Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Μαθητικό συλλαλλητήριο στο Σύνταγμα
Μαθητικό συλλαλλητήριο στο Σύνταγμα

Μαθητικό συλλαλλητήριο στο Σύνταγμα

Περισσότεροι πό 2000 μαθητές, γυμνασίου και λυκείου, από σχολεία της Αττικής συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο της Αθήνας και ολοκληρώθηκε μετά από μικρής έκτασης επεισόδια στο Σύνταγμα.

Για τα κύρια αιτήματα των μαθητών, που είναι η χρηματοδότηση της Παιδείας και η κάλυψη των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς, βιβλία και υποδομές, μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μαθητές που έλα μέρος στην κινητοποίηση. «Η πορεία αυτή είναι η αρχή για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και να γίνουμε περισσότεροι» είπε ο Κώστας, της Σιβατινιδείου, που μετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών, ενώ ο Διονύσης από το 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών σημείωσε ότι οι μαθητές στα εργαστήρια οχημάτων κάνουν μάθημα με μηχανές του ΄80 γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να αγοραστούν καινούριες. «Από το υπουργείο Παιδείας μας λένε ότι δεν έχουν λεφτά, όμως τα χρειαζόμαστε για την εκπαίδευσή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ζητάμε δημόσια Παιδεία» τόνισε η Σταυρούλα, μαθήτρια της Β' Λυκείου του 3ου Λυκείου Πειραιά, συμπληρώνοντας: «Οι μισθοί των γονιών μειώνονται συνεχώς και δεν φτάνουν για τα φροντιστήρια». Αναφερόμενη στις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα μουσικά σχολεία η Αλίκη, μαθήτρια της Γ' Λυκείου, έκανε λόγο για «ατελείωτες κενές ώρες για τους μαθητές».

Η ΟΛΜΕ είχε κηρύξει για σήμερα στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις δυο το μεσημέρι και καλούσε σε «μαζική συμμετοχή την εκπαιδευτική κοινότητα για την επιτυχία των συλλαλητηρίων των μαθητών». Σύμφωνα μάλιστα με την πρόεδρο της ΟΛΜΕ, Ελένη Ζωγραφάκη, στα Οκτωβρίου τα κενά σε εκπαιδευτικούς ήταν 1450 σε γυμνάσια και και αφορούν καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, 700 είναι τα κενά στα μουσικά σχολεία σε ωρομίσθιους καθηγητές μουσικών οργάνων και 800 τα κενά σε σχολεία ειδικής ς.

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκε, επίσης, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής. «Πιστεύουμε ότι η Παιδεία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των παιδιών αλλά άλλα συμφέροντα. Θα είμαστε δίπλα στα παιδιά για ό,τι χρειάζονται» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Φίλερης.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο μαθητικό συλλαλητήριο όταν η πορεία, που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι από το Προπύλαια, έφτασε στο Σύνταγμα. Περίπου 20 νεαρά άτομα, με και μαύρα ρούχα, πέταξαν πέτρες στο υποκατάστημα της Cosmote στη συμβολή των οδών Φιλελλήλων και Μητροπόλεως καθώς και σε υποκατάστημα της Alpha Bank στην οδό Όθωνος, προκαλώντας υλικές φθορές.

Καταστροφές προκάλεσαν επίσης, σε φωτεινό σηματοδότη, σε στάση λεωφορείων καθώς και σε μάρμαρα στον προαύλιο χώρο της Βουλής, όπου επιτέθηκαν εξάλλου με πέτρες και νεράντζια σε διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν κοντά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Οι μαθητές αποδοκίμαζαν τους νεαρούς και σχημάτισαν αλυσίδα προκειμένου να μην τους επιτρέψουν να παρεισφρήσουν στον κύριο όγκο της πορείας η οποία διαλύθηκε στην Αμαλίας.

Καθ όλη τη διάρκεια της πορείας η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική, και τα επεισόδια δεν είχαν μεγάλη διάρκεια.

Νέο ραντεβού έδωσαν οι μαθητές για τις 12 Νοεμβρίου, οπότε θα λάβουν μέρος στην κινητοποιήσεις των εργαζομένων καθώς ΓΣΕΕ και έχουν κηρύξει πανελλαδική απεργία.

Στην Αθήνα, την Πέμπτη 4/11 σύλλογοι φοιτητών και σπουδαστών έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση