Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΠΑΙΔΕΙΑ / Υπόδειγμα το «Καρτάλειο» στα χρόνια του μεσοπολέμου
Υπόδειγμα το «Καρτάλειο» στα χρόνια του μεσοπολέμου

Υπόδειγμα το «Καρτάλειο» στα χρόνια του μεσοπολέμου

Πρωτοποριακό σχολείο στη διάρκεια του μεσοπολέμου ήταν η Εμπορική Σχολή, στο Καρτάλειο Διδακτήριο και πρόσφερε τα εφόδια στους μαθητές του για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της εποχής.

Αυτόν τον χαρακτηρισμό έδωσε ο 90χρονος σήμερα Γιώργος Μπάρδης, τότε της Σχολής, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Διδακτηρίου, που οργάνωσε το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου.

Ο κ. Μπάρδης, που εισήλθε στην Εμπορική Σχολή το 1939 και αποφοίτησε το 1945, ανέφερε ότι τα χρόνια ήταν τρομερά δύσκολα στην περίοδο της Κατοχής και αναπόλησε το διδακτήριο που λειτουργούσε στην οδό Πολυμέρη, ως ένα σύγχρονο κτίριο, που διέθετε καλοριφέρ, την εποχή εκείνη και στα υπόγεια υπήρχαν λουτρά για να παίρνουν το μπάνιο τους οι μαθητές, μία ευκολία που δεν διέθεταν στα σπίτια τους.

Ο ίδιος είπε ότι η Εμπορική ήταν μια πρακτική σχολή που έδινε στους μαθητές τα εφόδια για να κατορθώσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες εκείνης της εποχής. «Ο γνώριζε μια οικονομική ανάπτυξη και άνθιση και είχε ανάγκη από ανθρώπους του εμπορίου. Διότι τα εμπορεύματα εκείνη την εποχή διακινούνταν μέσω σιδηροδρόμου, φορτώνονταν από το Βόλο και κατέληγαν στην Καλαμπάκα. Αντιλαμβάνεστε ότι έπρεπε να υπάρχουν άνθρωποι που να γνωρίζουν τα της διακίνησης, τη λογιστική, την εμποριολογία. Εμείς διδασκόμασταν πράγματα που δεν διδάσκονταν στα Γυμνάσια Αρένων και Θηλέων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο παλιός θυμάται ότι ήταν το μόνο σχολείο αρένων και θηλέων, αλλά και τους καθηγητές, που ήταν ο Νίκος Καλφόπουλος διευθυντής, ο Νίκος Σαμαράς υποδιευθυντής, ο Νίκος Οικονόμου, ο Παντελής Πανεπιστημίου, φιλόλογος, ο Καραχάλιος επίσης, ο φυσικός Μιχάλης Τσίλαγας που παρότι ήταν κουτσός κατάφερε να ανεβεί όλα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας και να καταλήξει στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Είχαμε γυμναστή κάποιο Τζανή, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια του πολέμου, ο κ. Μπάρδης θυμάται ότι συχνά διακόπτονταν τα μαθήματα από τους συναγερμούς και οι μαθητές κατέβαιναν στο υπόγειο όπου έμενε ο κωδωνοκρούστης, ο Νικόλας, επιστάτης που χτυπούσε το κουδούνι. «Η τρομερότερη εμπειρία μας ήταν όταν ο διευθυντής μας ο Ν. Καλφόπουλος μπήκε στην αίθουσα και μας ανακοίνωσε με θλίψη ότι εκτέλεσαν τον πατέρα του καθηγητή μας Παντελή Πανεπιστημίου. Είναι αλήθεια ότι μουδιάσαμε. Τρομερή εμπειρία και η εκτέλεση του Κώστα Μαμουρίδη συμμαθητή μας στο Καζανάκι. Το θυμάμαι και συγκινούμαι αν και έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια», ανέφερε.
Οι απόφοιτοι του σχολείου «καπαρώνονταν» ακόμη από την Πέμπτη τάξη και ο κ. Μπάρδης δούλεψε σε εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής και μετά σε βιοτεχνία ελαιών και στη συνέχεια σταδιοδρόμησε ως ποτοποιός.

Ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου Νίκος Κατσαβριάς δήλωσε χαρούμενος για την προσέλευση παλιών μαθητών και πρόσθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον να καταγραφεί η ιστορία, κάτι που μας ενδιαφέρει κι εμάς. «Ευχόμαστε η πόλη να έχει τέτοιους πολίτες που δωρίζουν από την περιουσία τους για να δημιουργηθούν δημόσια ιδρύματα, διότι ο Ιωάννης Καρτάλης, εκτός από το Καρτάλειο, έκανε δωρεά το οικόπεδο του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου», ανέφερε ο διευθυντής, που ευχήθηκε οι μαθητές να γίνουν επιχειρηματίες και νοικοκύρηδες και, μεθαύριο – γιατί όχι – ευεργέτες.

Η κεντρική ιδέα του 1ου ΕΠΑΛ είναι η και στο σχολείο φοιτούν φέτος 230 μαθητές, ανέφερε ο κ. Κατσαβριάς, που τόνισε ότι στην εκδήλωση βρέθηκαν μαθητές και του 1ου ΕΠΑΛ, παλιοί μαθητές, παλιοί πρόεδροι Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και φίλοι.

Σύμφωνα με τον διευθυντή, απόφοιτοι της Εμπορικής Σχολής τελείωσαν τα οικονομικά και πήραν διδακτορικό, έγιναν πιλότοι στην Αεροπορία και δραστηριοποιήθηκαν στον επιχειρηματικό τομέα.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, δήλωσε ότι η ημέρα είναι περισσότερο ευθύνης παρά χαράς και έπαρσης. «Ευθύνης για τους μαθητές ώστε να είναι συνεχιστές του έργου των προκατόχων τους, του 1ου ΤΕΕ, του 1ου ΤΕΛ και τώρα του 1ου ΕΠΑΛ», ανέφερε.

Ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα δοθεί λύση στο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο.

Να σημειωθεί ότι η Εμπορική Σχολή ιδρύθηκε το 1900 και μέχρι το 1961 παρέμεινε ως έχει στεγαζόμενη από το 1916 στο Καρτάλειο.

Στη συνέχεια έγινε Οικονομικό Γυμνάσιο, ακολούθως ξανά Εμπορική Σχολή, παράλληλα έγινε το Βόλου, στη συνέχεια έγινε ξανά Οικονομικό Γυμνάσιο, για να πάρει τη σημερινή του μορφή ως 1ο ΕΠΑΛ στη συνέχεια.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εμβολιασμός: Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για την 3η δόση στους 3 μήνες #εμβολιασμόςCovid - https://t.co/NPSQgZQWDC -

  • #φωτιά σε βανάκι στους Αγ. Θεοδώρους Αλμυρού #φωτιά - https://t.co/amsEm2bbVU -

  • Στο πλευρό των ΑΜΕΑ η Περιφέρεια Θεσσαλίας #ΑμέΑ - https://t.co/iQ224x2qxu -

"Αλιεύοντας" την είδηση