Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Κατάργηση αγγλόφωνων τμημάτων
Κατάργηση αγγλόφωνων τμημάτων

Κατάργηση αγγλόφωνων τμημάτων

«Όχι» στην προσέλκυση ξένων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια λέει το υπουργείο Παιδείας. Με σπουδή, τρεις μήνες μετά την ανάληψη του υπουργικού θώκου, ο Αριστείδης Μπαλτάς καταργεί τα τρία πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά τμήματα, παρότι πανεπιστήμια από χώρες όπως η Κίνα και η σία είχαν δείξει ιδιαίτερα θετική στάση στην που τους απηύθυναν τα ελληνικά ΑΕΙ.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ανάστατη, καθώς υπάρχουν ευρύτεροι φόβοι για τις προθέσεις του κ. Μπαλτά ως προς τα τμήματα με δίδακτρα, όπως το Διεθνές Πανεπιστήμιο ς ήδη με μεγάλο κύρος στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το θέμα της κατάργησης των τριών τμημάτων θα τεθεί στην αυριανή σύνοδο πρυτάνεων στην οποία έχει προσκληθεί ο κ. Μπαλτάς, την ίδια στιγμή που τα ΑΕΙ στενάζουν για το τελευταίο ευρώ…

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας καταργεί τα δύο προπτυχιακά τμήματα Διοίκησης Τουρισμού στη Ρόδο και στην , καθώς και το προπτυχιακό στις κλασικές σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Τα τμήματα ήταν τα πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά στη χώρα και είχαν ιδρυθεί με νόμο του 2014, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου. Μάλιστα, στο Δημοκρίτειο το τμήμα είναι ήδη έτοιμο για να ξεκινήσει από το 2015-2016.

Ενδεικτικά, όπως ενημέρωσε χθες την «Κ» ο πρύτανης του Δημοκριτείου, Αθανάσιος Καραμπίνης, έχουν σταλεί ενημερωτικές επιστολές σε αρμόδιες και πανεπιστήμια εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ελβετία, η σία, η Κίνα, η Αυστραλία, ο Καναδάς και χώρες της Μέσης Ανατολής και το Δημοκρίτειο έχει λάβει θετικές απαντήσεις.

Σύμφωνα με το ΑΕΙ, το τμήμα έχει στόχο να απευθυνθεί σε φοιτητές από την ελληνική ομογένεια που έχουν την ελληνική ως γλώσσα πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον επιθυμεί να γνωρίσει ιδιαίτερες όψεις και εκφάνσεις του ελληνικού πολιτισμού ή να μάθει την ελληνική γλώσσα και ενδεχομένως να τα αξιοποιήσει στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Το σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα νέας και αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας, διδακτικής, ς, Ιστορίας και δίνει έμφαση σε πτυχές του ελληνικού πολιτισμού που έχουν αξιολογηθεί ως «επιτεύγματα» στον σύγχρονο κόσμο, αλλά και άλλα, λιγότερο γνωστά, όμως εξίσου σημαντικά, όπως η σύγχρονη και τέχνη.

Χθες, για το θέμα ο κ. Καραμπίνης έστειλε επιστολή στον κ. Μπαλτά, στην οποία τονίζεται ότι το τμήμα θα είναι 100% αυτοχρηματοδοτούμενο, καθώς θα υπάρχουν δίδακτρα 3.000 ευρώ ετησίως για τους φοιτητές εκτός Ε.Ε. «Οχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά θα συνεισφέρει σε αυτόν, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν άνεργοι νέοι επιστήμονες».

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση