Βρίσκεστε εδώ:  / Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΠΑΙΔΕΙΑ / Οι σχολές που θα εκτοξευθούν οι βάσεις
Οι σχολές που θα εκτοξευθούν οι βάσεις

Οι σχολές που θα εκτοξευθούν οι βάσεις

Η μικρή των εισακτέων στην τριτοβάθμια φέτος, σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται να προκαλέσει εκτόξευση βάσεων στις δημοφιλείς σχολές.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι βάσεις στις Αρχιτεκτονικές Σχολές αναμένεται να σημειώσουν μεγάλη άνοδο, ενώ μικρότερη θα είναι η για τις υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές, εκτός της Νομικής.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός φτάνει τους 68.345 εισακτέους και είναι μειωμένος σε σχέση με πέρσι κατά 1.960.Τη μερίδα του λέοντος στις μειωμένες θέσεις έχουν τα Πανεπιστήμια, με το σύνολο να φτάνει τις 44.200 (σ.σ. μειωμένες κατά 2.535), σε αντίθεση με τα ΤΕΙ όπου οι θέσεις φτάνουν τις 24.145 και είναι αυξημένες κατά 575.

Βέβαια, όπως κάθε χρόνο, η μάχη των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια θα είναι σκληρή. Φέτος, 101.508 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν μία θέση στα ελληνικά αμφιθέατρα, όμως 33.163 θα μείνουν εκτός.

Στο συνολικό αριθμό δεν υπολογίζονται οι θέσεις για τις στρατιωτικές σχολές, τις αστυνομικές και αυτές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Ο αριθμός των ανωτέρω, οι οποίες χρόνο με το χρόνο κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους, θα ανακοινωθεί από τα αρμόδια υπουργεία.

Στο «κόκκινο» η

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», δυσθεώρητη θα είναι η βάση των Αρχιτεκτονικών Σχολών, λόγω της τεράστιας μείωσης των θέσεων. Η του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι έκανε το χατίρι των Πρυτάνεων για γερό ψαλίδι σε αυτές τις σχολές.

Συγκεκριμένα, η του χάνει 40 θέσεις, ενώ η της Θράκης χάνει 100 θέσεις. Στην Πάτρα, οι θέσεις της συγκεκριμένης σχολής μειώνονται κατά 35, ενώ η σταθερή κατανομή στη και στη Θεσσαλία (σ.σ. χάνουν μόνο 5 θέσεις) δεν μπορεί να καλύψει τη ζημιά για τους υποψηφίους που θα παλέψουν σκληρά για την εισαγωγή τους στην Αρχιτεκτονική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κούρεμα των θέσεων στη συγκεκριμένη σχολή συνδέεται σε ένα βαθμό με τους 150 πρωτοετείς μετεγγραφόμενους σε και ΑΠΘ. Οι πρωτοετείς βρίσκονται στον «αέρα» και από την πλευρά του υπουργείου έχει διατυπωθεί η πρόταση ακόμα και να ενταχθούν στο σύνολο των μετεγγραφομένων της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.

Το «ψαλίδι» στους εισακτέους των Πολυτεχνικικών σχολών

Παρά το τεράστιο κύμα πρωτοετών που δέχτηκε το ΕΜΠ φέτος λόγω μετεγγραφών, το υπουργείο αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μεγάλη του αριθμού εισακτέων του. Με εξαίρεση την Αρχιτεκτονική, οι υπόλοιπες σχολές χάνουν γύρω στις 10 θέσεις, αυξάνοντας βέβαια αισθητά τα μόρια διεκδίκησης.

Οι θετικές επιστήμες δέχτηκαν με τη σειρά τους κι αυτές «κούρεμα», με τις θέσεις να είναι αρκετά περιορισμένες σε κάποιες περιπτώσεις. Το Μαθηματικό του ΕΚΠΑ χάνει 50 θέσεις και πέφτει στις 250, ενώ το Χημικό του ίδιου Ιδρύματος χάνει 20 θέσεις. Στην Πάτρα, το Μαθηματικό πέφτει 40 θέσεις, ενώ μόνο στο Αριστοτέλειο παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρσι ο αριθμός, εξασφαλίζοντας ότι η βάση δεν θα επηρεαστεί.

Ιατρική

Για όσους στοχεύουν στην Ιατρική, σταθερή παραμένει η σχολή στην , σε αντίθεση με αυτή των Ιωαννίνων που πολύ πιθανόν να εκτοξευτεί καθώς χάνει 30 θέσεις σε σχέση με πέρσι. Μικρή άνοδο στη βάση πολύ πιθανόν να σημειωθεί στη , όπου οι θέσεις πέφτουν κατά 10, ενώ στην Πάτρα και τη Λαμία η απώλεια περιορίζεται στις 5 θέσεις.

Ισορροπία στη Νομική -Πτώση των βάσεων στην Κομοτηνή

Ισορροπημένη είναι η κατάσταση για την αγαπημένη των υποψηφίων της θεωρητικής σχολής, τη Νομική.

Στην και τη Θεσσαλονίκη χάνονται μόνο 5ε θέσεις ανά σχολή, ενώ στη Νομική του Δημοκρίτειου Θράκης αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων στους 420. Με βάση τις διαθέσιμες θέσεις, η Νομική Κομοτηνής θα γίνει ιδιαίτερα προσιτή, ενώ μικρή αύξηση αναμένεται στα δύο κεντρικά Ιδρύματα.

Πηγή:iefimerida.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η ΠΠΜ απαιτεί μετρήσεις για #διοξίνες στο Βόλο και παύση της καύσης σκουπιδιών #διοξίνες - https://t.co/tt396b1rMI -

  • Στην εκδήλωση της Πανθεσσαλικής Στέγης για τον Παπαδιαμάντη η αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ - https://t.co/ZZTHlCiVge… -

  • Όμιλος δημοσιογραφίας στο πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου #όμιλοςδημοσιογραφίας #πρότυποΓυμνάσιοΒόλου - https://t.co/2Sv5uZg1iA -

"Αλιεύοντας" την είδηση