Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Καταργείται το όριο φοίτησης σε πανεπιστήμια,ΤΕΙ
Καταργείται το όριο φοίτησης σε πανεπιστήμια,ΤΕΙ

Καταργείται το όριο φοίτησης σε πανεπιστήμια,ΤΕΙ

Η κυβερνώσα δικομματική πλειοψηφία, με την κατά περίπτωση στήριξη ή και ανοχή του ΚΚΕ και της Ενωσης Κεντρώων, πέτυχε χθες την υπερψήφιση νομοθετήματος για την εκπαίδευση, μέσω του οποίου –όπως έχει καταγγελθεί– προκαλούνται πλήγματα στον χώρο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, ενώ επανέρχεται και το φαινόμενο των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών.

Οι επιλογές της κυβέρνησης, όπως παρουσιάστηκαν και εισηγήθηκαν διά του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη, συνάντησαν έντονες αντιδράσεις και την κριτική άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη να καθιστά σαφές πως ως επόμενη κυβέρνηση θα καταργήσει τις επίμαχες διατάξεις του ψηφισθέντος χθες το βράδυ νομοσχεδίου.

«Το ξαναλέω, για να το εμπεδώσετε: Η , όταν γίνει κυβέρνηση, θα επαναφέρει τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης από τα οποία την αποστερείτε σήμερα, δηλαδή τη δυνατότητα επιλογής και διαχείρισης ιδιωτικών εκπαιδευτικών και τη δυνατότητα εκπόνησης πρόσθετων δραστηριοτήτων, καθώς επίσης θα επαναφέρει και την απαγόρευση των αιώνιων φοιτητών, μια πρόβλεψη που πέρασε κρυφίως με μια τροπολογία νύχτα, η οποία προβλέπει ξαφνικά εκ νέου την επαναφορά των αιώνιων φοιτητών, διότι καταργεί διάταξη που αναφέρει μέχρι πότε διατηρείται η φοιτητική ιδιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

Σημεία αιχμής

Οι διατάξεις που αναδείχθηκαν ως σημεία αιχμής για την κριτική που ασκήθηκε από μεγάλο τμήμα της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων, αφορούν: Α) Τη στέρηση, ουσιαστικά, με το επιχείρημα της αποτροπής «μη αιτιολογημένων απολύσεων», της δυνατότητας των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς, με τους τελευταίους να καλύπτονται πλέον από που ισοδυναμεί –σύμφωνα με σχετική περιγραφή– με μονιμοποίηση. Β) Την απαγόρευση ενισχυτικών, φροντιστηριακού τύπου, εργασιών στα ιδιωτικά σχολεία. Γ) Την κατάργηση διάταξης που προέβλεπε πως διαγράφονται φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν εγγραφεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα.

Ως προς το τελευταίο έγινε πολλή συζήτηση, με τον υπουργό Παιδείας, ειδικά έπειτα από αιχμηρή παρέμβαση του εκ των αντιπροέδρων της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη, να προβαίνει σε αμφιλεγόμενη –όπως χαρακτηρίστηκε– διευκρίνιση: «Το θέμα της ρύθμισης για τους φοιτητές οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να επανεγγραφούν αφορά ενεργούς φοιτητές. Είναι οι φοιτητές οι οποίοι για δύο συνεχή εξάμηνα για οποιονδήποτε λόγο δεν πήγαν να εγγραφούν –επαναλαμβάνω ότι είναι ενεργοί, δεν έχουν διαγραφεί– και τους δίνεται η δυνατότητα να εγγραφούν στο εξάμηνό τους. Το λέω για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ν. Φίλης. Επί του θέματος, πάντως, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης σε παρέμβασή του εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του με την κυβερνητική πρόταση: «Σωστό που δίνεται το δικαίωμα στους αιώνιους φοιτητές. Εμείς θα το ψηφίσουμε», είπε.

Αναφορικά με το ζήτημα των εργασιακών ζητημάτων των εκπαιδευτικών στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης –τις σχετικές διατάξεις υπερψήφισε το Κομμουνιστικό Κόμμα–, η κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση από πολλούς, εμπεριέχεται στην τοποθέτηση του κ. Μ. Βορίδη, καθώς ο βουλευτής της Ν.Δ. σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως με τις συγκεκριμένες διατάξεις καταδεικνύεται πως η κυβέρνηση «εχθρεύεται την ελευθερία της επιλογής». Εν προκειμένω, την ελευθερία των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να επιλέγουν και τους εκπαιδευτικούς και το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Υπό το ίδιο πρίσμα, η του υπουργείου Παιδείας κατηγορήθηκε για ιδεοληψία, εμμονές και επιλογές, οι οποίες, αντί να αναβαθμίσουν τη δημόσια εκπαίδευση, υποβαθμίζουν την ιδιωτική.

Στον αντίποδα, οι της πλειοψηφίας μίλησαν για ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος, υποστήριξη του δικαιώματος για εκπαίδευση σε όλους, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Θηβαίο να αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Από τη διήμερη συζήτηση φάνηκαν οι πολιτικές και ιδεολογικές αντιθέσεις που υπάρχουν όσον αφορά τα θέματα της εκπαίδευσης». Ορισμένες φορές, μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη επέλεξαν να ανεβάσουν τους τόνους επιχειρώντας να παρομοιάσουν την κριτική, από πλευράς της Ν.Δ., με τη στάση που έχουν τηρήσει οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Σχετική αναφορά έκανε ο κ. Ν. Φίλης, ενώ και ο Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος μίλησε κάποια στιγμή για «παρά φύσιν γάμο ακροδεξιών και νεοφιλελεύθερων».

Στο πλαίσιο της διήμερης διαδικασίας συζητήθηκαν και άλλες διατάξεις, μεταξύ των οποίων εκείνη μέσω της οποίας «αποκλείεται η (καθηγητών) προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης», καθώς και εκείνες μέσω των οποίων ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία των φροντιστηρίων και υπό ποιες προϋποθέσεις, σε περιόδους πέραν εκείνων που ταυτίζονται με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κ. Φίλης, με αφορμή σχετικές παρατηρήσεις αρκετών βουλευτών, κυρίως από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι πράγματι το υπουργείο Παιδείας έχει αρχίσει να μελετά και ως προς τον τρόπο εισαγωγής στα .

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση