Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Μειωμένα τα φαινομένα ρατσισμού και ξενοφοβίας στα σχολεία
Μειωμένα τα  φαινομένα ρατσισμού και ξενοφοβίας στα σχολεία

Μειωμένα τα φαινομένα ρατσισμού και ξενοφοβίας στα σχολεία

Mείωση παρατηρείται στα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας στα σχολεία, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην διημερίδα με θέμα «Εκπαίδευση & Κατάρτιση σε συνθήκες κρίσης: Ξενοφοβία, Ρατσισμός και Κοινωνικές Ανισότητες στο Ελληνικό Σχολείο», που διοργανώνουν το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, που ξεκίνησε σήμερα στο Βόλο.

Στη διημερίδα συμμετέχουν καταξιωμένοι εμπειρογνώμονες από το χώρο της εκπαίδευσης καθώς και ακαδημαϊκοί από τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πατρών, Δυτικής Μακεδονίας και Ιωαννίνων και θα αναλυθούν φλέγοντα ζητήματα από το σύνολο του πεδίου της ελληνικής τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης.

Ο επίκουρος καθηγητής του Π.Θ. και συντονιστής σεμιναρίων ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για θέματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και δημοκρατικής ευθύνης, Κώστας Μάγος, χαρακτήρισε σημαντική την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών στα ζητήματα του ρατσισμού, των διακρίσεων και της ξενοφοβίας, τονίζοντας ότι έχει ως αποτέλεσμα να έχουν ελαττωθεί σημαντικά τα κρούσματα.

Ωστόσ εξήγσε πως «Παρόλα αυτά, ζώντας σε μια περίοδο κρίσης, είναι σίγουρο, ότι δεν εκλείπουν εντελώς τα φαινόμενα διακρίσεων, κυρίως μεταξύ των παιδιών, όπως και τα φαινόμενα του bulling, που είναι η τελευταία μορφή του ρατσισμού στα σχολεία» και πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις που εμφανίζονται στα σχολεία είναι κυρίως εκφοβισμού μεταξύ των και σε σπάνιες περιπτώσεις από την πλευρά των εκπαιδευτικών κάποιου είδους διακρίσεις που δεν ανήκουν στην κυρίαρχη ομάδα, κάτι που οφείλεται στο ότι οι συγκεκριμένοι μπορεί να μην έχουν ενημερωθεί και να μην έχουν ευαισθητοποιηθεί στο πώς αντιμετωπίζουν αυτά τα περιστατικά, όπως έναν Μουσουλμάνο μαθητή σε Ελληνικό σχολείο, όταν τα θρησκευτικά αποτελούν ένα μάθημα του αναλυτικού προγράμματος και αφορούν την κυρίαρχη ομάδα που είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Ο κ. Μάγος ανέφερε ότι σε μεγάλο αριθμό σχολείων γίνονται σημαντικές προσπάθειες από την πλευρά των εκπαιδευτικών να πραγματοποιήσουν διαπολιτισμικές δράσεις, τόσο στο σχολείο, όσο και στην κοινωνία και αυτό έχει αποτέλεσμα τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με κοινωνικούς φορείς, τοπικές οργανώσεις, ΜΚΟ, που προωθούν τα ζητήματα κατά του ρατσισμού και υπέρ της δημοκρατίας, κάτι που είναι πολύ υποστηρικτικό για τα παιδιά.

Οι εκπαιδευτικοί μάλιστα δεν ανέφεραν συγκεκριμένα περιστατικά στα σχολεία και διαπιστώθηκε ότι με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει σημαντική ευαισθητοποίηση, κάτι που έχει να κάνει με την επιμόρφωση, τα σεμινάρια, τα και με τα μαθήματα που γίνονται στο Πανεπιστήμιο.

Καταλήγοντας ο επίκουρος καθηγητής του Π.Θ. σημείωσε ότι από τη δεκαετία του ’90 που είχαμε πολύ σοβαρά περιστατικά διακρίσεων στα σχολεία, γιατί οι εκπαιδευτικοί δεν ήξεραν πώς να διαχειριστούν την πολιτισμική διαφορετικότητα των τάξεων, σήμερα πια υπάρχει μια μεγάλη διαδρομή κάτι που είναι πολύ θετικό.

bullying1 (2)

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση