Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Με 147 «ναι» ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Γαβρόγλου
Με 147 «ναι» ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

Με 147 «ναι» ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

Με 147 «ναι» και 100 «όχι» ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου έγινε υπό την «σκιά» της επίθεσης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Δ Στέλιο Κυμπουρόπουλο, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τοποθετήθηκε επί του νομοσχεδίου αλλά ανακοίνωσε την πρόταση μορφής που θα καταθέσει η Δ κατά του κ. Πολάκη, μετά το Πάσχα.

Επίσης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε ότι το κόμμα αποχώρησε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου το οποίο, όπως υποστηρίζει «δίνει τη χαριστική βολή στην εκπαίδευση, απαξιώνει το Λύκειο, διαλύει την Τεχνολογική Εκπαίδευση, κάνει διαβλητό το εξεταστικό σύστημα  και δημιουργεί εξαρτημένους νέους χωρίς εφόδια».

Η σύγκρουση στη για την Παιδεία και το ύφος Γαβρόγλου

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση έχει ξεσπάσει από χθες στη , με αφορμή το υπό ψήφιση σήμερα νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, όχι μόνο για το περιεχόμενο των προωθούμενων διατάξεών του αναφορικά με το λύκειο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εξακολουθεί να νομοθετεί.

Οι τόνοι, μάλιστα, ορισμένες στιγμές ανέβηκαν κατακόρυφα με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν οξύτατη στον υπουργό Παιδείας και τον  Κ. Γαβρόγλου να απαντά με ύφος που αιφνιδίασε πολλούς, καθώς χαρακτηρίστηκε απαξιωτικός και ειρωνικός. Το όλο κλίμα που επικρατεί στον χώρο του Κοινοβουλίου είναι ενδεικτικό των εντάσεων τις οποίες έχει πυροδοτήσει, όπως οι περισσότεροι σχολιάζουν στο Περιστύλιο, η τρέχουσα προεκλογική περίοδος.

«Ουσιαστικά στραγγαλίζεται ο δημοκρατικός διάλογος και συρρικνώνεται, αν μη όχι και ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία. Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα. Σεβαστείτε τη δημοκρατία. Εχετε καταντήσει το Κοινοβούλιο λέσχη συζητήσεων και λέσχη παραγωγής ψηφισμάτων», υπογράμμισε ο Κ. Τζαβάρας από τη Ν.Δ.

Η εισηγήτρια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκη Κεραμέως, επανέλαβε ότι είναι απαράδεκτο ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό νομοσχέδιο να εισάγεται με συνοπτικές διαδικασίες. «Το πρόβλημά σας είναι ότι είναι μεγάλο; Επρεπε να μας ζητήσετε να σας στείλουμε κάποιους βοηθούς να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση», είπε ο Παιδείας ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από τα γαλάζια έδρανα. «Είναι ντροπή, προσβολή στη Βουλή», σχολίασε ο Κ. Χατζηδάκης.

«Είναι άθλιο ότι το νομοσχέδιο έρχεται τη Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι απαράδεκτο. Εχει γίνει απ' όλες τις κυβερνήσεις, και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα που αφορούν την παιδεία να έρχονται είτε το καλοκαίρι είτε να έρχονται τέτοιες ημέρες όταν, δηλαδή, είναι κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια», σημείωσε σε παρέμβασή του ο κ. Αθ. Παφίλης (ΚΚΕ).

«Δεν ήξερα ότι είναι τόσο θρησκευόμενο το ΚΚΕ», σχολίασε ο κ. Γαβρόγλου, προκαλώντας νέες αντιδράσεις από το Κομμουνιστικό Κόμμα. «Κόφτε το αυτό το υφάκι», τον παρατήρησε λίγο αργότερα ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. . Μέσα σε όλα αυτά, η ΔΗΣΥ αποχώρησε από τη συζήτηση με την κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου να τονίζει ότι «αρνούμαστε να συμπράξουμε σε ένα θεσμικό ».

Τις πολιτικές αναταράξεις ήρθε να συμπληρώσει και η ένσταση του κυβερνητικού βουλευτή Αν. Κουράκη έναντι διάταξης του νομοσχεδίου, της οποίας ζήτησε την απόσυρση: «Πρέπει να αποσυρθεί η διάταξη με την οποία προβλέπεται η υποχρέωση των επαγγελματικών φορέων συλλόγων επιμελητηρίων να εγγράφουν στα μητρώα τους τους αποφοίτους κολεγίων και να τους εκχωρούν επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς καμία διατύπωση. Κινούμαστε οριακά έως ότου έχουμε διολισθήσει στην ανατροπή του άρθρου 16», είπε.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση