Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΑΙΔΕΙΑ / Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα νέα ωρολόγια σχολικά προγράμματα και την περιβαλλοντική εκπαίδευση
Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα νέα ωρολόγια σχολικά προγράμματα και την περιβαλλοντική εκπαίδευση

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα νέα ωρολόγια σχολικά προγράμματα και την περιβαλλοντική εκπαίδευση

Οι Πράσινοι και οι κοινοβουλευτικοί τους εκπρόσωποι έχουν θέσει πολύ ψηλά στην ατζέντα τους τα θέματα Παιδείας με σκοπό τη διαμόρφωση του νέου τύπου ανθρώπου και ενός διαφορετικού παραγωγικού/καταναλωτικού μοντέλου.

Μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους στη Βουλή ως μέλη της Κ.Ο. καταθέτουν τις προτάσεις τους με σκοπό την έξοδο της χώρας μας από την πολύπλευρη και την εξεύρεση λύσεων για την της ανεργίας, κυρίως των νέων, αλλά και την της αειφορίας και των οικολογικών αξιών στην εκπαίδευση.

Ωστόσο, στα νέα , με αφορμή την εύλογη ανάγκη εξορθολογισμού του συστήματος, την έλλειψη πόρων, αλλά και την απαξίωση μαθημάτων από τους μαθητές, σημαντικές θεματικές ενότητες συρρικνώθηκαν ή μετατράπηκαν σε μαθήματα επιλογής ή αφαιρέθηκαν από τα εβδομαδιαία προγράμματα, ενώ αντιθέτως θα έπρεπε να αναβαθμιστούν και να αναζητηθεί αποτελεσματικότερη μεθοδολογία διδασκαλίας.

Ο λόγος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, μία επιτυχημένη και πρωτοποριακή εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και τα μαθήματα της αειφόρου ανάπτυξης, που αποτελούν γνωστικό αντικείμενο όλων των σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η βούληση του Υπουργείου Παιδείας για την απαραίτητη διάχυση της περιβαλλοντικής προβληματικής στην διδακτέα ύλη δεν καταργεί την ανάγκη ύπαρξης διακριτού γνωστικού αντικειμένου εντός του ωρολογίου προγράμματος, όπως ήταν το μάθημα « και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη», που διδασκόταν στα πλαίσια «Βιωματικών Δράσεων» του Γυμνασίου, αλλά και στα πλαίσια άλλων μαθημάτων με αναφορά στο όπως αυτό της Οικιακής Οικονομίας, των οποίων μειώθηκαν οι ώρες.

Οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών και μαθητών της Δευτεροβάθμιας για εκπόνηση ερευνητικών εργασιών με περιβαλλοντική θεματολογία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το κενό της περιβαλλοντικής και οικολογικής αγωγής των μαθητών, που περιορίζεται πλέον στην («μελέτη περιβάλλοντος» και δυνητικά στην «ευέλικτη ζώνη» της 4ης τάξης Δημοτικού).

Με την κατάργηση των «Βιωματικών Δράσεων» του Γυμνασίου καταργήθηκε και ο εξίσου σημαντικός επαγγελματικός προσανατολισμός. Η σωστή επιλογή του μαθητή, η εναρμόνιση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στην καινοτομία, την και την ‘πράσινη στροφή’ στην οικονομία απαιτεί αναβαθμισμένο επαγγελματικό προσανατολισμό και συμβουλευτική των μαθητών.

Ο προγραμματισμός του Υπουργείου Παιδείας για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα πρέπει να αναθεωρήσει την διδασκαλία της περιβαλλοντικής αγωγής και της αειφόρου ανάπτυξης τόσο στη Μέση όσο και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου παραμένει ελλιπής και περιθωριακή (βλ. Γεωπονική Σχολή).

Τέλος, επαναλαμβάνεται η αναγκαιότητα ίδρυσης μέσων αγροτικών σχολών σε πρωτεύουσες επιλεγμένων Νομών, που θα γίνουν ώθηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το κείμενο της διακήρυξης Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου #ΤριμερήςΣύνοδος - https://t.co/XdaqO2UWwf -

  • Καταπολέμηση δάκου της ελιάς σε ελαιοκομικές περιοχές της Π.Ε. Μαγνησίας                                           … - https://t.co/2VQrAvZ3KV -

  • Ομιλία Χρ. Τριαντόπουλου στην ημερίδα της #ΟΕΒΕΜ #ΟΕΒΕΜ - https://t.co/rkTuvWR4zT -

"Αλιεύοντας" την είδηση