Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Κέντρο για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά
Κέντρο για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά

Κέντρο για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά

Δε βρίσκομαι σε μια συνηθισμένη σχολική αίθουσα. Οι ές Δημοτικού φορούν λευκές ποδιές και κινούνται γύρω από πάγκους εργαστηρίου.  Έχοντας στα προηγούμενα μαθήματα διδαχθεί τις βασικές αρχές της Μηχανικής, σήμερα πρέπει να κατασκευάσουν με λεπτά ξύλινα πηχάκια μια γέφυρα η οποία θα αντέχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βάρος.

Κάνουν μαθηματικούς υπολογισμούς στα τετράδια τους, συζητώντας για τη στατική επάρκεια της κατασκευής τους. «Το προηγούμενο ρεκόρ αντοχής μιας τέτοιας ξύλινης γέφυρας ήταν 18 κιλά. Είμαι σίγουρος ότι θα προκύψουν πολλά ακόμα· κάθε φορά εκπλήσσομαι με αυτά τα παιδιά», λέει εμφανώς ικανοποιημένος ο δάσκαλος της Μηχανικής, Αντώνης Χρυσός.

Οι καλοκαιρινές μέρες στο Κέντρο για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη (Center for Talented Youth – CTY Greece) κυλούν και φέτος σαν νεράκι.

Για δεύτερη χρονιά, 185 παιδιά από κάθε γωνιά της Ελλάδας παρακολουθούν το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας τριών εβδομάδων, το οποίο υποστηρίζεται επιστημονικά από το διεθνούς φήμης αμερικανικό Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, γίνεται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού .

Ο διευθυντής του CTY Greece, Αντώνης Αποστόλου, αναλαμβάνει να με ξεναγήσει στην αχανή καταπράσινη έκταση του Κολλεγίου Ανατόλια, στα Πυλαίας-Πανοράματος.

«Ο αριθμός των παιδιών είναι φέτος διπλάσιος από την περσινή, παρθενική χρονιά. Επελέγησαν μεταξύ 3.000 ών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου κατόπιν εξετάσεων -όχι γνώσεων, αλλά ακαδημαϊκών δεξιοτήτων- που πραγματοποιήθηκαν σε 14 πόλεις ανά την Ελλάδα», μου εξηγεί.

Οι 135 μαθητές Γυμνασίου μέχρι και Α΄ Λυκείου παρακολουθούν το θερινό πρόγραμμα, φιλοξενούμενοι στο Οικοτροφείο του Ανατόλια. Για τα υπόλοιπα 50 παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού προβλέπονται μόνο πρωινά μαθήματα. Περισσότεροι από τους μισούς μαθητές έλαβαν με βάση το οικογενειακό εισόδημα. Μεταξύ των χορηγών είναι οι εταιρείες και Lidl Hellas, ενώ υποστηρικτές είναι το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ιδρυμα Hellenic Hope.

Τι διδάσκονται λοιπόν τα χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά; Μπορούν να επιλέξουν ένα από τα μαθήματα που ετοίμασαν ειδικά γι' αυτό το πρόγραμμα καθηγητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και του CTY Greece: Κρυπτολογία, Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, Πιθανότητες και Θεωρία Παιγνίων, Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς, Χημεία και Κοινωνία, Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Γενετική, Εισαγωγή στη και Αρχές Μακρος!

Για τους μαθητές του Δημοτικού το «μενού» περιελάμβανε: Επιστήμη και Μηχανική, Το Μυστήριο της Αντίληψης: Αισθήσεις και Ερεθίσματα, Η Μαγεία της Μαθηματικής Σκέψης και Στο Εργαστήρι του Συγγραφέα.

Στο διάλειμμα συζητάμε με τους μαθητές. Είναι ενθουσιασμένοι γιατί σήμερα διδάχτηκαν Κρυπτολογία χρησιμοποιώντας ως κώδικα τις βάσεις του DNA που έμαθαν στη Γενετική. Λίγο αργότερα, παίρνουμε μια μικρή γεύση από το μάθημα της Χημείας. «Τ αναλύουμε τη θεωρία. Στο τέλος της εβδομάδας θα παραγάγουμε βιο», μου λένε η καθηγήτρια, Ελσα Εξηνταβελόνη, και οι δύο βοηθοί της. Στη γειτονική αίθουσα, της Μηχανικής, τα παιδιά σχεδιάζουν ένα αμφίβιο όχημα.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση