Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΑΙΔΕΙΑ / Kυκλοφόρησε το βιβλίο “Ελληνική ετυμολογία”
Kυκλοφόρησε το βιβλίο “Ελληνική ετυμολογία”

Kυκλοφόρησε το βιβλίο “Ελληνική ετυμολογία”

Μόλις κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών το βιβλίο Ελληνική ετυμολογία / Greek etymology (επιμελητές: Χρ. Τζιτζιλής & Γ. Παπαναστασίου).

Ο δίγλωσσος αυτός τόμος περιλαμβάνει 23 εργασίες, οι οποίες (α) εξετάζουν θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που αναφέρονται στην ετυμολογία της ελληνικής γλώσσας όλων των περιόδων της και των μορφών της, διαλεκτικών και μη, (β) μελετούν παρόμοια ζητήματα που αφορούν τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, με έμφαση στην ετυμολογική διερεύνηση των ελληνικών στοιχείων στις άλλες βαλκανικές (και όχι μόνο) γλώσσες  και (γ) παρουσιάζουν συγκεκριμένες ετυμολογικές προτάσεις για λέξεις της αρχαίας, της μεσαιωνικής και της νέας ελληνικής.

Οι περισσότερες από τις εργασίες αυτές παρουσιάστηκαν στο “1ο Διεθνές Συνέδριο για την Ετυμολογία της Ελληνικής Γλώσσας (Αρχαίας, Μεσαιωνικής και Νέας)” (5-6 Νοεμβρίου 2015, Θεσσαλονίκη).

Με τον τόμο αυτό εγκαινιάζεται μια νέα σειρά βιβλίων του Ινστιτούτου που έχει τον γενικό τίτλο “Ελληνική γλώσσα: συγχρονία και διαχρονία” και καλύπτει τρεις θεματικές: (α) την ετυμολογία της ελληνικής, (β) τις γλωσσικές επαφές  και (γ) την κοινή και τα προβλήματά της.

Περισσότερα…

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής ο Αθανάσιος Ζλατούδης - https://t.co/Acmhjg2jgQ -

  • Κορωνοϊός: 152 νέα κρούσματα - https://t.co/XQ2yneoi0Z -

  • Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας για τον COVID-19 - https://t.co/c9tPj5slXb -

"Αλιεύοντας" την είδηση