Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » “Κόκκινη κάρτα” στην αντιδήμαρχο Παιδείας από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης
“Κόκκινη κάρτα” στην αντιδήμαρχο  Παιδείας από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης

“Κόκκινη κάρτα” στην αντιδήμαρχο Παιδείας από την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης

Κατά της αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού Γεωργίας Μποντού – Τοκαλή στρέφεται η περιφερειακή διευθύντρια ς και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου, αναφορικά με τις ενέργειές της για την ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου.

Όπως αναφέρει η κα Αναστασοπούλο0υ σε επιστολή της το Υπουργείο έχει δικές του υπηρεσίες και δεν τίθεται θέμα εκχώρησης αρμοδιοτήτων στο Δήμο Βόλου και η αντιδήμαρχος ς και πολιτισμού, επίσης δεν δύναται να φέρει την ιδιότητα διοικητικού οργάνου ενταγμένου στο Υπουργείο Παιδείας και μάλιστα ιεραρχικά ανώτερου, προκειμένου να νομιμοποιείται να αιτείται και πολύ δε περισσότερο, να δίνει εντολές στις Διευθύνσεις ς και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες,

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου με ημερομηνία 24-06-2016 και με τίτλο «Αναζητούνται εκπαιδευτικοί για το Καλλιτεχνικό Σχολείο Βόλου», δημοσίευμα, που πέραν των υπολοίπων, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον εκπαιδευτικό κόσμο», σημειώνει η κα Αναστασοπούλου.

Προκειμένου λοιπόν να άρει τις ανησυχίες που ευλόγως έχουν προκληθεί καθώς και να αποκαταστήσει την αλήθεια η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το μεγάλο θύμα, τονίζει ότι είναι υποχρεωμένη να προβεί στις παρακάτω διευκρινίσεις:

Αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα: «…Το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από την αντιδήμαρχο ς και πολιτισμού Βόλου, Γεωργία Τοκαλή-Μποντού, λίστα εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα που απαιτούνται για την έναρξη του σχολείου αλλά και πόσες και ποιες θέσεις μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον εκπαιδευτικό δυναμικό στη Μαγνησία. Με έγγραφό της η κ. Τοκαλή-Μποντού, απευθύνθηκε στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν ωράριο διδασκαλίας στο Καλλιτεχνικό Σχολείο και αναμένει απάντηση….».

Εν προκειμένω είναι αυτονόητο ότι το Υπουργείο έχει δικές του υπηρεσίες, συνεπώς δεν τίθεται θέμα εκχώρησης αρμοδιοτήτων στο Δήμο Βόλου. Με άλλες λέξεις, αφενός αρμοδιότητες αφορώσες αποκλειστικά στο Υπουργείο Παιδείας, το τελευταίο δεν δύναται να τις παραχωρήσει, αφετέρου η αντιδήμαρχος παιδείας και πολιτισμού, επίσης δεν δύναται να φέρει την ιδιότητα διοικητικού οργάνου ενταγμένου στο Υπουργείο Παιδείας και μάλιστα ιεραρχικά ανώτερου, προκειμένου να νομιμοποιείται να αιτείται και πολύ δε περισσότερο, να δίνει εντολές στις Δ/σεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες,
Ενόψει των παραπάνω, παρόμοιες ενέργειες που παραβιάζουν τα ως άνω διαλαμβανόμενα, δεν φέρουν τον χαρακτήρα διοικητικών πράξεων και είναι ανύπαρκτες ή ανυπόστατες από την άποψη του διοικητικού δικαίου.

«Συνοψίζοντας, θα πρέπει να τονίσω ότι τα σχολεία ιδρύονται μετά από συγκεκριμένες διαδικασίες του Υπουργείου Παιδείας και όχι με δελτία τύπου, πολύ δε περισσότερο, από παντελώς αναρμόδια όργανα τα οποία δεν εντάσσονται στον Οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας.

Τέλος, επιδιώκουμε πάντοτε την ευδόκιμη με τους φορείς της Τοπικής Αυτος στο πλαίσιο ωστόσο της αναγνώρισης των διακριτών μας ρόλων αλλά και της διαφορετικής αποστολής του καθενός μας όπως επιτάσσει η αρχή της συνταγματικής νομιμότητας», καταλήγει η απάντηση της περιφερειακής διευθύντριας Εκπαίδευσης.

H EΛΜΕ Μαγνησίας

Με βάση την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας δεν υπάρχει καμία μεταβολή (συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδρύσεις) στις σχολικές
μονάδες του . Μαγνησίας για το σχολικό έτος 2016-. Παρόλα αυτά σε δημοσίευμα διαβάσαμε ότι η Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου ζήτησε από τα Δημοτικά Σχολεία δηλώσεις εγγραφής γονέων για το «Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο» και «λίστες εκπαιδευτικών» από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβρη του 2016.

Αλήθεια τι απαντούν σε αυτές τις ενέργειες της Αντιδημαρχίας, που είναι έξω και πέρα από τις αρμοδιότητές της, οι φορείς της ς και ειδικότερα ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Περιφερειακή Διευθύντρια; Ισχύουν τα παραπάνω;

Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει την ευθύνη για την εκπαιδευτική πολιτική και δεν εκχωρείται δικαίωμα άσκησης αυτής της πολιτικής σε κανέναν Αντιδήμαρχο κ.λπ. Χρειάζεται λοιπόν μεγαλύτερη σοβαρότητα. Χρειάζεται ο κάθε φορέας να αντιμετωπίζει τα ζητήματα της ς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, χωρίς να εμπλέκεται σε ολισθηρές διαδικασίες, υποκαθιστώντας το Υπουργείο Παιδείας και τις υπηρεσίες του.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση