Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΠΑΙΔΕΙΑ / Εισακτέος σε ΤΕΙ με βαθμολογία… 1,5
Εισακτέος σε ΤΕΙ με βαθμολογία… 1,5

Εισακτέος σε ΤΕΙ με βαθμολογία… 1,5

Πόσο η πολιτεία και η κοινωνία είναι ικανοποιημένες όταν οι εισάγονται στην τριτοβάθμια με βαθμούς λίγο πάνω από τον απόλυτο… πάτο; Με 1,5 στα ΤΕΙ και 5 στα πανεπιστήμια.

Εκεί στάθηκε το βαθμολογικό κατώφλι εισαγωγής φέτος, για πρώτη φορά την τελευταία εικοσαετία. Την ίδια στιγμή, τα Παιδαγωγικά Τμήματα δέχονται υποψηφίους με μέσο όρο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10.

Ειδικότερα, οι φετινές βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια , οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας κατέδειξαν ότι ούτε το νέο σύστημα (των 4 υποχρεωτικών μαθημάτων) μπόρεσε να βγάλει από τον βάλτο το . Ενα στα τέσσερα από τα συνολικά 465 τμήματα –117, εκ των οποίων τα 20 σε πανεπιστήμια και τα 97 σε ΤΕΙ– θα δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Αρνητικό ρεκόρ κατέγραψαν μεταξύ των ΤΕΙ το τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού Κοζάνης, όπου η βάση στάθηκε στα 1.560 μόρια και μεταξύ των πανεπιστημιακών τμημάτων το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας ΕΚΠΑ με βάση 5.200 μόρια και το τμήμα Γεωγραφίας Παν. Αιγαίου με 5.941 μόρια. «Το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και στηρίζεται, δυστυχώς, σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία που είναι η υποβάθμιση του σχολείου και η ενίσχυση της παράλληλης εκπαίδευσης, πράγμα που σημαίνει μία περαιτέρω οικονομική αιμορραγία της οικογένειας», τόνισε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, προσθέτοντας ότι «εργαζόμαστε, μέσω και του εθνικού διαλόγου, για να υπάρξει χωρίς βιασύνη αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές, ένα νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που προϋποθέτει μια αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο μεγαλύτερων τάξεων».

Συνολικά, εισήχθησαν 72.973 από τους 105.548 υποψηφίους –εκτός της τριτοβάθμιας έμειναν φέτος 32.575– με το ποσοστό επιτυχίας στην πολυπληθέστερη κατηγορία των υποψηφίων Γενικού Λυκείου να φθάνει στο 77,93%. Εισήχθησαν 58.010 από τους 74.434. Από τα στοιχεία προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Η Ιατρική Αθηνών βρέθηκε πάνω από το όριο των 19.000 μορίων –στα 19.063– ωστόσο για πρώτη φορά μειώθηκε τόσο πολύ, στα 415 μόρια – η ψαλίδα μεταξύ της πιο υψηλόβαθμης Ιατρικής Αθηνών και της πιο χαμηλόβαθμης, της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης (18.648 μόρια). Αυτό αποδίδεται στην υπερσυγκέντρωση αριστούχων μόνο στο 3ο πεδίο, χωρίς δυνατότητα διεκδίκησης μιας θέσης στις πολυτεχνικές σχολές. Ενδεικτικά, άνοδο έως και 700 μόρια παρουσίασαν οι Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, με υποψήφιοι με υψηλή βαθμολογία να μην εισαχθούν στη σχολή της πρώτης τους επιλογής. Μάλιστα, υποψήφιος με 18.000 μόρια που δήλωσε μόνο Ιατρικές Σχολές δεν πέρασε σε καμία από αυτές, με να μείνει εκτός ΑΕΙ, επειδή είχε δηλώσει πολύ λίγες σχολές.

• Από τους 87.502 υποψηφίους που εξετάσθηκαν με το νέο σύστημα των τεσσάρων μαθημάτων για τις σχολές ενός επιστημονικού πεδίου, μόνο οι 35.653 επέλεξαν να εξετασθούν και σε πέμπτο μάθημα που τους έδινε τη δυνατότητα να διεκδικήσουν θέση και σε δεύτερο πεδίο.

• Εκτοξεύθηκαν οι σχολές με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση όπως οι Στρατιωτικές και οι Αστυνομικές Σχολές, καθώς και η νέα Σχολή Ανθυποπυραγών. Επίσης, οι βάσεις ανέβηκαν κατακόρυφα στα τμήματα τουριστικών επαγγελμάτων.

• Ανοδικά κινήθηκαν και οι πολυτεχνικές σχολές, ωστόσο τα άλλοτε περιζήτητα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών δείχνουν να παραμένουν υπό την πίεση της κρίσης στον κατασκευαστικό κλάδο. Πτωτικά κινήθηκαν οι ανθρωπιστικές και οι οικονομικές σχολές.

• Οι βάσεις υπέστησαν καθίζηση στα παιδαγωγικά τμήματα (3.249 μόρια στο τμήμα της Θράκης), όπου υποψήφιοι εισάγονται με βαθμολογία 9.887 μόρια (στο τμήμα της Ρόδου).

• Οι βάσεις σε 144 τμήματα έχουν διαφορά έως 1.000 μόρια σε σχέση με πέρυσι, σε 42 τμήματα η διαφορά ήταν 100 μόρια, ενώ η μέγιστη πτώση ήταν 5.933 μόρια.

• Από το σύνολο των 58.455 επιτυχόντων Γενικού Λυκείου που διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα, μόλις οι 10.264 εισήχθησαν στη σχολή της πρώτης επιλογής τους. Οι 30.929 ήταν κορίτσια και οι 27.526 αγόρια. Εμειναν 621 κενές θέσεις.

• Ο πρώτος των πρώτων εισήχθη με 19.773 μόρια στην Ιατρική Πατρών.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η ΠΠΜ απαιτεί μετρήσεις για #διοξίνες στο Βόλο και παύση της καύσης σκουπιδιών #διοξίνες - https://t.co/tt396b1rMI -

  • Στην εκδήλωση της Πανθεσσαλικής Στέγης για τον Παπαδιαμάντη η αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ - https://t.co/ZZTHlCiVge… -

  • Όμιλος δημοσιογραφίας στο πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου #όμιλοςδημοσιογραφίας #πρότυποΓυμνάσιοΒόλου - https://t.co/2Sv5uZg1iA -

"Αλιεύοντας" την είδηση