνικής τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης.

Ο επίκουρος καθηγητής του Π.Θ. και συντονιστής σεμιναρίων ενδος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για θέματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και δημοκρατικής ευθύνης, Κώστας Μάγος, χαρακτήρισε σημαντική την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών στα ζητήματα του ρατσισμού, των διακρίσεων και της ξενοφοβίας, τονίζοντας ότι έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ελαττωθεί σημαντικά τα κρούσματα.

Ωστόσ εξήγσε πως «Παρόλα αυτά, ζώντας σε μια περίοδο κρίσης, είναι σίγουρο, ότι δεν εκλείπουν εντελώς τα φαινόμενα διακρίσεων, κυρίως μεταξύ των παιδιών, όπως και τα φαινόμενα του bulling, που είναι η τελευταία μορφή του ρατσισμού στα σχολεία» και πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις που εμφανίζονται στα σχολεία είναι κυρίως εκφοβισμού μεταξύ των μαθητών και σε σπάνιες περιπτώσεις από την πλευρά των εκπαιδευτικών κάποιου είδους μαθητών που δεν ανήκουν στην κυρίαρχη ομάδα, κάτι που οφείλεται στο ότι οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί μπορεί να μην έχουν ενημερωθεί και να μην έχουν ευαισθητοποιηθεί στο πώς αντιμετωπίζουν αυτά τα περιστατικά, όπως έναν Μουσουλμάνο μαθητή σε Ελληνικό , όταν τα θρησκευτικά αποτελούν ένα μάθημα του αναλυτικού προγράμματος και αφορούν την κυρίαρχη ομάδα που είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Ο κ. Μάγος ανέφερε ότι σε μεγάλο αριθμό σχολείων γίνονται σημαντικές προσπάθειες από την πλευρά των εκπαιδευτικών να πραγματοποιήσουν διαπολιτισμικές δράσεις, τόσο στο , όσο και στην κοινωνία και αυτό έχει αποτέλεσμα τα να έρχονται σε επαφή με κοινωνικούς , τοπικές οργανώσεις, , που προωθούν τα ζητήματα κατά του ρατσισμού και υπέρ της δημοκρατίας, κάτι που είναι πολύ υποστηρικτικό για τα .

Οι εκπαιδευτικοί μάλιστα δεν ανέφεραν συγκεκριμένα περιστατικά στα σχολεία και διαπιστώθηκε ότι με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει σημαντική ευαισθητοποίηση, κάτι που έχει να κάνει με την επιμόρφωση, τα σεμινάρια, τα συνέδρια και με τα μαθήματα που γίνονται στο Πανεπιστήμιο.

Καταλήγοντας ο επίκουρος καθηγητής του Π.Θ. σημείωσε ότι από τη δεκαετία του '90 που είχαμε πολύ σοβαρά περιστατικά διακρίσεων στα σχολεία, γιατί οι εκπαιδευτικοί δεν ήξεραν πώς να διαχειριστούν την πολιτισμική των τάξεων, σήμερα πια υπάρχει μια μεγάλη διαδρομή κάτι που είναι πολύ θετικό.

bullying1 (2)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση